Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dipsacus fullonum (sy. D. sylvestris) - divja ščetica

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V članku, do katerega sem link objavila na prejšnji strani, piše dr. Luka Kristanc

Ljudje največkrat uporabljajo že pripravljene tinkture (alkoholni izvlečki), redkeje se lotijo izdelave pripravka iz divje nabranih korenin divje ščetice. V zadnjem primeru so najučinkovitejše korenine, nabrane pozimi ob koncu prve rastne sezone ali pa zgodaj spomladi. Divja ščetica je namreč dvoletnica, in ko spomladi drugo leto začne poganjati iz korenine, jo iztroši, zato ta postane olesenela in neuporabna.

Ko neha rasti torej. Pri meni je še živo in sveže zelena.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Zmrzal sama po sebi na podzemne dele (če so nadzemni suhi) ne more imeti vpliva. Torej, lepše bi bilo rečeno: konec rastne dobe prvega leta, to je pač od takrat, ko so nadzemni deli suhi (enkrat jeseni), vse do takrat, ko je rastlina še pred pomladnim prebujanjem.
Jaz bi počakala še kak mesec, morda mesec in pol, potem bo čas gotovo že pravi. Konec koncev, sredi zime, če bo (hehehe) 30 cm snega, je to početje praktično nemogoče, pa tudi, če prst zamrzne, ni nič boljše.
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav
Jaz sem danes, ko zemlja ni zmrznjena, izkopala ščetico. Prinesem na srečanje.

Lepo bodimo, Mil
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Pri meni je pa zemlja ravno toliko zmrznjena, da ne bom do marca nič kopala. Če bo takrat še kdo zainteresiran, lahko računa nanjo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ščetica je izkopana. Kolikor se je dalo, sem upoštevala optimalne pogoje:
- ko je popustila zmrzal
- preden je pognala na novo
- na dan za korenino
- v starem mesecu , čeprav eni navajajo, da je mladi mesec boljši, a ne razumem zakaj, saj naj bi v starem mesecu vse bolj težilo v korenine? Pa tudi čas za presajanje te dni ni bil, a je bila takrat zemlja že zmrznjena.
Ni pa rastla v divji naravi, ampak na običajno ekološko gnojeni njivici.

Lahko jo prinesem na naslednjo "kavico", po posebnem dogovoru so možni tudi drugi načini prevzema. Škoda bi bilo, da gredo korenine v nič.

Zaenkrat imam zabeleženo:
figula,
tajana

Vaju še zanima?

Opomba: ne si delati prevelike količine pripravka. Za eno leto za eno osebo je 1 dl dovolj, po enem letu prične izgubljati na učinkovitosti. Teh korenin iz fotografije je za par litrov.

A, ja še to: nekje sem prebrala, da je v drobnih "lasnicah" še več učinkovin, kot v debeli korenini. Zato jih tudi nisem oskubila.

Nekaj več o ščetici, učinkovinah in pripravi tinkture.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Muha, hvala, mene še zanima.
Sadike/korenine, ki jih je lani prinesla Mil, so šle v zemljo (upam, da so preživele zimo). Tvoje bodo pa za pripravek Smile.
Edino teh 11 dni do kavice me malo skrbi, da bi se korenine presušile? Eh, nič hudega, jih bom pa do konca posušila in zmlela.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

figula: lahko se zmeniva tudi prej - po ZS:

Drugače sem jih pa mislila dobro zaviti v navlažene papirnate brisače in jih shraniti v podzemni kleti. Tam bi morale v spodobnem stanju zdržati tudi 14 dni.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Ja Muha, seveda me še zanima. Prevzem pa na kavici._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

tajana: zmenjeno

Še kdo? Materiala je kar nekaj. Debeljše korenine na sliki so velikosti srednje velikega korena.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pri meni jo je, klasično in pričakovano, zopet požrl voluhar.

Bi jo vzel en kos, vendar moram pred tem poprositi tajano.
Odgovori