Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Je pa kar suša, a ne? Me zanima, ali bo tole kaj škodovalo česnu.
Po moje ne kaj dosti, ker je zemlja večinoma pomrznjena (vsaj tukaj v LJ kotlini), česen pa tudi. Vetra skoraj ni, da bi kaj dodatno izsuševal. Do konca leta ne kaže na kakšno občutno spremembo. Se bo pa danes obrnilo in začnemo z novim ciklom.
Na visoki gredi imam streho, notri denimo motovilec in zaenkrat še nisem zalival, čeprav sem že imel kanto v rokah. Sem preveril in je še kolikor toliko vlažno, čeprav je zemlja že nekoliko razpokana. Meni se zdi, da je pozimi bolje nekaj suše kot preveč vlage. Tako ali tako rastline sedaj bolj ali manj mirujejo in se trudijo za preživetje.
Imam nekaj loncev trajnic-sadja zunaj v domačem zavetrju na južni strani hiše pod milim nebom, kjer so lonci stiskajo en ob drugem, z zgornjim robom povečini na nivoju zemlje oz. vkopani v mivko/fin pesek in letos se mi zdi da bodo deležni tretje zime. Zaenkrat lahko potrkam, saj še ni bilo nič "suhega" spomladi, pa se ni nič zalivalo pretekli dve zimi. Lonci so od litra dalje, letos bo vmes tudi nekaj manjših (2-5dcl), kako se bo to obneslo - bom videl spomladi
Zaenkrat ne opažam nobene potrebe po zalivanju čez zimo, saj rastline povečini mirujejo. Če je pa res "suho kot poper" pa verjetno tudi kakšna kaplja vode ne more škoditi, vendar raje manj kot preveč, tako kot pravi juglans.
Lončnice se splača razdeliti tudi na takšne, katerih korenine niso občutljive na zmrzal, in takšne, ki zmrzali ne prenesejo.
Od drugih mi pridejo ta trenutek na misel hibiskusi (močvirski, Newbiscus), pa bolj južne okrasne trave, pa tudi am. borovnico v loncu je priporočjivo prezimiti tako, da se lonec najmanj do polovice zakoplje v zemljo.
Pa še kak drug način za zaščito korenin se najde .... _________________mfranc
Jaz sem tiste sadike ki jih imam v lončkih že 2krat zalil letos pozimi. Ker se mi je zdela suha zemlja. Je pa odvisno od lončka in substrata. Je pa res da tudi veliko vlage dobijo rastline iz zraka. Sploh v naši luknji kjer se stekajo 3 reke, je megle na pretek._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
mfranc, se strinjam, to so pa že detalji Meni je recimo lansko zimo v tem domačem zavetrju prezimila neznana cepljena vrtnica, odvržena z golimi koreninami v rahlo vkopan lonec nekje spomladi 2015, ko sem jo menjal z drugo.. Verjetno ogromna sreča da je sploh preživela vse to, za nagrado je letos poleti dobila v lonec še nekaj zemlje.
-Moist media freezes slower and releases heat compared to dry media, offering protection to the roots. -Check moisture level of the media during the winter and irrigate if necessary. In an unheated polyhouse water may be needed as often as once every two weeks, while ground beds covered with thermal blankets hold moisture and probably will not need watering. -Avoid over-watering plants which will promote root, crown and foliar diseases.
hiter prevod: - vlažen medij zmrzne kasneje in oddaja toploto v primerjavi s suhim medijem - preverjajte vlažnost tekom zime, zalijte po potrebi. V neogrevanih rastlinjakih zalivajte po potrebi na dva tedna, medtem ko talne grede pokrite z (izolacijskimi/toplotnimi odejami??) verjetno ne bodo potrebovale namakanja. - izogibajte se prekomernemu zalivanju v izogib raznim boleznim
Jaz sem včeraj zalival jeseni posajene sadike žive meje, malin in robid.
Mfranc, koliko pa tvegamo, če borovnic v koritih ne vkopljemo v zemljo? Jaz sem svoje dal v zavetrno levo in jim naredil zastirko iz smrekovega mulča. Zastirka opravlja svoje delo, saj zemlja pod njo ni zamrznila, je pa vlažna.
Po izkušnjah ti lahko zagotovim,da lahko lonci ostanejo nezaščiteni pa bo po odtajanju borovnica lepo nadaljevala z rastjo. (Oprosti,da sem odgovoril namesto mfranca)_________________Narava vse povrne!