Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2013
Ha, jalapeno marmelade pa še nisem poskusil. Bi znalo biti zanimivo. Sladko in istočasno pekoče. Malo sem razmišljal in v bistvu bi jo lahko pripravil kot vse marmelade- no ja, podobno. Recimo za poskus en manjši kozarček do 300 gramov.
Morda tako: 6 ali več-7,8 jalapenotov, ki bi jim odstranil seme in peclje. Ščepec soli, da pojačamo okus in recimo pol deci belega kisa ( mora biti alkoholni, da ne dodamo kakšnega drugega okusa) . Vse skupaj bi zmiksal.
Tako pripravljeno kašo bi pregrel v lončku (cca 3 minute) in dodal 2 dcl sladkorja. Vse skupaj bi kuhal 20 minut, da se sladkor raztopi in vse skupaj poveže. Če bi bila zadeva pregosta bi dodal malo vode. Vendar pričakujem, da ne bi bilo potrebno. V teh 20 minutah bi kis večinoma izhlapel, ostal bi pa krasen okus.
Ker bi želel, da ostane okus po čiliju verjetno nebi smel dodajati limone ali mete ali kaj podobnega.
Hja, za poskusit je.
Morda tako: 6 ali več-7,8 jalapenotov, ki bi jim odstranil seme in peclje. Ščepec soli, da pojačamo okus in recimo pol deci belega kisa ( mora biti alkoholni, da ne dodamo kakšnega drugega okusa) . Vse skupaj bi zmiksal.
Tako pripravljeno kašo bi pregrel v lončku (cca 3 minute) in dodal 2 dcl sladkorja. Vse skupaj bi kuhal 20 minut, da se sladkor raztopi in vse skupaj poveže. Če bi bila zadeva pregosta bi dodal malo vode. Vendar pričakujem, da ne bi bilo potrebno. V teh 20 minutah bi kis večinoma izhlapel, ostal bi pa krasen okus.
Ker bi želel, da ostane okus po čiliju verjetno nebi smel dodajati limone ali mete ali kaj podobnega.
Hja, za poskusit je.
-
- Prispevkov: 15
- Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am
@gringo
Kandirala sem letos češnje in višnje, tako da pomoje neke razlike napram čiliju ni. Jalapenoti so idealni za to, nasploh vsak čili ki ima sočne debele stene.
Spodaj je recept po katerem sem delala:
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2759
Za marmelado bo pa labia poročal, kako je recept uspel.
Kandirala sem letos češnje in višnje, tako da pomoje neke razlike napram čiliju ni. Jalapenoti so idealni za to, nasploh vsak čili ki ima sočne debele stene.
Spodaj je recept po katerem sem delala:
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2759
Za marmelado bo pa labia poročal, kako je recept uspel.
Gringo, prvo kar mi pride na misel je, da je na zaprtem balkonu temperatura ogromna, ko se segreje ves tisti zid, še posebno če je balkon na južni strani in ves dan pribija sonce.
Posledično je problem z zalivanjem, ker v nekaj urah rastlina porabi vso vodo. Še huje je, če je lonec tudi na soncu in je pregret. Predlagal bi, da ga oblečeš v alu folijo ali postaviš tako, da lonec ni na direktnem soncu. Poleg tega pa redno zalivaj( vsak dan) zgodaj zjutraj predno sonce ogreje rastlino- recimo med 0600 in 0700 ali pozno zvečer po 2200 uri, ko se lonec ohladi.
Zemlja se ne sme nikoli izsušiti. Zgornji sloj bo hitro suh, zato porini prst v zemljo in preveri v globini 3 do 4 cm, če je kaj vlage.
Tiste posušene pike na listih so lahko posledica zalivanja, če si ob nepravem času zalival kar po listih, ali če je rastlina občasno trpela sušo. Bolezni pa na rastlini ni videti.
Naslednje kar bi rekel je da substrat -zemlja ni čisto pravi. Videti je kot mešanica šote, ki ima v sebi v resnici malo hranil.
Če bi rad rastlino malo vzpodbudil jo pošpricaj s protifert LMW ali kakšno hrano, ki jo dodaš v vodo za zalivanje.
Najbolj verjetno pa so vsi našteti razlogi prisotni istočasno, ker se vidi, da so odpadli vsi cvetovi in nastavki plodov.
Rastlina namreč odvrže vse, če ji kaj ni po godu, ker se tako bori za preživetje v neugodnih razmerah. Prvi cilj je preživeti šele potem delati na plodovih, ki jih ne more prehraniti, ker jo to dodatno izčrpava.
