Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Koruza - Zea mays
Letos mi je morado kar lepo rodila, kar 12 storžev je čisto dozorelo, nekaj več pa smo jih pojedli kuhane. Čeprav je bila prva slana precej hitro. Se pa vidi, da je bil september lep. Tudi Po'suwaegeh Blue je lepo naredil. Nista pa uspeli škrobnati, oziroma samo po kak storž, Pink hopi in Mandan Parching Lavender. Nekako so prej odcvetele, preden so začeli storži, prav zanimivo. Tiste na njivi, ki pa so uspele naekako z nastavljanjem storžev pa se je lotil voluhar. Ker je mandanka le kak m visoka, jo je pojedel kar s storžem vred, le nekaj napol pojedenih kratkih stebel je še gledalo ven.
No zdaj pa se je pojavil novi škodljivec, pravzaprav že lani a se ga nisem uspela znebit. Zgleda kot črni žitni žužek. Tako sprašujem ali kdo ve kako se ga znebit. Ali lahko tudi suha zrnja koruze zamrznemo in potem še kalijo?
No zdaj pa se je pojavil novi škodljivec, pravzaprav že lani a se ga nisem uspela znebit. Zgleda kot črni žitni žužek. Tako sprašujem ali kdo ve kako se ga znebit. Ali lahko tudi suha zrnja koruze zamrznemo in potem še kalijo?
Aye-Aye je napisal/a: |
Letos mi je morado kar lepo rodila, kar 12 storžev je čisto dozorelo, nekaj več pa smo jih pojedli kuhane. Čeprav je bila prva slana precej hitro. Se pa vidi, da je bil september lep. Tudi Po'suwaegeh Blue je lepo naredil. Nista pa uspeli škrobnati, oziroma samo po kak storž, Pink hopi in Mandan Parching Lavender. Nekako so prej odcvetele, preden so začeli storži, prav zanimivo. Tiste na njivi, ki pa so uspele naekako z nastavljanjem storžev pa se je lotil voluhar. Ker je mandanka le kak m visoka, jo je pojedel kar s storžem vred, le nekaj napol pojedenih kratkih stebel je še gledalo ven. :roll: No zdaj pa se je pojavil novi škodljivec, pravzaprav že lani a se ga nisem uspela znebit. Zgleda kot črni žitni žužek. Tako sprašujem ali kdo ve kako se ga znebit. Ali lahko tudi suha zrnja koruze zamrznemo in potem še kalijo? |
Imaš kakšno zrno viška morado koruze?
Citiram: |
No zdaj pa se je pojavil novi škodljivec, pravzaprav že lani a se ga nisem uspela znebit. Zgleda kot črni žitni žužek. Tako sprašujem ali kdo ve kako se ga znebit. Ali lahko tudi suha zrnja koruze zamrznemo in potem še kalijo? |
Kako se je pa ta zgaga kazala, da si opazila?
Ker, na letošnjem pridelku sem na parih zrnih opazil identično situacijo kot pri fižolovem hrošču. V zrnu je bil rovček do povrhnjice, ta pa še ni bila preluknjana. V rovu je bila nato bubica, ki je potem takoj preminila. banda ...
Je bilo kaj podobnega?
Drugače pa. Moja letošnja ekspertiza z novimi sortami me je srednje dobro obdarila. Floriani red flint in še podobna bela varianta (na hitro ne najdem imena) so mi povedali, da je potrebno biti pravočasen pri sajenju, pletju in dognojevanju, ter nato še osipanju. Namreč vse te ukrepe sem izvajal kot odpustke zaradi predhodnih zamujanj, pa na koncu nobenega od teh opravil takrat, ko bi bilo optimalno. Za zaključek je prišlo še neurje in povečini rastlin vrglo po tleh.
Ampak, rezultata bo vseeno dovolj za sprejemljivo količino žgancev v prihodnjem letu.
Ta zgaga je prišla z enim drugim žitom, ječmenom se mi zdi, tam sem jih najprej opazila in nato vse skupaj odstranila. Lani sem nekaj koruze naluščila, da jo bom kasneje zmlela a je ostala skoraj celo zimo v posodi. Nekako sem pozabila nanjo. No spomladi sem pri pospravljanju naletela na to koruzo. Bila je dobesedno zmleta in polna teh črnih požrešnežev, ki sem jih videvala po celi hiši ne vede od kod.
sem mislila potem, da sem se jih le znebila pa zgleda ne.
Si me nahecal in sem si vzela čas in jih slikala, zdaj vidim, ko sem pogledala fotografijo, da niso črni žitni žužki, temveč kar koruzni žužki po pikah na pokrovkah. http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_lovrec_branko.pdf (str.9, 10, 11) in še http://www.ddd-koper.si/skladi-ni-kodljivci-in-kodljivci-dobrin.html.
in
Takole čisto nedolžno pa se je začelo https://www.youtube.com/watch?v=b8XdbHEUiMY
sem mislila potem, da sem se jih le znebila pa zgleda ne.
