Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Samovzgoja sadik trajnic

crtj-admin
Site Admin

Samovzgoja sadik trajnic

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
katarinav

Odgovor Napisal/-a katarinav »

Zanima me, ali vzgajate sadike trajnic sami ali jih kupujete?
Na ebayu najdem semena za veliko trajnic, ki jih imam namen posaditi spomladi (digitalis, sivka, mačja meta, kadulja, volnati čišljak, preobjeda). Zanima me ali je to realen cilj, da si vzgojim iz semen sadike ali je bolje, da kupim sadike trajnic?
Hvala za odgovor.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

dvoletnico digitalis in podobne že posejem v posodo potem presajam. ko digitalis nasledje leto dzori se sam zaseje na nepričakovanem mestu. sivko ti odsvetujem, saj izredno dolgo traja, oz mora imeti pravšnje pogoje. boljši rezultat je s potikanjem olesenelih in zeljnatih vejic (odvisno od letnega časa), enako kot pri kadulji oz delenju korenine pri preobjed. iz ene same rastline volnatega čišljaka se v nekaj letih naredi cel predpražnik. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vzgoja trajnic iz semen je zanimivo doživetje, ki ga mora vsak vrtnarski navdušenec enkrat dati skozi . Voda, verjamem, da mi boš pritrdila. Wink Very Happy

Tako da, ja, poskusi, če te mika in veseli. V ostalem ima pa voda popolnoma prav. Sadik niti ni treba kupovati, marsikaj dobiš v menjavi, sploh spomladi, ko mečemo viške ven iz naših gredic.
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

lep pozdrav,
volnati čišljak lahko dobiš spomladi na srečanju.

Ana
katarinav

Oh kako ste prijazne. Prav ne morem verjet, da obstajajo se taki ljudje. Okoli mene so vsi antirozarji in prav pogresam, da bi imela s kom za debatirat in menjavat sadike.
voda

seveda ti pritrdim muha.
katarinav, preobjedo, kaduljo, sivko in še kaj drugega, marca lahko dobiš pri meni. pravočasno me opozori prosim. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
katarinav

Z veseljem, si bom naredila opomnik in vas zaprosila za odvečne rastlinice, ki bodo delale družbo mojim vrtnicam. Hvala.Razz
Mogoče katera ve, kako se razmnožujejo anemone? So se pri mami zelo razrastle, ampak ko jih hočem odvojiti od matične rastline in skopat ven, pa se vse držijo mame in so brez korenin?? Embarassed
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

katarinav je napisal/a:
Zanima me, ali vzgajate sadike trajnic sami ali jih kupujete?
Na ebayu najdem semena za veliko trajnic, ki jih imam namen posaditi spomladi (digitalis, sivka, mačja meta, kadulja, volnati čišljak, preobjeda). Zanima me ali je to realen cilj, da si vzgojim iz semen sadike ali je bolje, da kupim sadike trajnic?
Hvala za odgovor.

Je realen cilj, vzame pa nek čas in pozornost in to ne samo takrat, ko ti je to enostavno dati. Če imaš že sicer bolj nabit dan, lahko zmanjka in s popravnim izpitom na istih rastlinicah je tipično bolj slabo.

(Lej ga kako je pameten, ko je končno spravil skupaj eno samo robinio neomexicana Smile
voda

gomolj anemon nisem nikoli delila. predlani sem jih veliko nasejala in cvetijo takorekoč celo leto. verjetno enkrat eden drugič drugi gomolj.

kakšen občutek te zajema ko vidiš uspeh sejanja? ko hodim po mehkem tepihu iglic in se mi pogled obeša po velikih in močnih vejah pinije, ter drugih drevesih in grmovju sem zadovoljna in polna neke miline enako kot pri vzkaljenem paradižniku, radiču, rožici. in vedno znova sem presenečena kakšno čudo je to, da iz posejanega majhnega semena lahko zraste nekaj tako lepega, velikega ali okusnega.
lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori