Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

RAČKE TEKAČICE

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Danes je bil objavljen potrjen prvi primer ptičje gripe v Sloveniji, na Štajerskem, ki jo povzroča viru H5N8, za ljudi ni nevaren. Pri domači perjadi pa velja previdnost in spremljanje napotkov veterinarske službe.
VIR.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Sem brala, ja.
Me pa zanima ali obstaja kakšno cepivo za perutnino?
Nikjer še tega nisem zasledila.

Ne razumem, kako se ljudem bolj splača poklati cele farme nič krivih živali, potem pa tarnajo o škodi. Bi bilo ceneje živali preventivno zaščititi ali ne.

Sem gledala, kako so race na farmi kar žive s prikolico sipali v kontejnerje ... ne vem ali je bil posnetek s hrvaške, madžarske ... grozno.

Naše, ko so v ogradi, imajo stik z vrabčki, ne vem, kako je s temi drobnimi pticami.
Nazadnje urejal/a pika 04 Jan 2017 22:21; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Možno, da cepiva (še) ni. Nisem (še) brala podrobno.
pika

Ne, na rtvju o tem ne pišejo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

pika je napisal/a:

Naše, ko so v ogradi, imajo stik z vrabčki, ne vem, kako je s temi drobnimi pticami.

Pika, če te tole kaj potolaži.

Ni pa smiselno obveščati "o vsakem poginulem vrabčku", saj takšne ptice niso posebej dovzetne za ta virus. Izjema so primeri, ko poginejo v večjem številu, pa je poudarila vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali na upravi Breda Hrovatin.
pika

Ja, zelo, sem sama spregledala.
Mi smo namreč precej izolirani od vseh vodnih virov in ostalih večjih ptic., edini ptički tu okrog so ti ta drobni.
reider

Odgovor Napisal/-a reider »

Pri men je zapadlo dopoldan 5 do 7 cm snega. Imam pa račke že od zadnje ohladitve vedno v tolpem hlevu skupaj z kokošmi in 24 ur luč, da se lahko sprehajajo, le ponoči imam opcijo ugasnitve 1 luči (od dveh možnih), da imajo mir, še vedno pa je toliko svetlobe, da lahko ktera hoče rinta okoli. Not sem dal sijalke žarnice, da je strošek elektrike minimalen.

Račke nič kaj ne ljubijo mraza keko vidim. ŠE kokoši so nekam bolj dejavne u mrazu. Ko sem jih hoto spustiti na plano, se na pragu, ko vidijo zunanje okolje, kar obrnejo nazaj in v hlev.
pika

To me pa preseneča Smile
Pri nas mora biti res minusa, da se jim ne da ven iz ograde, v hlevu ne ostanejo nikoli, imajo v zidu čisto malo lino, skozi katero jih spuščamo ven, tako da mraz nič kaj ne uhaja not. Ko odprem kokoške in če račk ne spustim ven iz ograde, glasno zmerjajo in kličejo. Tudi v mrzlem veselo tavajo naokoli in brskajo, enako je bilo lansko zimo.

Zakaj pa jim ponoči puščaš luč, se ti zdi, da rabijo? Naš hlev se mi zdi, da je čez dan dovolj osvetljen skozi okna, le tu pa tam jih je potrebno očistit, ko se zmrači, grejo pa spat.

Na sneg pa mi žal še vedno čakamo.
reider

Odgovor Napisal/-a reider »

A veš, naše obore so severno obrnjene pa še sever brije rad tam... Da je vsaj stopinja plusa, seveda rade grejo ven. Sam kaj,ko ni nič kaj za past se zdaj. KAnje pa še ostreje nadzirajo teren. Kjer jepokrit del obore, ni nič trave, kjer pa je trava pa ni zaščite in ne upam pustit vse same.

LUč ne vem, če potrebujejo nujno, le vidim,da so živali večer hitro mirne, pol pa zjutraj rade mal prej aktivne, pa iščejo po piskrih hrano in vodo. Kokoši pa se iz palic kobacajo na tla. Imam tut eno na 3/4 slepo kokoš, ki vidi le na 10 cm, zdaj pa če še je tema, pol je pa res adijo. Mi imamo le 2 mali okenci in svetloba je borna sicer brez luči.

Živali so rekli po radiju, da se priporoča zapirati perjad, ja. Ptičja gripa.

Dans sem kupil tudi vitamine za perjad. 1g na 2 litra vode se dodaja v tretmanu 1 tedna. Hrane so bornejše pozimi, pa da se mal okrepčajo. Stane 2 eur dobra. 100gramov.
pika

Ja, to pa verjamem, da je razlika, naši ogradi sta na jugovzhodu, tako da zjutraj dobijo prvo sonce in popoldne nekje do 4h, potem je senca. Je pa poleti zato toliko slabše, ko je vroče, zato sva letos na veliko sadila bezgove grme za senco. Račke so enega že imele in so se navadno po kopanju tam spodaj skrivale.

Ne vem, kako bodo naše razvajene račke preživele tole zapiranje, danes sem že bila okregana, ko sem šla h kokošim.
Odgovori