Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Asimina - sejanje in presajanje
V kako velikem loncu pa je in kakšen je substrat (zbit ali bolj rahel)? Če je nevarnost, da koreninska gruda ob presajanju razpade, raje počakaj še kakšen mesec.
Res nenavadno, da nima stranskih vej. Lahko da je rasla v totalni gneči ali pa so ji stranske veje porezali. Prirast zadnjega leta je verjetno 30-40cm, tako da tega dela ni priporočljivo odstraniti. Ko bo lepo osvetljena, se bo obrasla tudi niže, če ne letos, pa naslednje leto.
Lp, Andrej
Res nenavadno, da nima stranskih vej. Lahko da je rasla v totalni gneči ali pa so ji stranske veje porezali. Prirast zadnjega leta je verjetno 30-40cm, tako da tega dela ni priporočljivo odstraniti. Ko bo lepo osvetljena, se bo obrasla tudi niže, če ne letos, pa naslednje leto.
Lp, Andrej
Lonec je premera okoli 15 cm, zemlja je zelo zbita (glinene barve). Stranskih vej ni, niti ni opaziti, da bi jih porezali. 5 cm vrha je zelo zvit, rastlina pa deluje zdrava, nad ceplenim mestom (okulacija) malo debelejša od mezinca. Asimino bi rad posadil do meseca marca, saj me potem vsaj do aprila ni doma.
Ali bo tako zgodnja posaditev zavrla rast, oziroma kako drugače ogrozila rastlino?
Hvala
Ali bo tako zgodnja posaditev zavrla rast, oziroma kako drugače ogrozila rastlino?
Hvala
@bogdan... ; ne, nikakor ne bo zavrta v rasti. V resnici bo to še boljše, ker korenine pričenjajo z aktivnostmi že sedaj in dalj časa, ko čakaš, manj spomladanske rasti se dogaja v zemlji. Mraz te naj ne skrbi, edino dobro jo potlači in za kakšne dodatne centimetre ji nasuj zemlje, da niso korenine tako pri vrhu - zaščita pred zmrzovanjem in posledično rahlanjem zemlje od korenin stran. (posledica zamrzovanja vode)
Andrejk in juglans, hvala obema za pomoč. Prebral sem večino vajinih člankov na tem forum in so mi resnično v pomoč. Upošteval bom nasvet, zato gre Asimina v teh dneh na svoje stalnoo mesto v sadovnjak. Na eni strani je nekratina, na drugi pa zgodnja hruška. Veselim se prvih pridelkov - čez kakšno leto.
Obema lep pozdrav.
Obema lep pozdrav.
Ponavadi (ne pa nujno obvezno, lahko sicer kot posledica kakšnih uši ali kaj podobnega, toda ...) so takšni sfrkljani ali zaviti vrhovi posledica pozne rasti prejšnje leto. Nagibam se v to smer zato, ker navajaš velikost tvoje sadike, ki je dejansko neverjetna. Edina logična razlaga se mi zdi, da je bila pri vzgoji deležna zelooo veliko dušika, ki je rastlino forsiral v dalj časa trajajoče rastno obdobje in je verjetno rastla še vse do pozne jeseni.
Naj povejo svoje mnenje še drugi, tudi kakšna fotka bo super, ampak jaz bi jo kar prikrajšal. To ne more biti nič usodnega, če jo boš pa še s smolo, bo pa sploh "tvoja" do konca njenih dni.
.... a ja, pa fino, da kdo najde kaj koristnega v naših pisarijah.
Naj povejo svoje mnenje še drugi, tudi kakšna fotka bo super, ampak jaz bi jo kar prikrajšal. To ne more biti nič usodnega, če jo boš pa še s smolo, bo pa sploh "tvoja" do konca njenih dni.
.... a ja, pa fino, da kdo najde kaj koristnega v naših pisarijah.