Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
jaz ne vem za ostale, ampak na tej strani se ne da nič plačat preko paypala, na maile pa tudi ne odpisuje. Kako on posluje meni ni jasno.Mogoče preko telepatske povezave _________________Iščem zanimive sadne vrste...
Pozdravljeni, bliža se čas sajenja in bi vprašal ali je gnojilo Biogrena primerno za vkop v sadilno jamo v katero mislim posaditi asimino ? Ima kdo kakšne izkušnje ? Hvala in lep pozdrav
Včeraj 14. 2. 2017 sem kupil 2-3 letno asimino Prima. Visoka je skoraj 1.8 m in brez stranskih vej. Zanima me, kdaj je najprimernejši čas za posaditev? Za posaditev na stalno mesto sem kupil zemljo od Cvetala in Cvetalovo gnjilo za posebne rastline (tudi za simino). Prav tako me zanima, če bi bilo pametno rastlino skrajšati, saj je vrh precej kriv.
Po mojem je Biogrena sicer dobro gnojilo, vendar malo prazno. Bioorganik vsebuje bistveno več hranil in mikroelementov ter naravne snovi za razvoj koreninskega sistema: Vsebuje: Dušik, Fosfor, Kalij, Kalcij, Magnezij, Železo,Bor, Cink+ snov za razvoj koreninskega sistema. Sam sem sadil s tem in od 1250 Asimin se jih je prijelo 1235. Torej jih je propadlo samo 15. Pa tudi paradižnik mi odlično uspeva z njim. Na dno sadilne jame potrosimo Vrtnarček 6-18-28+Mg+B. Pokrijemo z malo zemlje, ki naj bo če je dobra kar zemlja iz sadilne jame, v primeru pa da je ta zemlja slabše kvalitete pa je dobro delati pol na pol ( zemlja iz sadilne jame in kompost). potem posujempo brikete, zelo malo zemlje in postavimo sadiko.Običajno nato brikete zmešam z zemljo in zasujem z njo sadilno jamo, seveda po pravilih sajenja in dobro zalijem. Naredim tudi 40 cm velik lijak za vodo in enkrat tedensko dobro zalijem. Andrej sicer zagovarja zalivanje vsaki dan, zato odločitev prepuščam posamezniku. Veliko uspeha želim
Matica, za saditev asimine sem uporabil Univerzalni biosubstrat od Cvetala in gnojilo za posebne sadne vrste tudi od Cvetala. Biosubstrat nima gnojil, zato sem dognojil s Cvetalovim gnojilom. Sicer doma že imam sadovnjak, to pa je moja prva asimina. Malo sem skeptičen, ker je precej visoka in brez stranskih vej. Bomo videli, pogoje ima po mojem dobre dobre.
No tudi ta gnojila so dobra le da ne boste kuhali ješprenja brez reberc !!!! V kolikor je sadika vitka in visoka je vprašanje kaj želite, kakšno obliko, visoko ali nizko. Če želite visoko krošnjo jo pač pustite in bo letos naredila vejice. V kolikor pa želite nizko krošnjo in veje bolj pri tleh potem vrh prirežete na višino cca 50-60 cm, zamažete rez s Cepsanom. T.j. cepilna smola ki takoj naredi zaščitno kožico na rezu in pustite. Skrbite za redno zalivanje: Napisal sem kako in kar zagovarjam. Andrej K pa ima drugo teorijo, torej se odločite sami. Sadika bo skozi rastno sezono naredila poganjke ob straneh. Toda za božjo voljo pazite se polžev. Ti namreč te poganjke, ko so 1 cm veliki požro. Rastlina se trudi in še enkrat požene. TGoda če se to ponovi ponavadi propade.Že spomladi ko se zhemlja segreje se pokažejo polži. Uporabite Metarex, in potrosite vsaj 10 m naokoli. Po 9 -10 zrnc na/m2. Postopek ponavljajte vsak mesec dokler poganjki ne bodo dolgi vsaj par cm. Spremljajte in veliko uspeha Vam želim.Svetujem saditi 2 sadiki par metrov narazen.
Nekaj sem spregledal. Po višini 1,8 m sklepam, da je sadika stara več let in tudi debela. To pa je malo bolj problematično!!!!! Take slabo rastejo in tudi oblikovanje višine krošnje je problem. Te pa ne smete rezati tako nizko, ker spodaj ne naredi očesc. To morda režete le cca 30 cm ali pa kar pustite, da se ukorenini in pustite oblikovanje višine za kasnejša leta. Ali je sadika sploh cepljena. Kje pa ste to kupili. Nikoli ne kupujte velikih dreves razen, če je taka sadika v polmetrskem loncu???? matica