Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
JABOLČNI KIS
Pozdravljeni
Po skoraj dveh mesecih sem šla pokusit moj kis. Zdel se mi je dovolj kisel in sem ga po cevki odtočila 5 litrov. Tako je lep, zelo zelo svetle barve, kot zelo svetlo belo vino.
Dolila sem vode in bom še pustila na toplem, da v idim kaj se bo izcimilo.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Po skoraj dveh mesecih sem šla pokusit moj kis. Zdel se mi je dovolj kisel in sem ga po cevki odtočila 5 litrov. Tako je lep, zelo zelo svetle barve, kot zelo svetlo belo vino.
Dolila sem vode in bom še pustila na toplem, da v idim kaj se bo izcimilo.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Cinija, zakaj si mu dolila vode? Ali je bil premoče, ali bi ga rada več pridelala?
V receptu, pokaterem ga delam jaz (zdaj drugič, lani je dolično uspel), piše, da je potrebno kis po 2-3 mesecih precediti, odstraniti klobuk in shraniti v zaprte posode, kjer zori do naslednje priprave kisa - se pravi cca 1 leto. V tem času se ga še nekajkrat pretoči...
Moj kis (jabolčni), ki je najprej prestal alkoholno vrenje, je zdaj dva meseca v steklenih kozarcih, prekritih s tkanino. Pustila ga bom še en mesec in potem pretočila. Je pa kar kisel, bister pa tako, tako... Opažam pa nekaj zanimivega: kis, ki ga hranim v kurilnici ima debel klobuk. Kis, ki ga hranim na hladilniku pa zelo tenkega. Sem razmišljala, da mu mogoče škodi bližina elektrike _________________naredimo svet lepši
V receptu, pokaterem ga delam jaz (zdaj drugič, lani je dolično uspel), piše, da je potrebno kis po 2-3 mesecih precediti, odstraniti klobuk in shraniti v zaprte posode, kjer zori do naslednje priprave kisa - se pravi cca 1 leto. V tem času se ga še nekajkrat pretoči...
Moj kis (jabolčni), ki je najprej prestal alkoholno vrenje, je zdaj dva meseca v steklenih kozarcih, prekritih s tkanino. Pustila ga bom še en mesec in potem pretočila. Je pa kar kisel, bister pa tako, tako... Opažam pa nekaj zanimivega: kis, ki ga hranim v kurilnici ima debel klobuk. Kis, ki ga hranim na hladilniku pa zelo tenkega. Sem razmišljala, da mu mogoče škodi bližina elektrike _________________naredimo svet lepši
Tistim petim litrom, ki sem odtočila nisem dodajala vode. Vodo sem dala v ostanek, kjer je še kis, jabolka in klobuk. Tako za probo, da vidim kaj bo ratalo, da vem za naprej.
Pet litrov sem pa dala v posodo 10 l drži in je na pipico in ima zgoraj večjo odprtino, ki se zapre. To sem dala v klet, da se ne bi še bolj skisal.
Tudi pri meni je klobuk debel skoraj 1 cm. Je v kurilnici.
Ti daš v steklene kozarce in neprodušno zapreš ali kar tako malo.?
l p cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Pet litrov sem pa dala v posodo 10 l drži in je na pipico in ima zgoraj večjo odprtino, ki se zapre. To sem dala v klet, da se ne bi še bolj skisal.
Tudi pri meni je klobuk debel skoraj 1 cm. Je v kurilnici.
Ti daš v steklene kozarce in neprodušno zapreš ali kar tako malo.?
l p cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Brbr, mogoče ga tudi tresljaji hladilnika motijo.
Sicer smo pa pri nas sinoči imeli veselico s kisom. Pride moj iz kleti in me ošteje, češ da nisem pipice na sodu zaprla. Zavijem z očmi in sem tiho, čeprav ne verjamem. Grem čez kakšno uro dol in kaplja. Me je odneslo kot raketo nazaj, da mu ni bilo treba sikati, če je ni mogel pač sam zapreti. Odpihava oba dol. Pipa zaprta, ampak za pipo kaplja. Prosim lepo, nov sod! Med bentenjem sem kis pretočila v različne posode. Moj me komaj nazaj drži, da ne grem s sodom nazaj v zadrugo. Ne vem, če me bo zadržal, res sem jezna.
Cinija, tole pa tudi mene zanima, kako bo. Ne pozabi poročati, prosim.
Sicer smo pa pri nas sinoči imeli veselico s kisom. Pride moj iz kleti in me ošteje, češ da nisem pipice na sodu zaprla. Zavijem z očmi in sem tiho, čeprav ne verjamem. Grem čez kakšno uro dol in kaplja. Me je odneslo kot raketo nazaj, da mu ni bilo treba sikati, če je ni mogel pač sam zapreti. Odpihava oba dol. Pipa zaprta, ampak za pipo kaplja. Prosim lepo, nov sod! Med bentenjem sem kis pretočila v različne posode. Moj me komaj nazaj drži, da ne grem s sodom nazaj v zadrugo. Ne vem, če me bo zadržal, res sem jezna.
Cinija, tole pa tudi mene zanima, kako bo. Ne pozabi poročati, prosim.
Cinija, lani sem nekaj kozarcev tesno zaprla, nekaj pa samo pokrila s pokrovi. V vseh se je na vrhu naredila goba. Pravijo pa, naj bi se tako zoreč kis na vsake 3-4 mesece pretočilo (prezračilo) in šele po enem letu dokončno shranilo v steklenice. No tudi v teh steklenicah se pri meni še vedno dela klobuk - se pravi, da kis še ni popolnoma zrel. Iz prebranega o kisanju sem razbrala, da je postopek kisanja zaključen v nekako dveh letih. Takrat je kis res dozorel. Vedar tako dolge kilometrine z uspešnim kisanjem jaz še nimam _________________naredimo svet lepši