Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
FIŽOL TIGROVO OKO, Ojo de Tigre, nizek
-
- Site Admin
FIŽOL TIGROVO OKO, Ojo de Tigre, nizek
(Prenos iz arhiva)
Višina:
nizek, približno 50 cm
Cvetovi:
rumenkasti
Stroki:
Semena/zrnje:
večje, oker z rjavimi krivuljami
Uporaba:
za zrnje
Naročila sem ga pri rareseeds. Po njihovih podatkih naj bi bil sicer uporaben tudi za stročje in kot sveže zrnje, vendar naj bi se njegova prava kakovost pokazala pri suhem zrnju. Hvalijo njegovo kremasto strukturo in ga priporočajo za pečenje. Predstavljam si prebranac.
nizek, približno 50 cm
Cvetovi:
rumenkasti
Stroki:
Semena/zrnje:
večje, oker z rjavimi krivuljami
Uporaba:
za zrnje
Naročila sem ga pri rareseeds. Po njihovih podatkih naj bi bil sicer uporaben tudi za stročje in kot sveže zrnje, vendar naj bi se njegova prava kakovost pokazala pri suhem zrnju. Hvalijo njegovo kremasto strukturo in ga priporočajo za pečenje. Predstavljam si prebranac.
Pri meni nekaj rastlin tega fižola (nekaj zrn lastnega semna in nekaj od Melone) kaže tendenco ovijanja, tako sem jim postavila cca 1.50m visoke palice. Rastline so se povzpele ene 120cm. Kot kaže se je vzpenjanje končalo (še dobro, ker je posajen med paradižnikom). Stroki so sprva zeleni, ploščati, zdaj, ko dozorevajo pa se barvajo v rumeno.
Pa še to: mislim, da je ta fižol že imel svojo temo (Aye-Aye), a je pri pregledu sort nisem našla _________________naredimo svet lepši
Pa še to: mislim, da je ta fižol že imel svojo temo (Aye-Aye), a je pri pregledu sort nisem našla _________________naredimo svet lepši
Brbr, tudi pri meni se je par rastlin hotelo vzpenjati, kar na por, ker drugega ni bilo. Danes sem pobrala že suhe stroke. Zanimivo, kako se barvajo zrna. V še ne popolnoma suhih strokih najdem zrna, ki jim oker barve še manjka.
Še tole; toča je rastline precej uničila, nekaj sem jih morala populiti, nekaj strokov je zgnilo. Tako sem od posajenih 46 danes izluščila 258 uporabnih zrn. Na vrtu je ostalo še manj kot deset strokov, ki še niso suhi. Slab pridelek, ampak lahko bi bilo še slabše.
Še tole; toča je rastline precej uničila, nekaj sem jih morala populiti, nekaj strokov je zgnilo. Tako sem od posajenih 46 danes izluščila 258 uporabnih zrn. Na vrtu je ostalo še manj kot deset strokov, ki še niso suhi. Slab pridelek, ampak lahko bi bilo še slabše.
-
- Kraj: Domžale
Po mojih izkušnjah je to zgoden fižol. Pri meni ni bil preveč roden (vsaj zaenkrat ne). Je pa tako lep, da se okoli njega vsekakor ispšlača malo potrudit. Letos mu posvetim več pozornosti.
Melona, hvala - ker se imala tako in tako veliko za zmenit natemo fižolov, nadaljujeva na ZS, a ne?_________________naredimo svet lepši
Melona, hvala - ker se imala tako in tako veliko za zmenit natemo fižolov, nadaljujeva na ZS, a ne?_________________naredimo svet lepši
Danes sem pobrala cca 2/3 dozorelih suhih strokov Tigrčkov, ki sem jih na vrt posejala 4.5. Že lani se je super obnesel in v vročini in suši dobro obrodil (glede na ostale). Letos pa sploh super kaže - je bogato obložen... Na njivi bo zrel malo kasneje, ker sem ga tudi kasneje sejala.
Je zagotovo ene zgodnejših nizkih sort (če ne najzgodnejši), ki jih imam.
Lani sem vse seme prihranila za razmnoževanje, letos pa ga bom tudi probala _________________naredimo svet lepši
Je zagotovo ene zgodnejših nizkih sort (če ne najzgodnejši), ki jih imam.
Lani sem vse seme prihranila za razmnoževanje, letos pa ga bom tudi probala _________________naredimo svet lepši