Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen - Allium sativum

Odgovori
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Jaz ga pobiram, ko se steblo in listi povečini posušijo in ko so zrna v glavici v celoti formirana in se lepo luščijo. Ne sme pa tako dolgo biti v zemlji, da bi se glavice delile na zrna že v zemlji. Pri meni bo to nekje okoli 25. julija. 28. gremo na morje, do takrat pa moram imeti že vsega pobranega._________________Živeti na podeželju je najlepše!
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi moj "ta velik" je približno v tej fazi zorenja kot Marijin, cvetki so se šele dobro začeli polniti. Tako mu kar manjka nekaj tednov. Lani sem ga pobirala zadnje dni julijija...

Bobolino: boš dobila....

T.P: česen se pobira, kot cca 2/3 listov porumenita. Pri tebi je kakšen že tak. Jaz bi tiste najbolj rumene že populila, ostale pa pustila, da dozorijo.

Upam, da se motim, vendar eni izgledajo tako, kot da je glave napadla plesen. Ko ijh boš izpulil, boš videl in upam, da se motim ...._________________naredimo svet lepši
sancy990

Odgovor Napisal/-a sancy990 »

Jaz sem včeraj pobrala naš česen iz vrta, spletli smo kito in ga dali sušiti na podstrešje. Upam, da nisem bila še prehitra.
brbr

Semenski česen (tisti, ki je zrasel iz "semen") je dozorel.
Na njivi je odlično naredil-skoraj vse rastline so imele v zemlji izoblikovane glavice s stročki, le nekaj je bilo takih, ki so imele samo čebulček. Glavice so spodobne velikosti, nekatere pa so velike kot česen za jest Exclamation

Nekaj rastlinam sem pozabila porezati cvet. Te so imele v zemlji drobno nerazvito glavico - torej je zelo pomembno, da rastlinam, ki rastejo iz semena porežemo cvetove, ker samo tako uspejo naraditi uporabne glavice.

Prilagam še fotografijo, kjer so prikazane povprečno velike glavice v družbi velikanke. Za orientacijo velikosti je dodana čajna svečka.

Pri česnu za jest pa še čakam, da bodo dozoreli cvetovi (predvidevam, da še kakšnih 10-14dni). Trenutno izgledajo takole:

_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri meni so v podobni fazi, kot tvoji za jest. Sadila sem jih sem tu in tam, kjer se mi je zdelo. Tisti, ki sem jih sadila jeseni in dovolj globoko očitno sploh ne čutijo suše, čeprav so na odcedni peščeni brežini , kar pa sem sadila januarja in manj globoko, moram pridno zalivat.

Še zanimivost: včeraj sem pri najboljšem sosedu na stojnici s slovenskimi pridelki videla tudi česnove pske. Imenujejo jih česnov cvet, že kar neugledno ovele. Cena: tam okoli 8 € na kg, točno si nisem zapomnila.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Eno vprašanjce, brbr. Zakaj ti, ki si jih izkopala niso za jest oz. za kaj so? in zakaj tiste, ki so za jest, pustiš semeniti, ker bodo potem majhne glavice? Embarassed

Muha, kaj prodajajo? česnove pske? Kaj je to, ali pa če je tipkarska, se mi pa ne sanja, za kaj bi šlo...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

greeny, na TEJLE STRANI jih je lepo poslikala brbr. Izraz česnov cvet je čisto na mestu, še boljše bi bilo česnov cvetni popek, pski se jim reče le po domače.
brbr

.Greeny: jaz gojim in vseskozi opisujem staro slovensko vrsto česna (Anka), ki vsako leto naredi cvet z zarodnimi stročki iz katerih lahko vzgajaš nove rastline. Tako je manj možnosti za prenos bolezni in tudi kvaliteta sadilnega materiala se ohranja. Seveda lahko ješ vse stopnje česna od mladih cvetkov, prek zarodnih stročkov do čebulčkov malih glavic in nazadnje velikih - končnih glav. Mislim, da sem opis gojenja te vrtse česna đpisala na prejšnjih straneh. Zdaj samo v sliki kažem napisano... Torej te, ki sem jih včeraj izkopala, bom jeseni sadila za jedilni česen (velike glave) 2014.
Muha: ne vem, če je dobro česen v zadnji fazi zorenja zalivati-pravijo, da mora biti bolj na suhem, ker se drugače slabo skladišči. Peske so pa prdajali na trgu po 2€/šopek-mislim, da so bili cca 20€/kg._________________naredimo svet lepši
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Hvala za odgovora.

Dodano kasneje: Sem prebral vse o česnu in mi je večinoma jasno. Še eno vprašanje, brbr, mogoče sem spregledal.Semenskega pobiraš zdaj in potem ga boš sušila, dala dala na majhne stročke in jih posadila nekje oktobra/novembra, da bo za jest drugo leto? Bi bilo možno dobiti (kupiti) kak čebulček (lahko ˝seme˝) prosim?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

brbr, hvala za opozorilo. Bomo tega pojedli najprej. Ga je kar težko gledati. Če ga ne bi zalivala, bi se že zdavnaj posušil. Moja napaka: premalo globoko sajenje v odcedni zemlji.
Odgovori