Posledično je problem z zalivanjem, ker v nekaj urah rastlina porabi vso vodo. Še huje je, če je lonec tudi na soncu in je pregret. Predlagal bi, da ga oblečeš v alu folijo ali postaviš tako, da lonec ni na direktnem soncu. Poleg tega pa redno zalivaj( vsak dan) zgodaj zjutraj predno sonce ogreje rastlino- recimo med 0600 in 0700 ali pozno zvečer po 2200 uri, ko se lonec ohladi.
Zemlja se ne sme nikoli izsušiti. Zgornji sloj bo hitro suh, zato porini prst v zemljo in preveri v globini 3 do 4 cm, če je kaj vlage.
Tiste posušene pike na listih so lahko posledica zalivanja, če si ob nepravem času zalival kar po listih, ali če je rastlina občasno trpela sušo. Bolezni pa na rastlini ni videti.
Naslednje kar bi rekel je da substrat -zemlja ni čisto pravi. Videti je kot mešanica šote, ki ima v sebi v resnici malo hranil.
Če bi rad rastlino malo vzpodbudil jo pošpricaj s protifert LMW ali kakšno hrano, ki jo dodaš v vodo za zalivanje.
Najbolj verjetno pa so vsi našteti razlogi prisotni istočasno, ker se vidi, da so odpadli vsi cvetovi in nastavki plodov.
Rastlina namreč odvrže vse, če ji kaj ni po godu, ker se tako bori za preživetje v neugodnih razmerah. Prvi cilj je preživeti šele potem delati na plodovih, ki jih ne more prehraniti, ker jo to dodatno izčrpava.
TwityPity je napisal/a: |
Meni se zdi da je tudi malo manjši od "običajnih" Jalapenotov? mfranc? |
Eh, zdaj že lahko rečem, da je Tam Jalapeno malo krajši, pa precej bolj čokat od "navadnega" Kalia jalapena.
In da ni tako hudo "nedolžen" , predvsem pri peclju kar dobro "zapali". Čakam, da zrastejo še lanski Kalia, da naredim primerjavo.
LP_________________mfranc
Hehe, se mi zdi da si že ti rekel da znajo biti Jalapenoti nepredvidljivi, in potem berem še po internetu, mu vedno manj zaupam. Tudi pri meni sem lansko leto imel na eni rastlini take jalapenote ki so bili zame OK, tu pa tam je bil pa še kakšen manjši, ki je bil enostavno preveč.
No, za letos sem semena pobral iz takega ki je bil meni ok, pa bomo videli. Sem že narabutal dva, ampak sta bila še daleč od zrelosti - paprika
Moram pa reči da zaenkrat neemazal t/s deluje. 2 špricanja v roku 14dni sta pregnala vse uši iz balkonskih čilijev in jajčevcev. Lansko leto jim ni pomagala ne soda, cimet, žajbelj in en kupljen bioeko insekticid. Ko si pa naberem nekaj "tapravih" čilijev, se bo pa skuhal en pekoč insekticid
No, za letos sem semena pobral iz takega ki je bil meni ok, pa bomo videli. Sem že narabutal dva, ampak sta bila še daleč od zrelosti - paprika
Moram pa reči da zaenkrat neemazal t/s deluje. 2 špricanja v roku 14dni sta pregnala vse uši iz balkonskih čilijev in jajčevcev. Lansko leto jim ni pomagala ne soda, cimet, žajbelj in en kupljen bioeko insekticid. Ko si pa naberem nekaj "tapravih" čilijev, se bo pa skuhal en pekoč insekticid
-
- Prispevkov: 15
- Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am
Mojim čilijem v betonskem koritu očitno ustreza:
1. sadiko dobila od mfranca - ime je žal ostalo v zapečatenem poštnem predalu na starem forumu. Cela sadika je takole obložena.
2. naj bi bil jalapeno, vsaj pod tem imenom sem dobila semena
3. na semenih je bilo napisano "Anheim čili"
Sedaj se pojavlja samo še vprašanje, kdo bo to konzumiral .
1. sadiko dobila od mfranca - ime je žal ostalo v zapečatenem poštnem predalu na starem forumu. Cela sadika je takole obložena.
2. naj bi bil jalapeno, vsaj pod tem imenom sem dobila semena
3. na semenih je bilo napisano "Anheim čili"
Sedaj se pojavlja samo še vprašanje, kdo bo to konzumiral .