Si me nahecal in sem si vzela čas in jih slikala, zdaj vidim, ko sem pogledala fotografijo, da niso črni žitni žužki, temveč kar koruzni žužki po pikah na pokrovkah. http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_lovrec_branko.pdf (str.9, 10, 11) in še http://www.ddd-koper.si/skladi-ni-kodljivci-in-kodljivci-dobrin.html.
in
Takole čisto nedolžno pa se je začelo https://www.youtube.com/watch?v=b8XdbHEUiMY
Hm, verjetno je bil pri meni kar enak škodljivec. Škoda, da se nisem malo bolj poglobil in razlomil zrno, da bi vsaj po tem lahko bolj sigurno ocenil za koga gre. Odraslega osebka nisem (mogel) videti, ker sem koruzo takrat ravno ružil.
Zamrzovanje bo sigurno do določene mere učinkovito, sem pa siguren da ne povsem 100%, ker če bi bilo, potem bi pri nas ne mogel preživeti. Verjetno bi bilo potemtakem najbolje ponavljati zamrzovanje v časovnih intervalih še spomladi in poleti. Vsaj tako prakticiram s fižolom in je v glavnem kar mir.
Koruza mora kaliti brez težav, saj se zrnje shranjuje tudi v prostostoječih silosih. (če je suha)
Mimogrede. Pri podobnih znanstvenih nalogah, kot si jih navedla pogrešam malo večjo natančnost. (tudi tujimi) Pred časom, ko sem iskal podatke o fižolovem hrošču nisem nikjer zasledil razčlenitev vpliva zamrzovanja na odrasle osebke, jajčeca in ličinke. Da bi podrobno opisali kateri stadij je občutljiv na nizke temperature in kateri ni. Ker nekaj mora preživeti tudi to, da se vrsta lahko ohranja na našem prostoru.
Drugače pa lepa koruza, prav eksotično seksi je videti.
Zanimivo mi je to, kako so južno ameriške rastline (deli, plodovi, ...) barviti v primerjavi z našimi. Me spominja na reklamo "pet barv na dan".
Si jo potem že kaj konzumirala?
Barvno ožarčena Aye-Aye ....
Zamrzovanje bo sigurno do določene mere učinkovito, sem pa siguren da ne povsem 100%, ker če bi bilo, potem bi pri nas ne mogel preživeti. Verjetno bi bilo potemtakem najbolje ponavljati zamrzovanje v časovnih intervalih še spomladi in poleti. Vsaj tako prakticiram s fižolom in je v glavnem kar mir.
Koruza mora kaliti brez težav, saj se zrnje shranjuje tudi v prostostoječih silosih. (če je suha)
Mimogrede. Pri podobnih znanstvenih nalogah, kot si jih navedla pogrešam malo večjo natančnost. (tudi tujimi) Pred časom, ko sem iskal podatke o fižolovem hrošču nisem nikjer zasledil razčlenitev vpliva zamrzovanja na odrasle osebke, jajčeca in ličinke. Da bi podrobno opisali kateri stadij je občutljiv na nizke temperature in kateri ni. Ker nekaj mora preživeti tudi to, da se vrsta lahko ohranja na našem prostoru.
Drugače pa lepa koruza, prav eksotično seksi je videti.
Zanimivo mi je to, kako so južno ameriške rastline (deli, plodovi, ...) barviti v primerjavi z našimi. Me spominja na reklamo "pet barv na dan".
Si jo potem že kaj konzumirala?
Barvno ožarčena Aye-Aye ....
juglans, sem podobno razmišljala glede zmrzovanja. Tudi žužki nekako podobno delujejo kot fižolovi. Bom zamrznila za 14 dni potem pa spravila na hladno. In čim prej porabila in ne šparala kot lani.
Lani sem iz te škrobne naredila nekaj palačink, zelo okusno, čisto drugi okus kot nam znana koruza. Iz Po'suwaegeh Blue pa se lepo naredi njihova pijača Atole, z malo začimb, morda čokolade pa je sploh prava poslastica. Delala sem tudi poskus z nikstamizacijo s pepelom, pa ni čisto uspelo, ali pa nisem bila dovolj vztrajna. Bom še sprobala morda tudi s to črno. Hopi pink na sliki s škodljivci pa mi je naredila le dva storža. Prav zanimivo en je čisto bel drugi pa takole močno roza. Res so lepih in živahnih barv.
Še slike Mordo in Po'suwaegeh Blue, ki se je zgleda malo skrižala (zadnja slika) samo ne vem s katero, morda ravno z morado.
Lani sem iz te škrobne naredila nekaj palačink, zelo okusno, čisto drugi okus kot nam znana koruza. Iz Po'suwaegeh Blue pa se lepo naredi njihova pijača Atole, z malo začimb, morda čokolade pa je sploh prava poslastica. Delala sem tudi poskus z nikstamizacijo s pepelom, pa ni čisto uspelo, ali pa nisem bila dovolj vztrajna. Bom še sprobala morda tudi s to črno. Hopi pink na sliki s škodljivci pa mi je naredila le dva storža. Prav zanimivo en je čisto bel drugi pa takole močno roza. Res so lepih in živahnih barv.
Še slike Mordo in Po'suwaegeh Blue, ki se je zgleda malo skrižala (zadnja slika) samo ne vem s katero, morda ravno z morado.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale