Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vzgoja asimine iz košćice

crtj-admin
Site Admin

Vzgoja asimine iz košćice

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
pehta

Odgovor Napisal/-a pehta »

Pozdravljeni, ali ima mogoče gdo izkušnje kako je z vzgojo sadike Asimine iz koščice? Naj posadim svežo ali posušeno koščico oz pečko?
Hvala za pomoč
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Seveda posadi svežo koščico.

Tekom zime naj bo izpostavljena mrazu, torej pusti lonček s semeni nekje na mrzlem. (stratifikacija)
Sicer sem našel nekaj zapisov na spletu, ki so si malce nasprotovali glede najnižje temperature, katera bi še bila sprejemljiva. Trditve so bile, da preveč nizka temperatura (si nisem zapomnil koliko Embarassed ) uniči kalček v semenu in tako spomladi ne uspe skaliti. Drugje ni bilo zaslediti kakšnih opozarjanj.

Sam sem to prebral šele spomladi, ko so bila, v lončkih posejana semena že celo zimo na prostem. No, setev je kljub vsemu uspela, le nekoliko pozno se je to zgodilo. Rastlinice so vzklile šele avgusta.

Morebiti bi ti svetoval, da seme poseješ in ga nato če zimo hraniš nekje v zavetju, kjer ne bo deležno najbolj ekstremnih temperatur, ..... lončke lahko kar vglobiš na vrtu in jih s tem povsem uredu zaščitiš pred največjim mrazom.

Še bolje pa bi bilo, če semena posadiš kar na stalno mesto. Odpade presajanje in poškodbe korenin, katere so pri asimini nekako "problematične".
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

jaz delam pri semenih koščičarjev takole.
Koščice poberem iz sadeža jih posušim in jih spravin na mrzlo in temno polico. Ponavadi v shrambo. Potem jih kak mesec pred otoplitvijo dam v hladilnik in jih imam tam do 1. tedna preden jih posadim. Potem jih posadim in čakam da usklijejo. Do zdaj sem vedno delal po tem principu in nisem imel nobenih problemov._________________LP seba993
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Pozdravljeni
Ali ima asimina, ki zraste iz semena uporabne plodove ali jo je potrebno cepiti z žlahtno sorto?_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Isto kot pri ostalem sadju! Precej pozno zarodi in ima en kup manjših plodov z en kup koščic. Se splača cept ob priliki. Plodovi cepljene so dosti večji z po 3 - 1o koščic, odvisno od sorte. Lahko počakaš da divjak zrase in pol nanj cepiš ene 3 sorte, s tem pa rešiš vprašanje opraševanja...
lp_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Pa se je začelo, vzgoja letošnjih sadik Smile

Danes sem presadil prvo serijo semen. Pred tremi tedni sem posejal semena, ki lansko leto niso vzklila in sem jih imel celo leto v hladilniku. Danes sem presenečen ugotovil, da je vklilo že dobrih 50% semen. Semena so imela korenino veliko do 1cm, ravno prav za presajanje. Čez 3 tedna pa pričakujem, da bodo rastlinice prišle iz zemlje in formirale prva lista.

Glede na to, da je bila lansko leto kaljivost dobrih 30% je to lep dokaz, da potrebujejo semena asimin kar dolgo stratifikacijo. Lanskih 90 dni na 8 stopinj je očitno premalo. Letošnja bom sejal po 120 dneh stratifikacije in upam, da bo procent kaljivosti višji.

Lp, Andrej
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

In na koliko stopinjah si jih stratificiral letos?
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Sam sem od srede do konca januarja sadil koščice asimin.

Kakor razumem bi morale sedaj po skoraj enem mesecu narediti vsaj koreninske nastavke, koliko časa pa bo potrebno še počakati, da bo kakšna pokukala iz zemlje?
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

mravlja je napisal/a:
In na koliko stopinjah si jih stratificiral letos?

Imel sem jih v hladilniku na 8 stopinj C.

Semena kalijo 3-5 tednov, potem pa potrebujejo še 2-3 tedne, da pokukajo iz zemlje.

LP, Andrej
Odgovori