Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Grah - Pisum sativum

Odgovori
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Jaz sem ga že par dni nazaj, polovico semen vsake sorte sem pa prihranila za vsak slučaj. Po teh toplih dneh bom pokrila s slamo, čakam samo, da se še malo prst osuši.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

AB: preveri, kako je s toploto zemlje pri tebi. V premrzli mokri zemlji bodo semena zgnila. Nekje sem zasledila, da mora imeti okoli 10 °C. Gotovo vsaj blizu tega, drugače ne bi meni nekaj prezgodnjih setev, ko so me prepričali, da se grah pa res lahko seje sila zgodaj, šlo po zlu. Na prisojnih legah in rahlih peščenih tleh bo hitro dovolj toplo, v ilovici pa še kar nekaj časa ne.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni je odlično osončena lega ( če ni oblakov Wink ), lepo odcedno, nobene ilovice ...
Ha, saj bi prav z veseljem poskusil tisti način od Ivčk s sadikami, ampak kaj, ko naj potem doma dam vse te sadike.
A pri grahu torej ni nobenih težav s presajanjem ?
Morda bi pa le lahko posejal nekaj graha v korito, za "doštukat" na gredi, če ne bo dobro skalilo ?
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Brez problema ga presajaš.
Semena lahko tudi namočiš za dan ali dva, da naredijo kalček in bodo v prihodnjih toplih dneh prej in lažje zaštartala na vrtu. Ko enkrat kali, grah prenese marsikaj. Vsaj po mojih izkušnjah.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

za posejat na njivi je prvi bob v februarju in sedaj konec meseca grah ali zač marca. AB če ga boš prekril z malo listja, in čez kopreno bo čisto vredu. drugo bo če zapade več snega, takrat bo zgnjil. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Hvala vsem.

Bom še sam poskusil v kratkem.
Da se na lastni koži prepričam, če je morda res prezgodaj. Veliko ne bom izgubil.

Nekaj dni nazaj sem tudi z eno sodelavko govoril in je dejala, da je lansko leto sejala grah 1. marca.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Lani sem sadila grah 6. februarja. Grah se sadi čimprej, mu hlad nič ne naredi. Pa tudi nekaj boba sem posadila. Tako za probo, da sem videla kako se je obnašal.

Letos ga še nisem. Ga bom pa te dni.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

cinija1 je napisal/a:
Grah se sadi čimprej, mu hlad nič ne naredi.

Vidiš, ravno take in podobne debate so me v preteklosti že dvakrat spodbudile k zgodnji setvi ... in obe sta propadli, vsa semena so zgnila. Cinija, ti imaš izgleda posebno dobro lego in zemljo za zgodnje setve, vidim po tvojih fotografijah.

A je slovenski teren raznolik že od soseda do soseda. Zato pa: ravnajte se po lastnih izkušnjah na svojem lastnem vrtu, do teh pa itak pridemo skozi večje ali manjše število napak. Izkušnje drugih so lahko smo približni napotki.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi jaz sem se že osmolila s prezgodnjo setvijo graha - je tudi ves zgnil. Tako imam v mojem vrtnarskem dnevniku kar na nekaj mestih z redčim zapisano: NE HITI! Sejala ga bom v drugi polovici marca, ko bo njivica pripravljena.
Jaz bom jutri posejala bob v lončke ( sem ga misila že v soboto, da se ni časovno ni izšlo). Ga mislim kasneje presaditi med krompirjeve vrste._________________naredimo svet lepši
pika99
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

Muha, res je,

vsak se uči o svojem vrtu predvsem iz izkušenj.
Sem velika ljubiteljica graha in mi nikakor ne uspe - zaenkrat.
Moj vrt je na toplem (strmo pobočje, na jug, dolga leta vinograd), sem ga sejala in februarja in marca, nil od njega, lani je bilo dooooolga, deževna in mrzla pomlad, sem ga sejala aprila, vzklil sicer je, potem pa se je čisto ustavil in na višini dveh cm naredil po en strok. Če ne bi videla, ne bi verjela.

A-A, če mi izdaš, kje kupiš seme stročjih grahov (kupim vsako leto vsaj dve vrečici valentina (semenarna ljubljana), pa se ga še pošteno najesti ne morem zaenkrat.

Vreme po moje tu doda svoje - marec je toplejši kot ga imam po spominu, potem pa ogromne temp razlike....

Obupamo pa ne, to pa ne.

Very Happy Very Happy
Odgovori