Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Origanum vulgare - dobra misel, origano
Ja, suhega shranjujem v steklenih kozarcih. Trenutno sem okoli zelišč nekako slabo aktiven in jih več, kot posušiti ne uspem. Ne vem kje je razlog.
Kljub vsemu, tega veliko pokonzumiramo.
Drugače pa sem bil kot otrok zelo značilen predstavnik bitja tipa"čokolino - hrenovka - oprana juha" in potem si lahko predstavljaš kako sem se zmrdoval ob raznoraznih "klinčkih", ki jih je mati občasno le nasipala v kuharijo.
No, s časom se stvari spreminjajo, predvsem ima pri vsem tem poglavitno vlogo razumski pogled na stvari in iskanje nekakšnih koristi (človek je le egoistično bitje, ni kaj) kasneje pa raziskovanje okusov, kar je kmalu prešlo v uživanje.
Sedaj me tudi pod razno ne motijo "dodatki".
No, naj ti popestri in izboljša hrano.
Metuljc velja, te bom spomnil, da me spomniš.
Kljub vsemu, tega veliko pokonzumiramo.
Drugače pa sem bil kot otrok zelo značilen predstavnik bitja tipa"čokolino - hrenovka - oprana juha" in potem si lahko predstavljaš kako sem se zmrdoval ob raznoraznih "klinčkih", ki jih je mati občasno le nasipala v kuharijo.
No, s časom se stvari spreminjajo, predvsem ima pri vsem tem poglavitno vlogo razumski pogled na stvari in iskanje nekakšnih koristi (človek je le egoistično bitje, ni kaj) kasneje pa raziskovanje okusov, kar je kmalu prešlo v uživanje.
Sedaj me tudi pod razno ne motijo "dodatki".
No, naj ti popestri in izboljša hrano.
Metuljc velja, te bom spomnil, da me spomniš.
-
- Prispevkov: 1146
- Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 1146
- Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am
Ob pregledu zeliščne grede ugotavljam, da bo treba malenkost zmanjšati koreninsko maso grškega origana (origanum vulgare hirtum). Cveti snežno belo, enako visok kot navadni z roza cvetovi (50-60 cm), le da je aroma močnejša. Bi rekla, da je to tisti, ki ga nekaj postov nazaj opisujeta tudi lpmami in juglans.
Če bi kdo želel naj se javi, preden izkopljem, za eno sadiko ali dve manjši lahko.
Če bi kdo želel naj se javi, preden izkopljem, za eno sadiko ali dve manjši lahko.
Oba origana, navadni in grški prezimita zelo dobro, brez zaščite na vrtu.
Ko prvič zacveti, vejice porežem in posušim, ostane zelena blazinica pri tleh, ki znova požene do jeseni, zopet porežem in ostane zelen skozi zimo. Vejice se tako posušijo, zato jih je škoda pustiti na vrtu.
Poležane vejice se tudi hitro ukoreninijo in tako se širi, pa vseeno ne tako invazivno kot npr. meta.
Zelo nezahtevna in vsestranska rastlina, pri nas ga porabimo malo morje, suhega, svežega pa še za čebele ga ostane.
Pa rad ima sonce, tudi v polsenci bi šlo.Nazadnje urejal/a pika 19 Feb 2017 22:07; skupaj popravljeno 2 krat
Ko prvič zacveti, vejice porežem in posušim, ostane zelena blazinica pri tleh, ki znova požene do jeseni, zopet porežem in ostane zelen skozi zimo. Vejice se tako posušijo, zato jih je škoda pustiti na vrtu.
Poležane vejice se tudi hitro ukoreninijo in tako se širi, pa vseeno ne tako invazivno kot npr. meta.
Zelo nezahtevna in vsestranska rastlina, pri nas ga porabimo malo morje, suhega, svežega pa še za čebele ga ostane.
Pa rad ima sonce, tudi v polsenci bi šlo.Nazadnje urejal/a pika 19 Feb 2017 22:07; skupaj popravljeno 2 krat
Prav, torej delim na dve sadiki, trenutno lahko oddam samo belega, ker sem roza že razdelila, če ne prej pa jeseni ali spomladi spet.
Bi šlo, da zraven pripelješ še kakšen 'odpaden del' širokolistnega žajblja, za katerega sva se enkrat pogovarjali? Če seveda še imaš.
Pokliči, kdaj boš kaj skozi Ce vozila, da izkopljem.
Bi šlo, da zraven pripelješ še kakšen 'odpaden del' širokolistnega žajblja, za katerega sva se enkrat pogovarjali? Če seveda še imaš.
Pokliči, kdaj boš kaj skozi Ce vozila, da izkopljem.