Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Zimsko sejanje - Winter sowing
Letošnje zimsko sejanje bom skrčila samo na vrtnine. Za solato že imam pripravljene posode - 3 litrske mehke okrogle plastenke od alkoholnega kisa. Dovolj so velike in mehke za obdelavo.
Sejala bom:
- solato, predvsem za domačo vzgojo prvih sadik: hrastov list, ledenko. Po "vodinem" načinu: najprej naj skalijo na toplem, potem gredo za nekaj časa v balkonski rastlinjak, ko bo najhujše mimo pa pod milo nebo. Lani se mi je tak način dobro obnesel. Sadike so ostale čvrste, nepretegnjene. Za čisto prvo pobiranje sem jih sicer kupila, za naslednjo rundo sem že imela domače.
- peteršilj: ta bo šel takoj v balkonski rastlinjak, do vzklitja. Potem se bo pridružil solati "na svobodi".
Sejala bom:
- solato, predvsem za domačo vzgojo prvih sadik: hrastov list, ledenko. Po "vodinem" načinu: najprej naj skalijo na toplem, potem gredo za nekaj časa v balkonski rastlinjak, ko bo najhujše mimo pa pod milo nebo. Lani se mi je tak način dobro obnesel. Sadike so ostale čvrste, nepretegnjene. Za čisto prvo pobiranje sem jih sicer kupila, za naslednjo rundo sem že imela domače.
- peteršilj: ta bo šel takoj v balkonski rastlinjak, do vzklitja. Potem se bo pridružil solati "na svobodi".
Moje prve solate in koerabice pa so že na vbalkonu , pod plastićnim pokrovom. So pa dodatno zaprte v PVC vrečko. Zaenkrat izgledajo prav lepo. Istočasno sejan peteršilj in steblna zelena pa sta notri. Se mi zdi, da je lansko leto zelena, ki sem jo dala takoj po vzniku ven zelo zaostala v rasti... Dasnes bom malo z zamudo posejala še gomoljno zeleno._________________naredimo svet lepši
Danes smo otvorili sezono zimskega sejanja. Posejali smo šparglje in nekaj sort solate. Nekaj je zunaj v koritu in folija čez. Ostalo je na krušni peči za toplo klitje in jih bom prestavil ven čez par dni.
voda, to si ti naredila lani, pa je delalo ane. Dal jim bom neko zaščito pa bo. Tudi vreme bo bolj prijetno.
muha, če bo sonce, naj tudi pri tebi sije in prežene meglo.
voda, to si ti naredila lani, pa je delalo ane. Dal jim bom neko zaščito pa bo. Tudi vreme bo bolj prijetno.
muha, če bo sonce, naj tudi pri tebi sije in prežene meglo.
Zuf, tista zgodbica o solati je bilo popolno naključje-poskus in je funkcioniral. vzklila je na toplem in ko je imela nekaj listkov sem posodico dala v vrečko na stiroporni krožnik, ter na zunanjo okensko polico. bilo je v "času žleda", kakšna je bila zunanja tem se ne spomnim.
nekaj dni nazaj sem našla napotek o temperaturah pri sajenju. in je potrditev mojega takratnega preiskusa.
hladna optimalna temperatura za kaljenje: 12-16 C
za česnovke, lisnato zelenjavo- kot so špinača, blitva, solata ter robustna korenska zelenjava -kot so pastinak, korenček, redkve in redkvice, enako debeli fižol (bob), grah. (npr solata pri tem nad 18 C kali zelo počasi). ko te rastlinice skalijo in poženejo nekaj listkov je potrebno znižati tem. torej po kalitvi naštete rastline vzgajamo naprej pri tem 10-20. (e zdej vedi katere so za 20 stop).
srednja potreba po toploti: 16-20 C
cvetača, brokoli, cikorija, koleraba, gomoljasti koromač, blitva, majska in jesenska repa, por, peteršilj, rdeča pesa, drobnjak, zelena čebula, ohrovt.
po kalitvi jih vzgajamo na isti tem 16-20 stp.
topla vzgoja od 22-26 C:
andska jagoda, jajčevci, nizki in visoki fižol, kumarice, melone, buče in bučke, paprika, čiliji, paradižnik, sladka koruza. po pikiranju jih vzgajamo naprej pri 18-20 stop.
pri tem velja, manj ko je svetlobe, hladnejša je nadaljna vzgoja, da mlade rastline rastejo počasneje in ostanejo bolj kompaktne.
Če tem v topli gredi ali rastlinjaku upadejo pod omenjeno vrednost, se poveča nevarnost poganjanja v cvet predvsem pri kolerabi in zeleni!
navodila sem povzela iz revije MLV. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
nekaj dni nazaj sem našla napotek o temperaturah pri sajenju. in je potrditev mojega takratnega preiskusa.
hladna optimalna temperatura za kaljenje: 12-16 C
za česnovke, lisnato zelenjavo- kot so špinača, blitva, solata ter robustna korenska zelenjava -kot so pastinak, korenček, redkve in redkvice, enako debeli fižol (bob), grah. (npr solata pri tem nad 18 C kali zelo počasi). ko te rastlinice skalijo in poženejo nekaj listkov je potrebno znižati tem. torej po kalitvi naštete rastline vzgajamo naprej pri tem 10-20. (e zdej vedi katere so za 20 stop).
srednja potreba po toploti: 16-20 C
cvetača, brokoli, cikorija, koleraba, gomoljasti koromač, blitva, majska in jesenska repa, por, peteršilj, rdeča pesa, drobnjak, zelena čebula, ohrovt.
po kalitvi jih vzgajamo na isti tem 16-20 stp.
topla vzgoja od 22-26 C:
andska jagoda, jajčevci, nizki in visoki fižol, kumarice, melone, buče in bučke, paprika, čiliji, paradižnik, sladka koruza. po pikiranju jih vzgajamo naprej pri 18-20 stop.
pri tem velja, manj ko je svetlobe, hladnejša je nadaljna vzgoja, da mlade rastline rastejo počasneje in ostanejo bolj kompaktne.
Če tem v topli gredi ali rastlinjaku upadejo pod omenjeno vrednost, se poveča nevarnost poganjanja v cvet predvsem pri kolerabi in zeleni!
navodila sem povzela iz revije MLV. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)