Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2016
Sicer kar pozna sorta, vendar ne toliko, je pa pri meni sabotirala skoraj celo sezono; ne vem če sem doslej nabral več kot deset plodov .
Na izteku sezone pa je naredila precej plodov in mi je padlo na pamet, da jih pripravim na novoletno obiranje.
Se je pa ravno danes zgodil "čudež" , samo nekaj ur sonca in preko 25 stopinj so rabili, in že se je nekaj plodov čisto malo pordečilo.
Morda mi bo poratalo ..... _________________mfranc
Na izteku sezone pa je naredila precej plodov in mi je padlo na pamet, da jih pripravim na novoletno obiranje.
Se je pa ravno danes zgodil "čudež" , samo nekaj ur sonca in preko 25 stopinj so rabili, in že se je nekaj plodov čisto malo pordečilo.
Morda mi bo poratalo ..... _________________mfranc
-
- Prispevkov: 105
- Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am
Še moje zadnje poročanje v 2016. Zaenkrat je še nekaj malo sveže robe ;) Letos sem se odločil, da poskušam prezimit čimveč sadik. Po lanski prigodi, ko mi je sosed pustil okno odprto na podstrešju in so mi pomrznile skoraj vse sadike,
jih imam tokrat na bolj varovanih mestih. V stanovanju 6 komadov - desno Trinidad Perfume, na sredini starosta Chocolate habanero, ki je že skoraj čisto gol, levo od njega Tabasco in skrajno levo Yellow lantern s 16 plodovi, tako,
da bo ravno en na dan do novega leta. Med njimi sta še dva poskusa bonchijev - oba chocolate habanera. Se že vidijo prvi zametki pogajanja listov, tako da upam, da bo uspelo.
Poleg teh v stanovanju pa imam še nekaj "tabornikov" na hodniku ;)
Skrajno desno velik jalapeno, ki mi ga je bilo res škoda, da bi propadel, zraven Bishops crown, 3 x Beni Highland, 2 x chocolate habanero in en red habanero.
Na jalapenu je še zadnji zrel jalapeno, pa na Beni Highlandu je še zadnji plod. Jalapenu paše tukaj na svetlem in je začel že poganjati na polno, norec je že poleg listov že začel poganjati cvetove. Ga bom moral malce umiriti ;)
Čeprav sem bil na začetku skeptičen, je bila konec koncev dobra sezona. Naslednjič se tipkamo in beremo v 2017. Srečno!!!
jih imam tokrat na bolj varovanih mestih. V stanovanju 6 komadov - desno Trinidad Perfume, na sredini starosta Chocolate habanero, ki je že skoraj čisto gol, levo od njega Tabasco in skrajno levo Yellow lantern s 16 plodovi, tako,
da bo ravno en na dan do novega leta. Med njimi sta še dva poskusa bonchijev - oba chocolate habanera. Se že vidijo prvi zametki pogajanja listov, tako da upam, da bo uspelo.
Poleg teh v stanovanju pa imam še nekaj "tabornikov" na hodniku ;)
Skrajno desno velik jalapeno, ki mi ga je bilo res škoda, da bi propadel, zraven Bishops crown, 3 x Beni Highland, 2 x chocolate habanero in en red habanero.
Na jalapenu je še zadnji zrel jalapeno, pa na Beni Highlandu je še zadnji plod. Jalapenu paše tukaj na svetlem in je začel že poganjati na polno, norec je že poleg listov že začel poganjati cvetove. Ga bom moral malce umiriti ;)
Čeprav sem bil na začetku skeptičen, je bila konec koncev dobra sezona. Naslednjič se tipkamo in beremo v 2017. Srečno!!!
-
- Prispevkov: 105
- Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am
Kot sem že večkrat pisal, tale moj ni bil nikoli presajen, nikoli menjana zemlja. V bistvu je od prepikiranja ostal v tem loncu in v isti zemlji. Vsako leto je na polno obrodil, tudi letos je bilo na njemu čez 350 plodov.
Se pa pozna, da je letos na prezimovanju veliko hitreje odvrgel liste in nekatere višje veje so se začele hitro sušiti. Mogoče je celo res, da to s 4 leti celo drži.
V bistvu si ga niti ne upam presaditi, ker ne vem če bo to bolje zanj ali pa slabše. Dokler bo zdržal bom vesel, saj je svoje delo že opravil. Če bo pa še kakšno leto z mano, pa ne bo nič narobe.
Se pa pozna, da je letos na prezimovanju veliko hitreje odvrgel liste in nekatere višje veje so se začele hitro sušiti. Mogoče je celo res, da to s 4 leti celo drži.
V bistvu si ga niti ne upam presaditi, ker ne vem če bo to bolje zanj ali pa slabše. Dokler bo zdržal bom vesel, saj je svoje delo že opravil. Če bo pa še kakšno leto z mano, pa ne bo nič narobe.
Goldhorn, splača se pregledati ves forum, ker se najde ogromno zanimivega. Tudi iskalnik je v pomoč.
Med recepti je tole:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about1236.html
Nekaj jedi je pa še med drugimi recepri.
Med recepti je tole:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about1236.html
Nekaj jedi je pa še med drugimi recepri.
choco_chili je napisal/a: |
Se pa pozna, da je letos na prezimovanju veliko hitreje odvrgel liste in nekatere višje veje so se začele hitro sušiti. Mogoče je celo res, da to s 4 leti celo drži. V bistvu si ga niti ne upam presaditi, ker ne vem če bo to bolje zanj ali pa slabše. Dokler bo zdržal bom vesel, saj je svoje delo že opravil. Če bo pa še kakšno leto z mano, pa ne bo nič narobe. |
Vsekakor ga imej vsaj dokler ti lepo dela! Če drugo ne, pa zaradi izkušenj s večletnimi čiliji, kjer se najdejo različni podatki, torej različne izkušnje .....
Sam bom isto poskusil prezimiti moj šest ali sedem (moram preveriti ) let star rdeči habanero. Sem ga pa že dve leti zanemarjal, sploh letos, ko je sameval v enem kotu.
Če mi bo preživel zimo, ga bom spomladi porezal čisto nazaj. Pustil mu bom samo 5 - 10 cm debla in mogoče 1/3 korenin; oboje je že hudo opešalo.
Se pa tudi sam sprašujem, do kdaj se jih splača prezimovati, da ni več dela in kompliciranja kot s vzgojo novih sadik ...._________________mfranc