Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2016

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Sorte Abraham Lincoln ne poznam. Za mezge imam najraje pelate. Na primer Romeo, Jersey Giant, Cream Sausage, naslednje leto bom imela tudi Abbattisto, pa Elbo. Pa Uncle Charlie's Italian Pear se mi zdi tudi primeren za mezge.

Tule http://forum.gartlc.si/gartlc-about1591-0.html smo naštevali in opisovali svoje favorite. Mogoče ti bo kaj v pomoč.
nikolaj

Odgovor Napisal/-a nikolaj »

Plamenka je napisal/a:
Sorte Abraham Lincoln ne poznam. Za mezge imam najraje pelate. Na primer Romeo, Jersey Giant, Cream Sausage, naslednje leto bom imela tudi Abbattisto, pa Elbo. Pa Uncle Charlie's Italian Pear se mi zdi tudi primeren za mezge.

Tule http://forum.gartlc.si/gartlc-about1591-0.html smo naštevali in opisovali svoje favorite. Mogoče ti bo kaj v pomoč.

Letos sem imel nekaj pelatov 'San Marzano', ki se je izkazal za kar zahtevnega. Najprej gnitje na konicah plodov(očitno pomanjkanje kalcija), proti koncu sezone pa še kap polovice rastlin - posušile so se v nekaj dneh. Meter stran je druga sorta paradnižnika, ki ji na žalost ne poznam imena, normalno uspevala.
Bom vsekako pregledal temo o favoritih, hvala.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Zanimivo, kako imamo različni ljudje različne izkušnje s posameznimi sortami.
Jaz sem imel letos tudi dve sadiki San Marzano, na dveh različnih lokacijah, pa ne bi mogel reči, da je zahtevena sorta ali pretirano občutljiva.
Sadika na prostem je zdržala približno toliko kot večina ostalih. Nekatere je pobralo tudi prej.
Tisto, ki je imela pa streho, pa sem pospravil konec oktobra ali pa celo na zčetku novembra.

Nisem zaznal nobenih anomalij na plodovih. Kakšnih 15-20 plodov ni dozorelo na rastlini in sem jih zavil v časopisni papir ter dal v eno košarico na toplo.
Nekaj jih imam še vedno. Čakam, da popolnoma pordečijo. Sem slikal, pa ne morem naložiti slik.
Soliden pelat, plodovi za moj okus ravno prav veliki in lepe oblike. Okus ni nek presežek, je pa čisto zadovoljiv.
Všeč mi je, ker nima tistih votlih prostorov v plodu. Edino kar me je motilo, da je bil vsaj pri meni letos precej pozen.

Iščem kakšno zgodnjo sorto pelatov.
nikolaj

Odgovor Napisal/-a nikolaj »

Andrej Banko je napisal/a:
Všeč mi je, ker nima tistih votlih prostorov v plodu.

Še ena stvar, ki pri mojih ni štimala. Confused Imeli so polno votlin, nekaj v stilu

Nazadnje urejal/a nikolaj 01 Dec 2016 23:08; skupaj popravljeno 1 krat
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

No, takole pri meni zorijo zadnji letošnji paradižniki.
Sem jih odvil iz papirja za "slikanje". Very Happy

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ho, AB, tole pa bo dobra božična solata. čestitke in dober tek Wink_________________naredimo svet lepši
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

A, do pirhov pa nebi počakali? Laughing
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

mravlja je napisal/a:
mfranc je napisal/a:
05 Nov 2016
...
Paradajzi so še na gredi, optimisti Wink

... v topli gredi, rastlinjaku,... ? Zaščita?

Uh, že dolgo kar smo z grede pobrali še zelene, nekje sredi novembra.
Ti dve gajbici sta bili zvrhano polni zelenašev, pri hiši pa nobenega da bi jih malo posortiral, ali iz njih kaj naredil (viroza hara že debel mesec Rolling Eyes )
tako da dozorele sproti porabimo za kuho. Tudi v kanto odhajajo Wink

_________________mfranc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

hej, pa sem našel odgovor ...
Saj v bistvu se mi je zdelo malo pozno za aktivno rast, kjerkoli že.

Mfranc, hvala.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Inventura pred novim letom; povečini so zaloge že pošle (ostalo še par kom yellow pear in black cherry), razen enega nestabilnega češnjeveca iz kupljenih plodov (letos F4), kateri je še precej muhast pri kaljenju, letos je pokazal da ima verjetno v sebi neke gene long-keeperjev...
Levo dve sadiki, povečini zeleni plodovi, pobranih par kom, desno dve sadiki iz enakih semen, povečini že dozoreli, in obrani.

In še ena opazka pri Phantasi F2 (F1 je bil kupljen pri Globočniku), nekateri plodovi so imeli precej trdo, belo, za moj okus stiroporasto sredico, v primerjavi z lanskoletnimi F1 plodovi.
Odgovori