Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

FIŽOL TIGROVO OKO, Ojo de Tigre, nizek

crtj-admin
Site Admin

FIŽOL TIGROVO OKO, Ojo de Tigre, nizek

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Višina:
nizek, približno 50 cm

Cvetovi:
rumenkasti

Stroki:

Semena/zrnje:
večje, oker z rjavimi krivuljami

Uporaba:
za zrnje

Naročila sem ga pri rareseeds. Po njihovih podatkih naj bi bil sicer uporaben tudi za stročje in kot sveže zrnje, vendar naj bi se njegova prava kakovost pokazala pri suhem zrnju. Hvalijo njegovo kremasto strukturo in ga priporočajo za pečenje. Predstavljam si prebranac.

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri meni nekaj rastlin tega fižola (nekaj zrn lastnega semna in nekaj od Melone) kaže tendenco ovijanja, tako sem jim postavila cca 1.50m visoke palice. Rastline so se povzpele ene 120cm. Kot kaže se je vzpenjanje končalo (še dobro, ker je posajen med paradižnikom). Stroki so sprva zeleni, ploščati, zdaj, ko dozorevajo pa se barvajo v rumeno.

Pa še to: mislim, da je ta fižol že imel svojo temo (Aye-Aye), a je pri pregledu sort nisem našla Question_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona

Brbr, tudi pri meni se je par rastlin hotelo vzpenjati, kar na por, ker drugega ni bilo. Danes sem pobrala že suhe stroke. Zanimivo, kako se barvajo zrna. V še ne popolnoma suhih strokih najdem zrna, ki jim oker barve še manjka.

Še tole; toča je rastline precej uničila, nekaj sem jih morala populiti, nekaj strokov je zgnilo. Tako sem od posajenih 46 danes izluščila 258 uporabnih zrn. Na vrtu je ostalo še manj kot deset strokov, ki še niso suhi. Slab pridelek, ampak lahko bi bilo še slabše.
brbr

Pri meni so se že vse rastline posušile. Zrn sem pridelala malo, a za nadaljnje razmnoževanje bo. Vsekakor ga mislim gojiti, ker mi je zelo všeč njegova barvitost._________________naredimo svet lepši
brbr

Melona, ali imaš kakšno zrno tega tigrčka odveč? Sem ga sicer nekaj pridelal, a bi ga rada posadila kaj več, da bi ga lahko tudi probala. Ali si ga ti že uspela poskusiti?_________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ta je res lep. Pa zanimiv mi je, ker je nizek ( ni treba prekel postavljat heheh ).
Ampak, kot razumem, ni najbolj roden, oziroma je precej zahteven za pridelavo ...
Uporabniški avatar
Melona

Ne, Brbr, nisem ga poskusila, ni prišel na vrsto. Nekaj zrn seveda dobiš.

Andrej, če te mika, lahko tudi ti dobiš nekaj zrn ''za probo''. Ni kaj ekstra zahteven, pri meni ga je toča klestila. Le tu in tam se hoče malo vzpeti.
brbr

Po mojih izkušnjah je to zgoden fižol. Pri meni ni bil preveč roden (vsaj zaenkrat ne). Je pa tako lep, da se okoli njega vsekakor ispšlača malo potrudit. Letos mu posvetim več pozornosti.

Melona, hvala - ker se imala tako in tako veliko za zmenit natemo fižolov, nadaljujeva na ZS, a ne?_________________naredimo svet lepši
brbr

Danes sem pobrala cca 2/3 dozorelih suhih strokov Tigrčkov, ki sem jih na vrt posejala 4.5. Že lani se je super obnesel in v vročini in suši dobro obrodil (glede na ostale). Letos pa sploh super kaže - je bogato obložen... Na njivi bo zrel malo kasneje, ker sem ga tudi kasneje sejala.
Je zagotovo ene zgodnejših nizkih sort (če ne najzgodnejši), ki jih imam.

Lani sem vse seme prihranila za razmnoževanje, letos pa ga bom tudi probala Very Happy_________________naredimo svet lepši
Odgovori