Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Curcuma - kurkuma

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja, prosim.
Mogoče na kavici marca?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Res ne vem zakaj me je bilo tako strah pogledati kaj je v zemlji? Shocked Confused

Tole sta 2 rastlini, ki sta rastli od nekje aprila/maja lani in se jima je letos sredi zime posušil vrhnji del:

Leva je že na grobo oprana, na desni se vidi način rasti. Notri se skriva še nekaj drobiža.
Sem zadovoljna Smile
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Za moje nepoznavalsko oko je videti, kot da ima pod zemljo dvoje struktur: okroglaste gomolje in podolgovate tanjše korenine/korenike. Je to vse uporabno ali samo gomolji?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
figula

Najbrž sem predolgo čakala z izkopom in je nekaj teh ravnih korenin mehkih.
Druge čvrste so prav tako rumene, zato sem jih oprala in jih sušim. Možno, da bodo takisto dobre.

Imajo pa notri po dolžini takšno trdo "nitko", podobno kot jo najdemo recimo v trpotcu.

Jakon ima tudi nekaj takega - poleg gomoljev še dolge, ravne korenine.

mravlja, mi je šele sedaj prišla Curcuma alismatifolia (siamski tulipan) do možganov Rolling Eyes - berem, da so pri njej užitni cvetovi.
http://www.perennialsolutions.org/hardy-gingers-for-the-food-forest-understory
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

figula, ja cvetovi curcume alismatifolia (siamski tulipan) so sigurno uzitni, za koreniko se nisem uspel preveriti.
Sem pa iskal povezavo -peru curcuma longa- pa je bilo rezultatov veliko, tako da kaze, da je vzgoja curcume longa (turmeric) v Peruju razsirjen "sport" in da bova isto gojila tudi midva (a bova tako cez ramo vseeno gledala, a je, a ni Laughing ). Ce ne bi bilo tvojega zapisa o razliki v okusu, pa mi to sploh ne bi padlo na misel. Jaz zdaj "svoje" Very Happy namakam.
Kdaj, po tvojem mnenju, bi morala svoje izkopati?
Lp.
figula

mravlja, ne bova rabila gledat čez ramo, kurkuma je prava Smile.

Za zmedo sem pa jaz kriva - kaj pa tlačim inger k kurkumi Laughing - hči je izrazila mnenje, da je ingver drugačnega okusa. Ali je odgovoren Peru ali pa bio .... kdo ve Wink .

Mislim, da sta 2 opciji - ali jih izkoplješ, ko se zeleni listi posušijo ali pa ne izkoplješ in pustiš, da vsi gomoljčki rastejo še eno leto - in je mogoče večji pridelek. Ker nekaj teh stranskih bubik je konkretno pripravljenih za novo rast.

Verjetno lahko svoje že daš v zemljo. Naj ti bogato obrodijo.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

figula je napisal/a:
Za zmedo sem pa jaz kriva - kaj pa tlačim inger k kurkumi Laughing .

Naj ti bo v tolažbo, da sta bližnja sorodnika!
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Very Happy
figula hvala. Dvakrat.
Gredo v zemljo prav kmalu. Tudi ingver. Ce se mi kaksen listek premakne bom pa jaz zmedo delal... Very Happy
figula

Če se je še komu ob teh prispevkih prebudila želja - imam še nekaj gomoljčkov.
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Tu je še moja zgodba s kurkumo.
Zunaj sta mi pognala 2 gomoljčka. Rasla sta v precej humusni zemlji med jagodami. Zalival sem redno 2-3 krat na teden. Za zastirko sem imel slamo. Celo dnevno sonce jima ni ugajalo. Rastlini sta ostali manjši, robovi listov pa so bili rjavi. Cvetela ni. Sušit se je začela v drugi polovici novembra, pobral sem jo 4. decembra.
Še slike:
[list=]

Druga zgodba pa je bila kurkuma v stanovanju. En gomoljček, ki je pognal, sem vtaknil v kupljeno zemljo za sejance v 5l kanto. Kanto sem imel celo leto v zimskem vrtu ob oknu.
Zadnjih nekaj dni se je pospešeno sušila in včeraj se je rastlina zvrnila. Na žalost tudi ta ni cvetela. Danes je sledila kontrola pridelka.
S pridelkom sem pozitivno presenečen.

Zvrnjeno rastlino sem postavil pokonci za lažjo predstavo kako velika je zrasla.

Desno od korenja se vidi star gomoljček iz katerega je zrasla rastlina:

Pridelek:

Še opran pridelek:
[/list]

Pridelka iz ene rastline je 181g.
Odgovori