Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

vinkoz je napisal/a:
cepljeno mesto je v ŠTUKU pod pritličjem. Laughing
lp. Vinkoz

Ceplje... kaj??? Nikoli slišal. Shocked

Za enkrat se ukvarjam z vprašanjem drobnih jabčk pa kislo trpkim okusom. Rolling Eyes

Run Forrest, run ....
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

JUGLANS!
Tako,kot te sprašuje mFranc.
Pravila igre so,da je cepljeno mesto caa 4 cm nad zemljo pri sajenju na stalno mesto.!!! Če pa misliš na sajenje sejancev, potem pa imaš večji maneverski prostor oz se poslužuješ lahko globjega sajenja.
lp. Vinkoz
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

No, juglans to že obvlada, sem prepričan, da že dolgo...

Ko pravi, da posadi sadiko 20cm nižje, mislim, da v principu dela prav - drevo raste, se debeli, debelijo se korenine... korenine v zemlji niso moteče, košnja se opravi brez problema...
Skoraj vse sadike današnjih ˝cepilcev˝ pa so cepljene ˝na nulo˝ - na koreninski vrat. Ne vem kdaj se je to začelo in ne vem zakaj... (včasih so rekli naj bi bila višina cepljenega mesta vsaj 10-15cm nad vratom).
Posaditi tako drevesce globlje se ne da, in ko je drevo starejše, korenine pogledajo ven. Košnja pa... razbita rezila in poškodovane korenine.
Lansko pomlad sem gledal sadike na Viču (kakije in tudi ostalo sadno drevje), vse cepljeno ˝na nulo˝, redke sadike na +5cm. Odšel sem praznih rok... Preostane pa ali cepljenje po naročilu, ali pa da cepiš sam.

V glavnem, tudi mene zanima, kako se je juglans spopadel s tem...
juglans

@mravlja; .... kot da bi bral moje misli, zato le še "amen".

@vinko; malo sem tvegal z bontonom forumske komunikacije, da se še kaj oglasiš, .... kar tako, saj ni treba da je vsaka beseda poglobljena, strokovna, .... npr. Kako si kaj?
Seveda pa drži, cepljeno mesto nad, korenine pod, vendar je mravljino opažanje in nato razmišljanje o stanju komercialnih sadik skrajno na mestu. Jaz sem tozadevno ukrepal na svoj način in praktično vse cepim sam. Na sejance in + 50cm višine, kar na koncu, po sajenju na stalno mesto znese ravno idealnih +/- 25cm.
Sicer starih dreves in temu primernih korenin skoraj zelo verjetno ne bom dočakal (razen če bom postal 100 letnik) imam pa vseeno nekaj starih jablan, okrog katerih navažam zemljo, da ščitim debele korenine na površini. Razmišljam da, če jih vsako leto na novo raniraš, to ne more biti dobro za drevo. Tako, to bi bila skrita poanta za 20.cm pod nivojem.

@mfranc, saj ne zameriš, kaj ne?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moj način spopadanja z nizko cepljenimi drevesi (imam samo dvoje takih drevesc).

Teren je zelo strm, zato je bilo sajenje še bolj problematično. Skopali smo ustrezno globoko luknjo, da so bile ja vse korenine lepo prekrite, okrog stebla sem pa dala široko in čvrsto plastično cev - premera ca 30 cm, prerezani del na spodnjo stran strmine. Potem sem cev zasula toliko, da so imele korenine tudi na spodnji strani strmine svojih 15 cm zemlje. Zgoraj pa itak. Skrbim, da zemlja in listje ne prekrijeta cepljenega mesta znotraj cevi. Sedaj po 20 letih, je okrog debla še vedno dovolj zraka.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zelo dobra, smiselna rešitev, uporabna tudi na ravnini (lahko tudi kot široka krožna poglobitev, tudi brez cevi). Kaj drugega pa mislim, da se ne da storiti.

Pa, še vedno, zakaj gospodje tako nizko cepijo?
juglans

mravlja je napisal/a:

Pa, še vedno, zakaj gospodje tako nizko cepijo?

Zato ker je bolj "estetsko" za oko.

Zato ker jim tega nihče ne oporeka.

Zato ker so v hladilnici polmetrske butare cepljenk obupno nerodne. (v primerjavi z 20cm npr.)

.... si mislim.

@muha, super rešitev, ki zaleže za kar ohoho let.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Nekaj za zbiratelje starih, manj poznanih sort jablan, sicer iz sosednje Hrvaške:

http://www.stare-hrvatske-vocke.com/jabuke.html
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Dokler so bile naše jablane zelo mlade, sem jih vsako leto pridno belil, da ne bi prišlo do segrevanja - hlajenja - pokanja.

Ste že uganili, kam to gre, kajneda Smile

Dve na sejancih sta zdaj stari 8 let in že kar ornk drevesi. Pa sem rekel mah, dovolj sta veliki, letos pa ne bom. In seveda... Nekoč v zadnjih 14 dneh se je zgodilo in ima ena eno, druga pa celo več vertikalnih razpok od zemlje do prvih vej. So kar impresivne, lepo (grdo) se vidi in je načet tudi les spodaj, ne samo skorja. Ne da je zelo globoko, je pa zame bilo kar groza.

Mislil sem te razpoke pobarvati z belo barvo za panje, češ da ne bi postala vstopna točka za nadaljno vlaženje, gnitje, škodljivce... Vendar kakor berem, mnogi rečejo, da ne dajat na to nič - da bo drevo samo uredilo.

Kaj menite, kakšne imate kaj izkušnje... ?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Šment, beljenje debel... na to bi pa skoraj pozabil. Lansko leto ( po sajenju ) nisem nič. Kakšnih opaznih razpok nisem opazil.
Koliko se sadjarji tukaj sploh poslužijete tega in kakšne so opcije poleg apna ?
Odgovori