Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Svinjska mast in ocvirki
Luna bo prava - stara. Dan bo sicer za list, kar za shranjevanje zelenjave ni dobro, ker le-ta vsebuje ob tem času preveč vode - upam pa, da pri živalih to ni tako pomembno. Kar se hrane tiče ne bi smelo biti problema, ker naj bi bil to en "srečen" pujs, ki se mu je v življenju godilo tako, kot se ga gospoda pujsa spodobi.
Pred leti, ko smo kupovali nov zamrzovalnik, smo kupili majhnega, ker si želim z načinom življenja naše družine čim manj obremenjevati našo Zemljico. Zato v njem hranimo samo dobrine, ki jih ni mogoče hraniti na drug način in ker je teh vsem mojim naporom navkljub kar nekaj, v zamrzovalniku ni skoraj nobenega prostora _________________naredimo svet lepši
Pred leti, ko smo kupovali nov zamrzovalnik, smo kupili majhnega, ker si želim z načinom življenja naše družine čim manj obremenjevati našo Zemljico. Zato v njem hranimo samo dobrine, ki jih ni mogoče hraniti na drug način in ker je teh vsem mojim naporom navkljub kar nekaj, v zamrzovalniku ni skoraj nobenega prostora _________________naredimo svet lepši
brbr, o salovki smo se lani v takem času tudi pogovarjali. priporočam, odlična sladica.
že leta nazaj so znova dognali kako je mast pravzaprav zdrava. pri nas jo uporabljamo skoraj pri vsaki hrani, tudi v mešanici z oljem. mast, če je pravilno shranjena se takorekoč ne pokvari. ko je stara (po letu in pol), če ni na hladnem dobi en določen duh in temnejšo barvo a pri kuhi oz pri jedi to ni moteče oz se ne čuti. ker je nikoli nimamo velike količine dam cca kg masti v sladoledno posodo in v zamrzovalnik. ko jo začnem uporabljat pa v hladilnik. hrana pripravljena z mastjo je veliko okusnejša in veliko boljša. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
že leta nazaj so znova dognali kako je mast pravzaprav zdrava. pri nas jo uporabljamo skoraj pri vsaki hrani, tudi v mešanici z oljem. mast, če je pravilno shranjena se takorekoč ne pokvari. ko je stara (po letu in pol), če ni na hladnem dobi en določen duh in temnejšo barvo a pri kuhi oz pri jedi to ni moteče oz se ne čuti. ker je nikoli nimamo velike količine dam cca kg masti v sladoledno posodo in v zamrzovalnik. ko jo začnem uporabljat pa v hladilnik. hrana pripravljena z mastjo je veliko okusnejša in veliko boljša. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr: še enega načina shranjevanja sem se spomnila, čeprav se bojim da ti ne bo kaj dosti pomagalo.
Hiša moje tete stoji na skali in pod njo so v skalo vsekali odprtino, veliko za približno 2 deži. Tam notri je bilo po moji oceni takole na uč poleti in pozimi okrog 10 °C. Skala in še hiša na vrhu, ni mogli biti dosti drugače. Prostor je bil suh, saj stoji hiša na prepišnem slemenu. Tam notri se je mast lepo obdržala tudi do 3 leta. Skrivališče je dobro služilo zlasti v časih obvezne oddaje.Če si imel "srečo" in naletel na preveč vestnega aktivista, so ti pustili komaj toliko, da si za silo zabelil vsakodnevno košto. Odkriti ga pa ni mogle nihče, ker so pred vrata postavili drogove, na katerih so prenočevale kure .
Posledično bi rekla, da bi dobro obstala tudi v hladilniku, saj takega prostora, kot ga opisujem, skoraj gotovo nimaš. Ali v ustrezno mrzli kleti. Naša ima med 16 in 18 °C in je očitno pretopla.
Hiša moje tete stoji na skali in pod njo so v skalo vsekali odprtino, veliko za približno 2 deži. Tam notri je bilo po moji oceni takole na uč poleti in pozimi okrog 10 °C. Skala in še hiša na vrhu, ni mogli biti dosti drugače. Prostor je bil suh, saj stoji hiša na prepišnem slemenu. Tam notri se je mast lepo obdržala tudi do 3 leta. Skrivališče je dobro služilo zlasti v časih obvezne oddaje.Če si imel "srečo" in naletel na preveč vestnega aktivista, so ti pustili komaj toliko, da si za silo zabelil vsakodnevno košto. Odkriti ga pa ni mogle nihče, ker so pred vrata postavili drogove, na katerih so prenočevale kure .
Posledično bi rekla, da bi dobro obstala tudi v hladilniku, saj takega prostora, kot ga opisujem, skoraj gotovo nimaš. Ali v ustrezno mrzli kleti. Naša ima med 16 in 18 °C in je očitno pretopla.
Saj si skoraj ne upam oglasiti, ... ker me boste nagnali stopnice pometat, ... pa posodo pomivat.
Ampak, najboljši "ocvirki" so/je na olju prepražen česenček. Ravno prav, da komaj malo porjavi, niti ne v celoti, karameliziran, spodaj pa čisto navadni koruzni žganci. Potem pa še kakšno urico časa, da ponovno podoživiš občutja in še v etru prebaviš dobroto. Amen.
No, saj veste kje tiči zajec.
Ampak, najboljši "ocvirki" so/je na olju prepražen česenček. Ravno prav, da komaj malo porjavi, niti ne v celoti, karameliziran, spodaj pa čisto navadni koruzni žganci. Potem pa še kakšno urico časa, da ponovno podoživiš občutja in še v etru prebaviš dobroto. Amen.
No, saj veste kje tiči zajec.
Joj, joj, mi že pošteno kruli po želodcu po vseh telih mislih.
Hvala vsem za ideje. Muha, imam prostor, kjer skladiščim ozimnico in rastline. Pozimi je tempreatura okoli 10st. Poleti pa je topleje. Govorila pa sem s prijateljico, ki pravi, da mast in ocvirke shranjuje v steklenih pozarcih za vlaganje, ki ji pospravi v shrambo, v omaro. Tako so na temnem. Pravi, da tako zdržijo tudi 3 leta. Verjetno bom tako naredila tudi jaz - kozarce napolnila do vrha, dobro zaprla in v omaro z njimi. Potem bom pa enega po enega nosila v kuhinjo in načetega hranila v hladilniku._________________naredimo svet lepši
Hvala vsem za ideje. Muha, imam prostor, kjer skladiščim ozimnico in rastline. Pozimi je tempreatura okoli 10st. Poleti pa je topleje. Govorila pa sem s prijateljico, ki pravi, da mast in ocvirke shranjuje v steklenih pozarcih za vlaganje, ki ji pospravi v shrambo, v omaro. Tako so na temnem. Pravi, da tako zdržijo tudi 3 leta. Verjetno bom tako naredila tudi jaz - kozarce napolnila do vrha, dobro zaprla in v omaro z njimi. Potem bom pa enega po enega nosila v kuhinjo in načetega hranila v hladilniku._________________naredimo svet lepši
Tudi jaz sem se zadnja tri leta sama lotila pol prašiča razrezat, delat krvavice, pečenice, dati sušit rebra, parklje...
Mast cvrem počasi zunaj na plinu, posoda je črna železna Emo Celje.
potem pa mast uporabljam vsepovsod, še v moko za kruh jo dam, ker ima otrok alergijo na olja.
Mast nalijem v steklene kozarce, ocvirke posebej. Hranim v temni kleti, kjer je verjetno okoli 13 stopinj. Mast ne postane žaltava po dveh letih. Ocvirki tudi ne. Ko začnem kozarec praznit, pa je v hladilniku do porabe. Od pol prašiča ni veliko masti, če daš malo še v pečenice, salame...
Mast da odličen okus vsaki hrani, kjer je notri. Kar pogumno, brbr_________________Lp, Živa
Mast cvrem počasi zunaj na plinu, posoda je črna železna Emo Celje.
potem pa mast uporabljam vsepovsod, še v moko za kruh jo dam, ker ima otrok alergijo na olja.
Mast nalijem v steklene kozarce, ocvirke posebej. Hranim v temni kleti, kjer je verjetno okoli 13 stopinj. Mast ne postane žaltava po dveh letih. Ocvirki tudi ne. Ko začnem kozarec praznit, pa je v hladilniku do porabe. Od pol prašiča ni veliko masti, če daš malo še v pečenice, salame...
Mast da odličen okus vsaki hrani, kjer je notri. Kar pogumno, brbr_________________Lp, Živa