Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

KOKOŠI

Odgovori
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Ja, poznam to, ampak so lepo napisali na tistem blogu, da je to najboljšai pedagoški pripomoček, tudi če je kdaj tekoč, preden pride do hladilnika Smile pri nas pa kuža pobriše tla, ne babi Very Happy
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pika, petelinček bi me zanimal, če bi vedel zanj v jeseni, ali pa malo prej. Sedaj sem že dogovorjen z nekom za par araukan z "gospodičem" v kompletu. Ima dve ločeni jati, tako da niso/ne bodo v sorodu.
Poleg teh pa še marans v enaki postavi.

Ali imaš morda še kakšno kokoško skrižano na podoben način? Kakšna so jajčka?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Če bi pri njih pustili sosedovi psici, veliki nemški ovčarki, da bi pospravila rumeno nesrečo, jo kar vidim, kako bi naslednjič z gobcem pomagala jajčku iz rok že na dvorišču._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
pika

Imam eno, a še ne nese. Tista je zagotovo pol štajerka, ker ima na glavi čopek pa še bradico in brez repa od araukan.

Petelinčka dam zastonj, samo da vem v kakšne roke gre.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

mravlja, za tvoje potrebe iščeš kokoši kombiniranih pasem (za jajca in meso.)
Ponavadi so to stare pasme, ki so jih gojili kmetje pred razcvetom industrijske reje.
Nekaj primernih pasem: Sussex, Australorp, New Hempshire... pa kakšen kmet, ki goji lastne kokoši bi znal imeti kakšne dobre križance.
Navadne rjave nesnice so recimo samo za jajca, kokoši so bolj drobne, manjše vse z namenom zmanjšanja krme in povečanja nesnosti.

Svillenke na sliki so pritlikave pasme, meso je zateglo in zelo malo ga je.
pika

Tudi marans so precej težka in mesnata pasma, nesejo dobro in imajo dolgo nesno dobo. Pa lepa jajčka imajo.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Oj, zuf, pozdravljen in hvala ti za zapisano.

V tem trenutku se s kokosmi se ne ukvarjam, me pa zanimajo in jih bom pocasi poskusil postudirati. Si pa dobro ocenil - kaksne robustne (verjetno res starejse) sorte bi me zanimale. Z velikimi jajci... Very Happy

Te pa, upam, da lahko, ob priliki kaj povprasam - tu ali pa tudi v kaki drugi temi. (Kdor pa vprasuje, pa mora ze kaj vedeti...)
Lp.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

pika je napisal/a:
Pozimi kokošim po mojih izkušnjah manjka toplote skoraj bolj kot svetlobe, zato njihova telesca varčujejo, spomladi pa zaštartajo na polno.

Jaz se na podlagi svojih izkušenj ne bi mogel strinjati z zapisanim. Smile

Še mojih pet centov k razpravi:
- kokoši so izredno trpežne na mraz, imajo zelo učinkovito pernato izolacijo in višjo telesno temperaturo (malo več energijske krme pozimi in je stvar urejena) (bog ne daj izolirat kurnikov ali pa jih ogrevat) (rabijo biti suhe in varne pred prepihom in je to to)
- če imajo kokoši 12 ur svetlobe ne bodo nič šparale z jajci (receptorji določenih žlez skrbijo za hormone, ki določajo ali kura nese jajca ali ne) (ko je dan krajši od 12 ur, kure prenehajo z nesnostjo)
- 12 ur svetlobe je minimalno, da kokoš nese
- 14 do 15 ur svetlobe je idealno, optimalno za polno nesnost + hrana, voda, temperatura
- dodatno svetlobo je najbolje dodati zjutraj, da se zvečer naravno postopoma znoči, kar pomeni, da nimajo problemov iti spat na palce itd.

V naravnemu ritmu - dolžina dneva spet igra glavno vlogo - na jesen prenehajo z nesnostjo oziroma se močno zmanjša.
Jesenski čas je predvsem namenjen skubljenju (odvržejo in zamenjajo vso perje).
Večino energije in hranil porabijo za tvorjenje novega perja.
To traja približno en mesec.
Tudi, ko je konec tega procesa in so že vse lepe in sijoče, čakaš in čakaš in čakaš. Pri 4 kurah se to pozna tako, da nimaš NOBENIH jajc.
Sveta Neža sicer kuram razveže riti, ampak kure kr konkretno počivajo dokler dan ni dolg 12 ur.

Mi smo decembra dodali luč in sicer od 3h - 8h zjutraj.
To pomeni približno 13 ur svetlobe.
Nič preveč ne komliciram ampak pogledam uro sončnega zahoda (http://www.observatorij.org/Efemeride/sonce16.html), ki je 1. decembra 16:18.
Od treh zjturaj do štirih popoldne je 13 ur.
To je to.

Lahko bi takoj po operjanju dodali svetlobo, ampak sem malo počakal, da so imele vsaj malo počitka.
Ko jim dodaš svetlobo nekaj časa traja, približno dva tedna, da se jim hormoni naštimajo in kmalu začnejo pospešeno nosit.
Naše so zelo pridne letošnjo zimo, nesejo po dve-tri jajci na dan povprečno.

Zdaj imajo luč od 5h - 8h zjutraj.
V januarju sem namreč začel postopno zmanjševati čas osvetlitve, ker se dan občutno naravno daljša.
Še vedno pa ohrajam 13 ur svetlobe.
Tako bom aprila lahko prenehal z osvetlitvijo in bo vse spet naravno in bo nesnost samo še boljša zaradi podaljševanje dneva in ostalih naravnih dejavnikov.

Imamo lahko vse potrebne pogoje (krma, voda, temperatura), ampak če ni dovolj svetlobe, ni nič.
Nekateri luč prižigajo že ob 1h ali 2h zjutraj, ampak meni to ni preveč všeč, ker bi potem moral imeti prižgano luč tudi v aprilu, maju.
Raje malo manj pozimi in se potem naravno podaljša.

Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala, Zuf, tole je zelo jasno razloženo.
Pri naših imajo kure poleg naravnega pomanjkanja svetlobe tudi preveč naravne vlage. Ampak očitno jim podaljšani dan že pomaga. A kako vem? Pridem zadnjič pred vhodna vrata, pa mamica s cunjo in vnuk s politično razlago (jaz nič kriv), od kod rumena nesreča Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
pika

Ja, možno, zuf. Govorim samo o svojih opažanjih.
V letošnjem mrazu so precej slabo nesle, ko smo jim ponoči začeli kuriti in je ta temperatura držala tudi čez dan, je število jajc poskočilo (pa ne govorim o intenzivnem ogrevanju, ampak o dvigu temperature z -10, ali -5 npr. pa do ničle). Z lučjo se nismo nič igrali, tako da sklepam, da je imela tudi temperatura nekaj vmes. Takrat niso ven v ogrado zunaj nič kaj z veseljem hodile, kljub temu, da so imele svojo lino odprto vsak dan, cel dan. Smo jim pa notri odprli kokošnjak, da so imele več prostora in so se večinoma gibale po hodniku.
Verjamem, da preživijo zelo nizke temperature, a jim je toplota vidno ugajala.
Odgovori