Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Asimina - sejanje in presajanje
Počasi se približuje čas sejanja asimin. Lansko leto sem sejal po 50 semen vsak teden, začel sem s 1.1.2016. Semena so začela kaliti po 3 tednih, presajal sem jih v 2l lonce, sadika je prišla na plano po 2-3 tednih. Od sejanja do prvih listov je tako minilo 6-8 tednov.
Lansko leto sem imel tako prve sadike z listi v začetku marca, kar je bilo še malo prezgodaj, saj sem jih moral skoraj dva meseca oskrbovati v hiši, predno sem jih lahko prestavil v rastlinjak. Letos bom zato začel s sejanjem 1.2., glavnino pa bom posejal 15.2.2017.
Pa še nekaj besed o substratu. Želja je, da brez presajanja sadika raste v loncu 2-3 leta in doseže višino cca 80cm. Nekaj sadik je že po prvem letu primerna za cepljenje, glavnina pa bo šele naslednje leto. Tako da bo večina v loncu z začetnim substratom 3 leta. Brez dognojevanja verjetno ne bo šlo, kaj in kdaj bom ugotavljal to leto.
Začetni substrat bom letos pripravil iz:
- 1.500l komposta: kupljen v kompostarni, zorel dodatni 2 leti, presejan
- 400 l litvanske šote
- 200 l perlita
- 200 l oglja: zakuril sem kres debelejših vej, ki jih nisem uspel zmleti. Ko so zagorele vse veje, sem kup prekril z zemljo, pustil en dan, naslednji dan dobro zalil z vode, čez en dan premešal in dokončno pogasil. Koščki oglja so veliki 2-3cm, na prvi pogled povsem enakovredni oglju, ki se prodaja.
- 200 l vrtne zemlje: rjava ilovnata zemlja iz nasada
Pa še ugotovitev zaradi potrebne stratifikacije: vsaj 90 dni, temperatura 1-8 stopinj C. Če je časovna krajša, procent kaljivosti precej pade. Lani sem imel zaradi prekratke stratifikacije pri večini semen samo 40% kaljivost. Pri zadnji seriji, ki sem jo pozabil v hladilniku in sem jo sejal šele maja, pa je bila kaljivost skoraj 90%. Torej bolje malo dlje kot manj.
LP, Andrej
Lansko leto sem imel tako prve sadike z listi v začetku marca, kar je bilo še malo prezgodaj, saj sem jih moral skoraj dva meseca oskrbovati v hiši, predno sem jih lahko prestavil v rastlinjak. Letos bom zato začel s sejanjem 1.2., glavnino pa bom posejal 15.2.2017.
Pa še nekaj besed o substratu. Želja je, da brez presajanja sadika raste v loncu 2-3 leta in doseže višino cca 80cm. Nekaj sadik je že po prvem letu primerna za cepljenje, glavnina pa bo šele naslednje leto. Tako da bo večina v loncu z začetnim substratom 3 leta. Brez dognojevanja verjetno ne bo šlo, kaj in kdaj bom ugotavljal to leto.
Začetni substrat bom letos pripravil iz:
- 1.500l komposta: kupljen v kompostarni, zorel dodatni 2 leti, presejan
- 400 l litvanske šote
- 200 l perlita
- 200 l oglja: zakuril sem kres debelejših vej, ki jih nisem uspel zmleti. Ko so zagorele vse veje, sem kup prekril z zemljo, pustil en dan, naslednji dan dobro zalil z vode, čez en dan premešal in dokončno pogasil. Koščki oglja so veliki 2-3cm, na prvi pogled povsem enakovredni oglju, ki se prodaja.
- 200 l vrtne zemlje: rjava ilovnata zemlja iz nasada
Pa še ugotovitev zaradi potrebne stratifikacije: vsaj 90 dni, temperatura 1-8 stopinj C. Če je časovna krajša, procent kaljivosti precej pade. Lani sem imel zaradi prekratke stratifikacije pri večini semen samo 40% kaljivost. Pri zadnji seriji, ki sem jo pozabil v hladilniku in sem jo sejal šele maja, pa je bila kaljivost skoraj 90%. Torej bolje malo dlje kot manj.
LP, Andrej
Jaz se ubadam s kroničnim pomanjkanjem prostora. Zato se poslužujem mal bolj ziher verzije. V na primer jogurtove lončke natlačim svežega mahu, vmes eno plast semen in na vrhu spet mah. Navlažim, pokrijem s folijo in postavim na omaro v dnevni sobi. Ala kaljenje zelenjadarskih semen v zip vrečkah..
Vsak teden "preluftam" in preverim semena. Vsako ki skali dobi svoj lonček z mahom. Ko koreninca doseže dno gre z mahom vred v lonec ali na stalno mesto. Fajn je ker mah obdrži obliko lončka in ni bojazni da bi pri presajanju prišlo do poškodb._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Vsak teden "preluftam" in preverim semena. Vsako ki skali dobi svoj lonček z mahom. Ko koreninca doseže dno gre z mahom vred v lonec ali na stalno mesto. Fajn je ker mah obdrži obliko lončka in ni bojazni da bi pri presajanju prišlo do poškodb._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
mravlja je napisal/a: |
AndrejK, upam, da ne vprasam prevec - v kateri kompostarni? Zakaj dodatno zorenje? Lp. |
Na Vrhniki imamo 2 kompostarni: komunalna na Tojnicah in Roso med Vrhniko in Veliko Ligojno. Na Tojnicah sem kupil zrel kompost, cena je bila pb. 10eur/m3. V Rosi pa se dobi svež kompost brezplačno, poskrbeti je potrebno le za prevoz.
Svež kompost: star nekaj mesecev, še zelo aktiven, ima zelo močan neprijeten vonj. Pred uporabo mora odležati še vsaj pol leta. Zrel kompost je pa star po moji oceni 2-3 leta, nima več močnega vojna, je že hladen, primeren za uporabo.
Oba pa imate zelo velik minus. In to je ogromna količina smeti. Sklepam: ljudje zmečejo v zeleno kanto marsikaj, kompostarne brez kontrole vse zmeljejo in strojno mešajo. Tako so v kompostu žličke, zobne ščetke, kosi stekla in ogromno plastike. Po moji ocene je v 1m3 zvrhana samokolnica smeti. Odsranjeval sem jih ročno in s sejanjem. Pa še vedno se najdejo smetu v očiščenem kompostu, tako da ga v bodoče ne bom več uporabljal.
Lp, Andrej