Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šipek

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda: nič hudega, se še mi kaj naučimo. Meni je tole tvoje mešanje jezikov prav simpatično Very Happy pozdrav
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Voda hvala za pojasnilo. Sedaj že odštevam zime do svoje marmelade.

Drugače pa, nikar se ne opravičuj. Na svetu obstajajo veliko bolj tehtni razlogi za slabo vest.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Se mi zdi zanimivo, koliko vrst šipkov je... sam nisem o tem nikoli razmišljal. Lahko rečem, da sem uporabljal dve vrsti: celega in filter... Very Happy
Mislim, da si bom tole med prazniki podrobneje ogledal.

Koliko vrst jih uporabljate? Še za kaj drugega kot za čaj in marmelado? Domača zdravila?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mravlja, v Sloveniji je avtohtonih najmanj 19 vrst šipkov.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

muha je napisal/a:
voda: nič hudega, se še mi kaj naučimo. Meni je tole tvoje mešanje jezikov prav simpatično Very Happy pozdrav
Meni tudi Smile Moja jezikoslovna dušica se kar topi, ko te berem ali poslušam._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Metuljc, se ve za kakšno dobro literaturo, naslov?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

juglans je napisal/a:
Končno od končnega sem uspel nabrati nekaj šipka, ki bo za čaj. Količina mega velika, cca 1-2l.
Se je tudi že posušil, polovičke v ABC-ju in sedaj ne vem kako je s semeni in tistimi dlačicami, če bo za čaj. Moram to dvoje odstranjevati ali ne?

Kot razumem tale članek, bi bilo škoda odstranjevati semena šipku, namenjenemu za čaj.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mravlja je napisal/a:
Metuljc, se ve za kakšno dobro literaturo, naslov?

Če bi jih rad spozna(va)l, ti povem, da je določanje kar zahtevno, sicer pa je, za slovensko okolje, vir Mala flora Slovenije, Ključ za določanje cvetnic in praprotnic.
mravlja

Hvala, Metuljc.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Danes sem skuhal par glažkov marmelade iz japonskega šipka in aronije. Koščice sem žmmel in jih pomešal ž medom, pomagale naj bi pri težavah s sklepi.
Odgovori