Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

HOKAIDO UCHIKI KURI - Cucurbita maxima

tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Vse buče, tudi Hokaido, rastejo v dolžino kot nore, če jim to dovolimo. Jaz jih vršičkam in s tem omejujem rast v dolžino, glede na prostor, ki ga namenim bučam. Po mojih izkušnjah je število plodov odvisno predvsem od pogojev, ki jih ima sadika za rast (vlažnost, dobro pognojeno). povprečno pridelam na eni sadiki 5 buč, ostale, če že začnejo delati, porabim sproti mlade, še zelene (nedozorele). To so predvsem tiste, ki kasneje zacvetijo. v kolikor buča popolnoma ne dozori, se zelo slabo skladišči._________________CARPE DIEM
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala, punci. Sadila jih bom na njivo, kjer je prostora dovolj, pogoji pa bolj špartanski. Sem pa lani sadila na njivo ene "bele buče" od Vode. Posadila sem jih v kupe listja in so zelo lepo rastle in naredile tudi precej velikih plodov, ki so zdaj lepo zloženi na lesene letve v shrambi, na svetlem, suhem prostoru. Se lepo držijo, a ker so tako velike, ne najdem prave priložnosti, da bi katero načela, ker se boljim, da bo potem propadla, ker je ne bi uspela dovolj hitro porabiti. Tudi zato se mi zdijo Hokaido bolj priročne, ker so plodovi manjši...

kako je pa s semeni? Ali ima kdo kakšno seme viška? Se bojim, da tole moje, pobrano iz kupljene bučke, ne bo v redu._________________naredimo svet lepši
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Imam seme, ampak nič izkušenj. Plodove sem dobila od enega zanesenjaka. Upam, da bodo kalila, posušila sem jih na zraku kar na okenski polici. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Brbr, jaz sem predlani kupila sadike kao hokaido - zrasle so mi pa ene ogromne buče, a v bistvu zelo dobre. Kadar sem kakšno načela, sem jo nekaj porabila za sproti, nekaj predelala v pire, iz ostalega pa skuhala chatney po tvojem receptu Wink . In so se vse lepo porabile. Samo zaklati jih je treba takrat, ko veš, da imaš čas za "predelavo" v vse te jedi Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Načeloma hokaido buče, kupljene, dajo spet hokaido buče, ker je velika verjetnost, da so rastle na ogromni njivi in le ta sorta in se niso imele možnosti skrižati..
Brbr, posnemaj Novinko, okoli buč. Wink Wink Wink
copatka

Tole so moje letošnje iz štirih sadik, a smo jih nekaj pojedli že sproti, še ne čisto zrelih Very Happy

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Še enkrat hvala vsem za odgovore. Torej bom posejala tole seme, pobrano iz kupljenih in posušeno na zraku, v dnevni sobi.

Copatka, zelo lep pridelek.

Metuljc, kje pa najdem Novinkin pristop k gojenju buč?_________________naredimo svet lepši
brbr

Metuljc, sem že našla - bom prinesla kakšno na naslednje srečanje, saj si to mislila, a ne? Wink_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Evo, še moj preostanek hokaidk iz lanske sezone. Mislim, da je to približno polovica pridelka. Dobrih 30 jih imamo še za pojest. Smile Rasle so na njivi, iz 4 'kupčkov', mislim, da je bilo 8 rastlin. Vršičkala jih nisem nič, pobrali smo le ta dobre.

Semena pa raje kar kupim, ker želim točno hokaido, ravno zato, ker so majhne in se jih lahko naenkrat porabi.
copatka

Ooo, Plamenka, krasen pridelek! Very Happy_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori