Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Yacon - Polymnia sonchifolia
Me, oziroma ne, ... no ja ...
Kako je s poizkušanjem in akterji mi je jasno, zanima me pa tadrugo.
Postopek, ki si ga ubrala, izkušnja skozi proces in na koncu še organoleptični vtis dobljenega sirupa.
In še detajlček. Kako je potem s to rečjo v presnovnem traktu. Kaj podobnega kot pri svežem ... veš na kaj nakazujem?
Kako je s poizkušanjem in akterji mi je jasno, zanima me pa tadrugo.
Postopek, ki si ga ubrala, izkušnja skozi proces in na koncu še organoleptični vtis dobljenega sirupa.
In še detajlček. Kako je potem s to rečjo v presnovnem traktu. Kaj podobnega kot pri svežem ... veš na kaj nakazujem?
Najprej - NE hodit na splet gledat, kako naj bi sirup izgledal. Ker so prikazane slikice goste tekočine lepe čokolade barve. Ja-pa-ja-de
Jakon ima pravo razmerja za kompostiranje: sok je zelen, pulpa je rjava, roke pa črne
Od kje zelena barva - mi ni jasno.
Torej najprej sva posočila 4,5 kg jakona. Sok lepe zelene barve sem počasi segrela do rahlega vrenja in odstranjevala pene. Kakšno uro sem kuhala, potem sem pustila čez noč - po navodilu.
Zjutraj je bil sok še vedno zelenkaste barve, čeprav naj bi se spremenil v rjavo. Zato sem počasi kuhala in kuhala, da je izparelo skoraj 3/4 volumna - sok ni postal lepo čokoladen in tudi zgostil se ni.
Potem sem zmlela še malo jakona in dodala v obstoječ sok tudi pulpo. Postal je malo bolj rjavkast, na gostoti pa ni pridobil .
Drugič sem kuhala samo sok, tečno mi je precejanje in stiskanje. Pulpo sušim - mogoče jo na drobno zmeljem in iz nje naredim piškote.
Sok je dober, sladkasto korenčasto sončničnega okusa.
Nasvet za pitje je žlička zjutraj in pred kosilom. Me pa prime, da bi kar nagnila steklenico in vse naenkrat spila .
Ko steklenico odpreš, jo je dobro imeti v hladilniku, ker je samo narava v njej in narava je po svoje muhasta ....
Trakt je OK, stranskih učinkov na izpuhu nisem zaznala.
Jakon ima pravo razmerja za kompostiranje: sok je zelen, pulpa je rjava, roke pa črne
Od kje zelena barva - mi ni jasno.
Torej najprej sva posočila 4,5 kg jakona. Sok lepe zelene barve sem počasi segrela do rahlega vrenja in odstranjevala pene. Kakšno uro sem kuhala, potem sem pustila čez noč - po navodilu.
Zjutraj je bil sok še vedno zelenkaste barve, čeprav naj bi se spremenil v rjavo. Zato sem počasi kuhala in kuhala, da je izparelo skoraj 3/4 volumna - sok ni postal lepo čokoladen in tudi zgostil se ni.
Potem sem zmlela še malo jakona in dodala v obstoječ sok tudi pulpo. Postal je malo bolj rjavkast, na gostoti pa ni pridobil .
Drugič sem kuhala samo sok, tečno mi je precejanje in stiskanje. Pulpo sušim - mogoče jo na drobno zmeljem in iz nje naredim piškote.
Sok je dober, sladkasto korenčasto sončničnega okusa.
Nasvet za pitje je žlička zjutraj in pred kosilom. Me pa prime, da bi kar nagnila steklenico in vse naenkrat spila .
Ko steklenico odpreš, jo je dobro imeti v hladilniku, ker je samo narava v njej in narava je po svoje muhasta ....
Trakt je OK, stranskih učinkov na izpuhu nisem zaznala.
O hvala za obširno razlago.
To se pravi, da reč niti ni tako sladka. Mislim na to, da se ga predstavlja kot sladilo.
No, ampak. V oko mi je padlo še nekaj in me zanima ...
Praviš, ... bereš, da se žlička, miceno zjutra in še enkrat čez dan. Kot nekakšna arcnija. In to mi je nelogično, saj je poanta v nekih sladkorjih, ki jih organizem ne prepozna, in gredo mimo brez da dvigujejo raven glukoze v krvi.
Jaz sem to razumel tako, da bi bilo za organizem blagodejno samo v primeru, če bi nadomeščal OH živila z jakonom. Ti pač ne dviguje toliko sladkorja, če pa vzporedno šopaš (recimo) čokolado, reč ne more delovati še za to živilo.
Kaj meniš?
To se pravi, da reč niti ni tako sladka. Mislim na to, da se ga predstavlja kot sladilo.
No, ampak. V oko mi je padlo še nekaj in me zanima ...
Praviš, ... bereš, da se žlička, miceno zjutra in še enkrat čez dan. Kot nekakšna arcnija. In to mi je nelogično, saj je poanta v nekih sladkorjih, ki jih organizem ne prepozna, in gredo mimo brez da dvigujejo raven glukoze v krvi.
