Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2017

Odgovori
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Bo verjetno res bolje v korito, ker po napovedih vprašanje, kdaj bo zemlja spet malo odmrznjena.

Česna imam sicer dovolj, sem ga veliko sadila, ker ga toliko porabimo, a ne bi rada bila drugo leto čisto brez domačega.

Za dve leti ga pa ni😊

Mogoče ga dam raje posameznov setvene lončke 6×5, da ob presajanju ne bom korenin poškodovala.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kaj pa lončki iz papirja? . Sicer niso vsi zadovoljni z njimi, moja izkušnja pa je, če poskrbiš za primerno vlago, se zelo dobro obnesejo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Meni so se za sajenje čebulčkov (čebule) obnesle tudi wc rolice. Ker rastlinice niso ostale dolgo časa v njih, jim rolice niso tako škodile kot paradižnikom. Jaz jih raje sadim v korito, kot v posamezne lončke, ker imam občutek, da se rastline bolje počutijo, če jih več raste skupaj in lahko "komunicirajo" med sabo. Če so posajene v rorčkih/papirnatih lončkih, korenine sicer predrejo skozi stene, vendar se lepo razraščajo (niso zvrtinčene na dnu). Pri prasajanju pa roroček/lonček pomaga, da se v največji meri ohrani gruda okoli rastlinice, koreninice, ki so prerastle rorček, pa se kar povlečejo zdraven - le v manjši meri se potrgajo._________________naredimo svet lepši
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Ne ne, papir sem enkrat poskusila, pa se ne bom s tem več igrala, grem na trotlziher varianto. Jutri.
Pa dam nekam na plus pet ali več?
brbr

Mislim, da bo to čisto v redu. Pravijo, da nekaj tednov po saditvi zemlja ne sme zmrzniti, da se česen uspe dobro ukoreninit. jaz bi ga notri držala do februarja, potem pa ga prestavila na prosto, tja, kjer bo rastel._________________naredimo svet lepši
franci

Odgovor Napisal/-a franci »

Kakor izgleda, mi bo ostalo nekaj zimskega česna. V jeseni sem ga posadil, misleč, da bomo ostanek porabili. Kot pa kaže, bo najverjetneje kmalu pričel odganjati v kleti. Rad bi tiste, ki bodo najbolj odganjali posadil. Kaj mislite, ali bo v redu, če jesenski česen sadimo spomladi?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Posadi ga zdaj, v lončke, daj ven, kjer je hladno, spomladi pa potem rastlinice posadi na vrt. Pridobil boš mesec ali celo dva, ker prav na pomlad sajen ti ne bo razvil velikih zrn, mordsa se celo razstročil ne bo.
Izgubiti v bistvu nimaš kaj, lahko pa pridobiš česen (in kakšno dragoceno izkušnjo).
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kako pa kaj vaš jesenski česen ? Je že zunaj ?
Jaz sem sadil 4. novembra. Do mraza ni pokukal ven, potem je zemlja zmrznila; danes pogledal - še vedno nič ...
brbr

Če imaš Anko, potem je ne bo na plano tja do konca februarja. Je bolj zaspana gospa, kar je pa kar dobro se mi zdi._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

No, pa je le pokukal na plano. Danes sem med temeljitim pregledom grede opazil kar nekaj kalčkov, kakšen centimeter visokih.
Je pa greda posuta s slamo, zato se kalčke težko opazi.
Sadil sem pa sorto Gardacho. No, na delu grede imam posajene tudi tri vrste Anke - tiste male čebulčke od brbr - ta se pa še skriva.
Za probo sem dal lansko leto na koncu grede v zemljo še nekaj strokov slonjega česna in kraškega rdečega ( od Bicikla ). Tudi teh dveh še ni na vidiku.
Upam na ugodno vreme v bližnji prihodnosti, da čimprej posadim še malo spomladanskega ...
Odgovori