Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2017

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

mfranc je napisal/a:
... Da ne govorim o veseljakih, ki cepljene sadike posadijo globooooko, kot so pač vajeni delati z navadnimi.

Huuu... dobra je tale.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

pep je napisal/a:
Poznam par vrtičkarjev, ki so bili zelo razočarani s tem prodajnim hitom, niso rodili kaj dosti. Sam sem pred leti za štos cepil tri sorte na eno sadiko. To ni noben kunšt, razen dober material moraš imeti.

Pep, na kakšen način si cepil, če ni skrivnost ?
mravlja

Andrej Banko je napisal/a:
pep je napisal/a:
Poznam par vrtičkarjev, ki so bili zelo razočarani s tem prodajnim hitom, niso rodili kaj dosti. Sam sem pred leti za štos cepil tri sorte na eno sadiko. To ni noben kunšt, razen dober material moraš imeti.

Pep, na kakšen način si cepil, če ni skrivnost ?

V bistvu zanima tudi mene, cepiti pa bi se lotil samo takega, ki pozene vec metrov v visino. Kaksen naj bi to bil?
mravlja

mfranc je napisal/a:
...
Povezava z dwarfi; sorte normalne višine, dva metra in več, zrastejo če so cepljene še metre višje, kar pri meni odpade, ker sem omejen z višino strehe Rolling Eyes
...

Sem spregledal?
Ce prav razumem, naj bi ze normalne sorte s cepljenjem pomnozile visino rasti?
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Pozdravljeni, nisem noben strokovnjak, lahko pa opišem moj postopek.
Močni sadiki sem odščipnil vrh, da je pognala stranske poganjke, ki so imeli debelino cca 4mm. te sem odrezal okrok5cm od stebla in jih po sredini razcepil z nožem približno 2cm. Vrhe drugih paradižnikov dolžine približno 10cm sem očistil listov razen treh na vrhu in jih prirezal na klin, ter jih vtaknil v razcepleno sadiko. To sem pritrdil s kljupico za perilo, ki pa ne sme biti premočna, da ne stisne preveč sadike.Meni je uspelo, bil sem kar malo važen, ko sem kazal paradižnik z rumenimi, črnimi in rdečimi sadeži na eni sadiki. to je za hobi, ne za veliko donosnost,/.
Vsem, ki boste poskusili želm uspeh.
Nazadnje urejal/a pep 09 Jan 2017 21:54; skupaj popravljeno 2 krat
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Plamenka je napisal/a:
Mogoče kdo od vas pozna katero od teh sort:
Bosque Bumblebee - zanima me višina tega paradižnika, okus in rodnost

Eros -na spletu sem našla 3 variante pod tem imenom: balkonski češnjevec, malo večji rdeči okrogli plodovi, tretji pa so pelati. Če je kdo gojil iz Ivčkinih semen, bi prosila, če mi pove, kakšne oblike je plod, kako visoko zraste in kakšna je rast - grmičasta ali netdeterminantna.

Favourite Holiday - zanima me višina, okus, mogoče primerjava z Uncle Charlie's Italian Pear, kakšni sta rast in rodnost.

Tele poznam in sem jih gojila.

Bosque BLUE Bumblebee: Belček z modrimi rameni, malo manjši od golf žogice. Roden, visok, lep. Okus dober do zelo dober, malo 'razvodni' v dežju. Mehko meso, sočen.

Eros: iz mojih semen je oranžen pelat, zelo dobrega okusa, visok in roden. Priporočam.

Favorite Holiday: roza srčast paradižnik, zelo roden, mesnat, srednje veliki srčki dobrega okusa. A ker sem morala obdržati le tri roza srčke in je bil tale četrti (kar je pri meni zelo dobra ocena), je pri meni žal izpadel iz sortimenta. Zelo lepe roza barve z tenko kožico._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Hvala, Ivčk! Very Happy
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

mravlja je napisal/a:
mfranc je napisal/a:
... Da ne govorim o veseljakih, ki cepljene sadike posadijo globooooko, kot so pač vajeni delati z navadnimi.

Huuu... dobra je tale.

No ja, v praksi sem doživel primer, ko je sosed v trgovskem centru ali na tržnici nabavil cepljene paradižnike in jih posadil klasično, cca 20 cm globoko. Verjetno v centru ni bil opozorjen na "problem" da žlahtni del, cepič, ne sme v zemljo??? in napraviti svoje korenine. Slučajno sem šel mimo in ga opozoril na to. Takoj je popravil in paradižnike posadil tako, da so bili v zemlji samo s podlago, koreninsko grudo.

mravlja je napisal/a:
mfranc je napisal/a:
... Povezava z dwarfi; sorte normalne višine, dva metra in več, zrastejo če so cepljene še metre višje, kar pri meni odpade, ker sem omejen z višino strehe Rolling Eyes ...

Sem spregledal?

No, množijo se verjetno ne, zrastejo pa res hudo čez glavo Wink .

Bližnji sosedje so imeli za paradižnike streho, ki je dobro opravljala svoje delo. Potem so dodali nekaj cepljenih, ki so jim zbezljali v sleme strehe in potem ven. Zunaj jih je napadla plesen, ki se je potem širila še na ostale paradižnike pod streho._________________mfranc
mravlja

mravlja je napisal/a:
...

mfranc je napisal/a:
...
No, množijo se verjetno ne, zrastejo pa res hudo čez glavo Wink . ...

Sem razumel, da podvojijo, potrojijo visino...
Verjetno pa oba razmisljava isto.

So pa paradizniki, sploh cepljeni, tema, ki je ne obvladam najbolje.
Lp.
požiralka ognja

Odgovor Napisal/-a požiralka ognja »

mravlja je napisal/a:
mravlja je napisal/a:
...

mfranc je napisal/a:
...
No, množijo se verjetno ne, zrastejo pa res hudo čez glavo Wink . ...

Sem razumel, da podvojijo, potrojijo visino...
Verjetno pa oba razmisljava isto.

So pa paradizniki, sploh cepljeni, tema, ki je ne obvladam najbolje.
Lp.

Pozdravljeni, predlani sem imela v loncu (orjaškem, seveda Wink ) pod balkonom vsajen cepljeni paradižnik San Marzano.

Ob nakupu sem bila opozorjena, da mi lahko zraste "čez glavo" v vseh pogledih Very Happy , zato sem mu po nasvetu prodajalke že takoj začela oblikovati štiri stebla - vsako steblo je imelo svojo oporo, visoko 2 m. Ko so vsa štiri stebla prišla do vrha opore, sem vršičke odščipnila in tudi kasneje redno ščipala gornje stranske poganjke.

Rodil je enormno količino paradižnikov, tako da se splača gojiti cepljeni paradižnik, če smo omejeni s prostorom.

Lp vsem Smile_________________čili & čokolada Smile
Odgovori