Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kivi - Actinidia
Če pogledam stran nazaj... danes sem slučajno našel odlomek na ameriških straneh, gre pa takole:
Warning
Grapes from the home orchard will probably not be as big as commercially sold fruit. Growers use growth hormone gibberellic acid to plump up the crop, all the more reason to plant your own grapevines.
http://homeguides.sfgate.com/care-green-seedless-thompson-grape-plants-52070.html
Toliko o rabi giberelina...
Warning
Grapes from the home orchard will probably not be as big as commercially sold fruit. Growers use growth hormone gibberellic acid to plump up the crop, all the more reason to plant your own grapevines.
http://homeguides.sfgate.com/care-green-seedless-thompson-grape-plants-52070.html
Toliko o rabi giberelina...
Eno vprašanje čisto zunaj trenutne debate:
V vrtcu so danes otroci dobili precej drugačne kivije kot po navadi in ki sem jih tudi jaz videla in jedla prvič So malo večji od običajnih, popolnoma gladki, meso ni tako zeleno in čvrsto, čeprav so bili na otip trdi (tako trdih običajnih ne bi jedla). Okus je bil malo drugačen.
Še najbolj me spominja na razliko med "navadnimi" kakiji,ki trdi niso užitni in "vanila" kakiji, ki so užitni trdi in imajo tudi drugačen okus.
Bi po tem opisu kdo vedel, kaj je to zaena nova sorta.
P.S.Očitno je tole moje leto leto kivijevih presenečenj. Za Miklavža sem dobila kivije iz okolice Dola pri Ljubljani, z drevesa, ki je rodilo prvič. Bili so malo drobnejši, malo bolj hrapavi, meso temno zeleno, okus pa izredno dober._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
V vrtcu so danes otroci dobili precej drugačne kivije kot po navadi in ki sem jih tudi jaz videla in jedla prvič So malo večji od običajnih, popolnoma gladki, meso ni tako zeleno in čvrsto, čeprav so bili na otip trdi (tako trdih običajnih ne bi jedla). Okus je bil malo drugačen.
Še najbolj me spominja na razliko med "navadnimi" kakiji,ki trdi niso užitni in "vanila" kakiji, ki so užitni trdi in imajo tudi drugačen okus.
Bi po tem opisu kdo vedel, kaj je to zaena nova sorta.
P.S.Očitno je tole moje leto leto kivijevih presenečenj. Za Miklavža sem dobila kivije iz okolice Dola pri Ljubljani, z drevesa, ki je rodilo prvič. Bili so malo drobnejši, malo bolj hrapavi, meso temno zeleno, okus pa izredno dober._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Po mojem pomnjenju izpred par let: največje plodove naj bi imel Hayward, prav zato naj bi predstavljal 95% svetovne proizvodnje (tudi pri nas je približno tako in vsi ga poznamo...),
Haywardov klon (ki rodi par tednov prej) Green light, bi moral imeti podobno/enako velikost in težo, pa tudi lupino. Podobne velikosti je Bruno, ki naj bi bil boljšega okusa (recimo, ta z Dola pri Ljubljani...)
Za sorte z večjimi plodovi, ki bi odgovarjal tvojemu opisu pa ne vem.
(Upam, da tvoji današnji niso posledica uporabe sredstev mojega prejšnjega zapisa )
Haywardov klon (ki rodi par tednov prej) Green light, bi moral imeti podobno/enako velikost in težo, pa tudi lupino. Podobne velikosti je Bruno, ki naj bi bil boljšega okusa (recimo, ta z Dola pri Ljubljani...)
Za sorte z večjimi plodovi, ki bi odgovarjal tvojemu opisu pa ne vem.
(Upam, da tvoji današnji niso posledica uporabe sredstev mojega prejšnjega zapisa )
Kaj pa, če to ni bil kivi, ampak Feijoa:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about666.html
http://forum.gartlc.si/gartlc-about666.html
Te na slikah so več ali manj zelene, naši plodovi pa so imeli barvo kivijev, samo čisto gladki so bili.
P.S. 1
Ampak ko sem na Googlu pogledala slike in opis feioje, posebej glede na mehkejši osrednji del s peškami, mislim, da bi res lahko bile feioje.
P.S.2
Okus me ni navdušil, sem jih kar prepustila drugim za mizo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
P.S. 1
Ampak ko sem na Googlu pogledala slike in opis feioje, posebej glede na mehkejši osrednji del s peškami, mislim, da bi res lahko bile feioje.
P.S.2
Okus me ni navdušil, sem jih kar prepustila drugim za mizo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ne hitite z obrezovanjem, tudi rastline potrebujejo mirovanje_________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija
(klik na črno polje)
Lp Magnolija
mravlja je napisal/a: | ||
Hja, zunaj mraz, znotraj toplo... in ker do spleta ni daleč... : skratka, našel sem tega gospoda, ki pravi, da je po ˝smrti˝ moške rastline kivija vse svoje ženske aktinidije oprašil s gibbellin-om - trikratno tretiranje in plodovi so mu bili zagotovljeni. https://www.youtube.com/watch?v=mgnycYb8_VI https://www.youtube.com/watch?v=ZWNkVt1GbT8 Je to možno? Kako? Kaj je potem gibbellin? In seveda, ali gibbellin lahko spremeni mojo jenny ˝možačo˝ v kaj bolj prijetnega? Babaco? Metuljc? Lp. |
Vseeno pripenjam povezavo, ki je takrat za boga svetega nisem našel.
Pač ena od mnogih navodilc kako in kaj.
https://www.crfg.org/tidbits/gibberellic.html