Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Origanum vulgare - dobra misel, origano

Odgovori
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Evo, ker sem rabila prostor, sem danes izkopala rastlino in pripravila tri lončke.

Upam samo, da ne pričakujete zelene sadike, to so res korenine v lončku. Malo potrpežljivosti bo treba, da požene iz lončka zeleno in se korenine povežejo, ko pa bo, se bo pa hitro razrasel.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Hvala, pika. Je možno, da bodo rastline že na poti ozelenele Smile
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

najlepša hvala, mi je jasno, da bo le koreninica, bo že še zrasla.

Lepo bodi, Mil
pika

Vse je možno, če dovolj verjameš Very Happy
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

In, če bo poštarca zamujala......................pa vmes vestno skrbela za sadike. Laughing
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Jaz bi drugo leto - če bo kdo imel viška, imela ta pravi Grški origano. Ali pa vsaj semena. Tudi meni tale od Semenarne ni všeč. Kaj pa vem, tak majaronast se mi zdi. Confused
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Zna kdo določit, kateri origano sem kupil ?

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po moje še jasnovidka ne, AB. Laughing A ni nič pisalo na lončku?
Zakaj tako menim? ker vlada na trgu rastlin okoli poimenovanja ena velika zmeda, ki jo vzpostavljajo in širijo tisti, ki z rastlinami trgujejo, ne posvečajo pa se jim kot subjektom, zanje so le objekti zaslužka. Obstaja pa nekaj svetlih izjem pri nas, kjer dobiš ustrezno poimenovane sorte.

WIKI vir bo dodal še to, da je vrst nebroj, mnogo medvrstnih križancev (oni križec med dvočlenskim imenom vrste ti pove, da je to medvrstni križanec), pa potem križanci teh križancev z drugimi vrstami,......
Da le diši, to je, po moje, najpomembnejša lastnost origana, dobre misli. Wink
pika

Počakaj na cvetje. Navadni je roza, grški bel, vmesnih variant pa jaz ne poznam.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Aha, se mi je kar zdelo, da bo natančna "diagnoza" zelo težka.
Kolikor se spomnim, je na lončku pisalo le origano. Glede na rast bi rekel, da gre za neko bolj nizko - blazinasto različico.
Kolikor sem bral tukaj, pravite, da zadeva zna preživeti zimo ?
Imam dve sadiki; oziroma eno kupljeno sem razdelil na dva dela in posadil na dveh koncih.
Razmišljam, da bi eno bi pustil čez zimo na svojem mestu, drugo pa izkopal in presadil v lonec. Kam je potem najbolj primerno, da dam ta lonec ?
Odgovori