Jaz sem to razumel tako, da bi bilo za organizem blagodejno samo v primeru, če bi nadomeščal OH živila z jakonom. Ti pač ne dviguje toliko sladkorja, če pa vzporedno šopaš (recimo) čokolado, reč ne more delovati še za to živilo.
Kaj meniš?
hmm, mogoče pa je dobro jakon pustit da odleži kak mesec, pridobi veliko na sladkosti. Iz svežega je kar škoda, še tudi okusa ne razvije. Meni se je zelo obneslo, z loncem na peči, je kar hitro izhlapel, skoraj preveč se je izsušil. Se mi zdi da je bolje kar zmiksati, kot pa sočiti, ostane bolj gost. Sem pa probala že par let nazaj kupljen jakonov sirup pa je morda res malo manj sladek kot agavin, zato bi ga tudi lažje spila tako kot pravi figula.
Jakon ima zelo veliko prebiotikov in je zato dober za črevesje, prebavo, zato imajo lahko nekateri po njem težave. Podobno se dogaja tudi pri topinaburju.
Juglans 11 kg na enem je pa že dosežek. Drugače pa sem tudi jaz sem šele zdaj skopala jakon. Bom probala stehtati, koliko je najtežji. Prav zanimivo tisti v žaklju na balkonu še nekako uspeva čeprav je bilo pri nas tam že pred 14 dnevi -3°C. Zgleda da streha pomaga. No zdaj je prestavljen v klet.
Jakon ima zelo veliko prebiotikov in je zato dober za črevesje, prebavo, zato imajo lahko nekateri po njem težave. Podobno se dogaja tudi pri topinaburju.
Juglans 11 kg na enem je pa že dosežek. Drugače pa sem tudi jaz sem šele zdaj skopala jakon. Bom probala stehtati, koliko je najtežji. Prav zanimivo tisti v žaklju na balkonu še nekako uspeva čeprav je bilo pri nas tam že pred 14 dnevi -3°C. Zgleda da streha pomaga. No zdaj je prestavljen v klet.
Juglans, kaj pa vem, sama nisem tako razumela. Jaz ga bom imela za arcnije. Ne zaradi nadomestila za sladkor. Kot je napisala Aye-Aye, vzpodbuja prebavo in dobre bakterije v debelem črevesju, s tem pa ugodno vpliva na celotno zdravje in imunski sistem. To pri nas potrebujemo.
Mogoče bi bil res bolj sladek, če bi še počakala. Sem pa želela čimprej porabit poškodovane, naluknjane in majhne jakončke, zato je nastal sok.
Mogoče bi bil res bolj sladek, če bi še počakala. Sem pa želela čimprej porabit poškodovane, naluknjane in majhne jakončke, zato je nastal sok.
@figula; ja, tudi to gledišče je mogoče. Očitno se jaz za enkrat "vrtim" še okoli cukra. Vseeno pa ne razumem nečesa, ... no, ........ bo na mestu, da se tekom zime prvotno še sam malce poglobim v področje, da ne ponujam (neumestnih) pomislekov.
Vsekakor je super, da še z nami deliš svoja poizkušanja.
Okus pa resnično nekaj pridobi s časom, vendar se na žalost ne približa kakšnemu jabolku, kakor to obljublja ime in nato še naša domišljija.
@dajmar; ha ha, ti pa si optimističen .... Ne verjami sepicialistu, ga bo naslednjič našel še prehitro. Probiotiki gori ali pa doli.
Letos sem šel na "tveganje", naslednje leto pa se bom malo potrudil tudi okoli tega.
Vsekakor pa, večino gomoljev nameravam ohraniti do spomladi, nato pa jih posušiti. Morda tako pridobim meni bolj prikladno obliko tega "super" živila.
Živelo eksperimentiranje.
Vsekakor je super, da še z nami deliš svoja poizkušanja.
Okus pa resnično nekaj pridobi s časom, vendar se na žalost ne približa kakšnemu jabolku, kakor to obljublja ime in nato še naša domišljija.
@dajmar; ha ha, ti pa si optimističen .... Ne verjami sepicialistu, ga bo naslednjič našel še prehitro. Probiotiki gori ali pa doli.
Letos sem šel na "tveganje", naslednje leto pa se bom malo potrudil tudi okoli tega.
Vsekakor pa, večino gomoljev nameravam ohraniti do spomladi, nato pa jih posušiti. Morda tako pridobim meni bolj prikladno obliko tega "super" živila.
Živelo eksperimentiranje.
Citiram: |
Okus pa resnično nekaj pridobi s časom, vendar se na žalost ne približa kakšnemu jabolku, kakor to obljublja ime in nato še naša domišljija. |
Jabolku res ne - hruški pa precej - po mnenju večjega števila ljudi
Sem pa opazila še nekaj. Večina sadik je šla na njivo in so res lepo naredile. Štiri majhne, ki so bile bolj kot ne samo kalčki brez dodatnega "spremstva" krone, sem dala na vrt. Prejšnji teden sva jih odkopala - lumpe so najprej poskrbele zase in naredile velike krone, gomoljev pa malo.
Ker imam gomoljev iz njive dovolj, sem seveda zadovoljna tudi z lepimi kronami. Če bi bilo drugače, bi bila razočarana nad pridelkom.
Tako da bodite pozorni pri spomladanskem razrezu kron. Naj bo zraven kalčkov še malo krone.