Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Odgovori
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

brbr je napisal/a:
...

Moj kis (jabolčni), ki je najprej prestal alkoholno vrenje, je zdaj dva meseca v steklenih kozarcih, prekritih s tkanino. Pustila ga bom še en mesec in potem pretočila. Je pa kar kisel, bister pa tako, tako... Opažam pa nekaj zanimivega: kis, ki ga hranim v kurilnici ima debel klobuk. Kis, ki ga hranim na hladilniku pa zelo tenkega. Sem razmišljala, da mu mogoče škodi bližina elektrike Confused

Melona je napisal/a:
Brbr, mogoče ga tudi tresljaji hladilnika motijo.
...


... razlika v temperaturi ?
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Brbr to se mi pa zdi kar kunštno. Zjutraj sem malo odvila tisti pokrov, tako da ni tako močno zaprto.

Razmišljam, da bi natočila ta kis v eno steklenico s širokim grlom in ga za probo pustila 3-4 mesece, pretočila . Pustila bi ga eno leto, pa da vidimo kaj bo in kako bo.
Hvala za vsa pojasnila.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz imam zoreči kis v velikh kozarcih (2.5L 4.5L za vlaganje). Ja tudi meni se zdi kar zakompicirano glede na poročila drugih, ki si s pripravo kisa ne dajo kaj dosti opravka. Vendar se meni, ko sem ga dvakrat delala na standarden način, ni naredil. Ta od lani pa je kisel in tudi zelo dobrega okusa. Zato tudi letos delam po tem receptu.

Zakaj se na hladilniku drugače obnaša, ne vem. Možni so vsi vzroki, ki jih navajate. Ko bom kis pretakala, bom verjetno obe različici zmešala skupaj in upala, da bo zmagala dobra linija..._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Eden precej verjetnih raszlogov je, da se tekočina v kisu na hladilniku ne umiri, ker se spodaj vsaj malo segreva in vsebina kroži ter preprečuje drobnim delcem, da bi se usedli na dno. (razmislek naravoslovke po duši)
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Prejšnji teden sem odlil kis po "mojem" starem receptu iz rum lonca, uporabil sem kanadke, za moj ukus je super, dobrega ukusa ne premočen.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, Metuljc, nekaj mu na hladilniku ne paše. Čudno pa je, da je bil lani tudi na hladilniku in je bilo vse v redu.... No, če dobro razmislim, nibilo čisto v redu, ker je klobuk kar nekajkrat potonil.

Pep, kako ga pa ti pripravljaš?

Kravzlj, daj spomni se, kje si prečital to o zdravilnosti klobuka... Jaz nisem o tem še ničesar zasledila._________________naredimo svet lepši
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Nisem nič prečital. Ena gospa mi je povedala. Ki se kar precej spozna na zelišča in še veliko več._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Joj, še ena zadeva, ki jo bo treba delat, ko bodo domača jabolka ...
Ti šment !

Je že morda kdo kaj poskušal, oziroma testiral, iz katerih jabolk nastane najboljši kis ? Ali je čisto vseeno ?
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Nič, ja ti šment. Zakaj pa imaš tako veliko parcelo, da lahko imaš posajene jablane? Boš pač moral delati kis, pa morda še marsikaj drugega. Jaz grem v hribe k znancem in tam naberem jabolka za kis, ki jim rečejo Lesnike. heheh
Pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

O, ti šment, AB, zdaj pa boš moral še lesniko posaditi. Laughing
Odgovori