Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Orodje za rahljanje in pletje

crtj-admin
Site Admin

Orodje za rahljanje in pletje

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

Ali ima kod izkušnjo z orodjem iz spodnjih slik.

Vrtna freza

in pa samo strgalo (brez zvezdic)
http://www.ideo.si/grablje_saflje_lopate_motike_vile/strgalo_za_plevel_WO_2164_000_WOLF

Nagibam se k temu, da bi vzel samo strgalo, ne vem pa kako je z drobilnikom, da ga ne bi potem posebej dokupoval. Rolling Eyes
Širina orodja pa je 15cm, ne vem zakaj ampak raje bi imel širino 10cm.

Ima kdo konkretne izkušnje s tovrstnim orodjem in mi lahko kaj posebej pohvali ali graja?
rukola

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Imam izkušnje in so samo pozitivne.

Svetujem ti, da vzameš kompletno, saj ti "zvezdice" služijo kot nekakšno vodilo na sprednji strani, ki preprečuje preveč globoko oranje, za kar zadeva ni namenjena.
Delo se opravi zelo hitro, brez muk in posledično, v primerjavi s klasično motiko tudi veliko. Bi skoraj rekel, da si en dva tri čez njivo.
Rezilo lepo poreže korenine, ki ostanejo v zemlji. V primeru koreninskih plevelov je delo pač netemljito, vendar pa to odtehta lahkotnost opravljenega dela, ki ga posledično z manj prisile večkrat ponavljaš.

Omejitev je pač širina, ki je kakršna je in se je potrebno temu prilagoditi s sajenjem oziroma setvijo.
Tudi zastirke so moteče.
Zoprno utegne biti tam, kjer je zelo veliko kamenja v zemlji, saj trpi rezilo, pa tudi sile potrebuješ nekaj več, da vse skupaj prerineš. (zatikanje ipd)
Morda pripravica ni najbolj optimalna za zelo majhne vrtičke.
rukola

V katalogu za 2013 so imeli samo strgalo tudi v širini 10cm. Sedaj se še dobi samo strgalo v širini 15cm.

V katalogu za 2014 pa samega strgala sploh ni več - je samo še v kompletu z vezdicami (širine 15cm).

Juglans, hvala za napisano.
Kolikor sem videl je "rezilo" pločevina db. kakšen milimeter, ki pa se pri tej konkretni izvedbi ne brusi.
juglans

Citiram:
Kolikor sem videl je "rezilo" pločevina db. kakšen milimeter, ki pa se pri tej konkretni izvedbi ne brusi.

Imam ga približno 3 leta in ni videti, da bi bilo kaj skrhano, oziroma da ne bi rezalo.
Kot praviš, "nož" je iz razmeroma tankega jekla ter reže brez težav tudi če je topih robov.
rukola

Glede na velikost vrta (5x8m zmanjšan še za 2m2) in ceno (rezilo stane dobrih 7eur, rezilo s frezo pa dobrih 28eur) sem se odločil samo za rezilo. Cena je bila bistveni faktor. Nekako se mi zdi da vrt že tako ni velik, ker nimam njive in še nekje polovica ga bo pokritega z zastirko in prekrivno ponjavo.
slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

N youtubu sem naletel na zanimivo orodje za pletje, ki se ga montira na motorno koso:

https://www.youtube.com/watch?v=dJSvoqHTT9s

Ima kdo s čem podobnim izkušnje.
juglans

Izkušenj ni, je pa zadeva zanimiva in uporabna. Hvala za link - vprašanje.
slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

Sem že kontaktiral izdelovalca v Srbiji, pravi da ne bi bil noben problem izdelati za model motorne kose AL-KO, ki jo imam, če mu pošljem specifikacije/slike. Na žalost pa ne prodaja v tujino - pravi da ima preveč komplikacij s carino.
Bom moral najti kakšno dobro dušo, da mi ga pošlje oz. ga prinese v Slovenijo.
Odgovori