Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Por - Allium porrum

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Lanski iz semena vzgojeni por, ta vitki, sem sadila na gredo, pa do jeseni ni kaj prida naredil - nekaj vitkega, nežnega. Ko je jeseni začelo postajati mraz, mu očitno ni nič prijalo, slana ga je pa pobrala.
A glej ga zdaj, na pomlad Very Happy Sem se najprej spraševala, če sem tudi tu sadila česen, pa pozabila.

Rast je podobna kot pri pozabljeni česnovi glavici. Kot bi po odmrtju nadzemnega zelenja podzemni del deloval kot česnova glavica. To mi je čisto novo.
Res pa je, da hudo velikih izkušenj s porom nimam, doslej sem vedno kupila sadike._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

lpmami je napisal/a:
Na meter široko gredo bom sadila por. Na kakšno medsebojno razdaljo naj dam sadike?
V razpredelnici o dobrih sosedih sem videla, da je zelena dobra soseda poru. Je kdo že sadil mešano - zeleno in por, kako na gosto in kako se obnese?

Poleg zelene je tudi korenček dober sosed čebulnicam.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Za zajtrk sem pobral letošnji por, ... pa me je proti koncu že močil dež. Napovedan je sneg in sem pohitel.

Želim se pohvaliti, da tako lepega še nisem imel. Sicer ni ravno v rangu posnetka trocki-ja, (par objav višje) je pa zelo blizu. Rokenrol. Jupi

Sadil sem ga nekje v prvi polovici poletja, sploh pa sem ob tem izvedel nov pristop, ki se mi je letos zelo dobro obnesel. Pod vsako sadiko sem nasul za prgišče briketiranega gnoja.
Z bujnejšim napredovanjem je pričel šele proti jeseni, nasplošno pa je bilo letošnje pogostejše deževanje zelo blagodejno zanj. Vem, moral bi ga zalivati, pa ga nikoli.
Imeli smo tudi nekaj porove zavijalke v gosteh, pa je bila kar solidna in ni pretirano nadlegovala.

Sedaj enkrat ga bomo še očistili in sprocesirali v skrinjo.

Porova juha, porove omake, polpetki s porom, porva ... , ....... Laughing
Sladke sanjice. Laughing
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Bravo! Jaz še nisem pridelala lepega pora - ga jeseni vedno dobro zdela muha. Tako ga pustim kar na vrtu. Spomladi si opomore in je kar primeren za v lonec. Če pa le imam priliko, da si ga shranim za čez zimo, pa to naredim tako, da ga posadim v cvetlična korita, ki jih postavim nekam v zatišje (da zemlja ne zmrzne) in ga po potrebi sproti pulim._________________naredimo svet lepši
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Že nekaj časa ga sadim med paprike (50cm razmaka v vrsti med paprikami, vmes pa por), sejem ga konec februarja, in sem kar zadovoljen, je pa domače seme Elefanta.
Porove zavrtalke je letos precej manj kot lani, nekaj se ga je že populilo, nekaj ga bo pa ostalo na vrtu do spomladi.

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Trocki in Twity Pity, za tale por pa že skoraj rabita orožni list ! bhuahahaha Kakšni kiji !?

Prejšnja leta sem se nakaj trudil s porom, pa ni bilo vse skupaj nič. "Svinčniki", polni zavrtalk.
Me je minilo, tako da letos nisem nič posadil, kljub temu, da sem končno prišel do dobre njive.

Ampak so me tile kapitalci opogumili, da naslednje leto ponovno poskusim.
Pokrivanje mi ne diši.

Za tiste, ki uporabljate: So tiste lepljive rumene plošče dovolj učinkovite ? Pa koliko naj se jih nastavi/m2 ?
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Kaj misliš AB, da meni diši? To mi je pa res tako zoprno, da nič bolj. Pa 4m od kuhine imam vrt in moram gledat tiste cape od koprene. Ampak je užitek populit zdrav por. Pa nič ne obupuj!
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

cinija1 je napisal/a:
Kaj misliš AB, da meni diši? To mi je pa res tako zoprno, da nič bolj. Pa 4m od kuhine imam vrt in moram gledat tiste CAPE OD KOPRENE.
lp cinija

Ja, predvsem zaradi tega. Kazi izgled vrta !
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

To je res, pa kako kazi, ampak por imam pa tudi rada heheh
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jmavec4 je napisal/a:

Sejanje pora:
Kdaj se seje por v posode in kako naprej
Odgovori