Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kam z oljem od cvrenja
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Kam z oljem od cvrenja
(Prenos iz arhiva)
Zdaj je ravno čas za cvrenje in ostaja olje, ki je malo pregreto/zažgano in smetno.
Kar ga ni zažganega (no, to seveda ni od rednega postopka, ampak je kolateralna škoda mojih pustnih dejavnosti), bi bilo še pogojno uporabno.
Kako ga uporabite drugi - če ga?
In kam z odpadnim oljem od cvrenja?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Kar ga ni zažganega (no, to seveda ni od rednega postopka, ampak je kolateralna škoda mojih pustnih dejavnosti), bi bilo še pogojno uporabno.
Kako ga uporabite drugi - če ga?
In kam z odpadnim oljem od cvrenja?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odpadno olje iz gospodinjstva prelijem v čisto plastenko in odnesem v Zbirni center od Komunale.
V Cerknici imamo določen prostor in odložimo tja.
Vem pa da imajo večja mesta za to prav posebeje kontejnerje (kot za steklo,itd)._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
V Cerknici imamo določen prostor in odložimo tja.
Vem pa da imajo večja mesta za to prav posebeje kontejnerje (kot za steklo,itd)._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
nekoč mi je glavni kuhar v Slonu povedal, da iz fritez olje uporabijo večkrat. vsakokrat dodajo žlico ali dve kisa, in nekaj svežega olja. približno 5-tič-6-tič ga odvržejo. kam nimam pojma, lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odpadno kuhinjsko olje, to je olje, ki ima že slab vonj, shranjujem v poseben kanister in ga, ko je poln, odnesem v zbiralnico nevarnih odpadkov. Tam ga pustim s kanistrom vred. A ja: preden odpadno olje od paniranja zlijem v kanister, ga precedim skozi cedilo, da ne grejo vanj še ostanki drobtin.
Za krofe in druge jedi iz testa, ga uporabim večkrat, vse dokler ne spremeni vonja. Ponavadi gre tako: krofi ali svaljki, zatem panirano meso, zatem ribe, zatem v kanister. Če pa že prej "zadiši" gre brez nadaljnjega takoj v kanister. Za cvrenje dosledno uporabljam namensko olje (Frivita in podobni), ki brez škode prenesejo nekaj višje temperature.
Papirnate brisače, na katerih se cvrtje odceja, pa med smeti. Eno leto sem jih uporabljala kot netivo v kaminu. Rezultat: močno zasmoljen dimnik! . Ni se ga dalo očistiti brez pomoči "Samba" briketov .
Gostilne so pa že nekaj časa obvezane odpadno olje oddajati v ustrezne zbiralnice. Že leta nazaj, ko sem se spraševala, kam s tem oljem, so me napotili na najbližjega gostinca, naj se zmenim s kuharjem, saj za individuralna gospodinjstva takrat še ni bilo poskrbljeno.
Za krofe in druge jedi iz testa, ga uporabim večkrat, vse dokler ne spremeni vonja. Ponavadi gre tako: krofi ali svaljki, zatem panirano meso, zatem ribe, zatem v kanister. Če pa že prej "zadiši" gre brez nadaljnjega takoj v kanister. Za cvrenje dosledno uporabljam namensko olje (Frivita in podobni), ki brez škode prenesejo nekaj višje temperature.
Papirnate brisače, na katerih se cvrtje odceja, pa med smeti. Eno leto sem jih uporabljala kot netivo v kaminu. Rezultat: močno zasmoljen dimnik! . Ni se ga dalo očistiti brez pomoči "Samba" briketov .
Gostilne so pa že nekaj časa obvezane odpadno olje oddajati v ustrezne zbiralnice. Že leta nazaj, ko sem se spraševala, kam s tem oljem, so me napotili na najbližjega gostinca, naj se zmenim s kuharjem, saj za individuralna gospodinjstva takrat še ni bilo poskrbljeno.
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Furman: lahko ga bi, ja. Gori in ..... svinja in pušča za seboj katran.
Eden naših malo manj bližnjih šparovnih sosedov je v kotlu kuril razna odpadna olja (še preden so bili okoljevarstveniki pozorni na take zadeve). Njegova streha je v par letih iz opečnato rdeče postala temnosive katranaste barve, sosedje so pa kleli, ker so morali spomladansko solato metati v kontejner.
Da ne omenjam, kako bi z njim zamašil gorilec in sesalni koš za sesanje goriva. (končno ga pa lahko naliješ tudi v rezervoar traktorja )
Eden naših malo manj bližnjih šparovnih sosedov je v kotlu kuril razna odpadna olja (še preden so bili okoljevarstveniki pozorni na take zadeve). Njegova streha je v par letih iz opečnato rdeče postala temnosive katranaste barve, sosedje so pa kleli, ker so morali spomladansko solato metati v kontejner.
Da ne omenjam, kako bi z njim zamašil gorilec in sesalni koš za sesanje goriva. (končno ga pa lahko naliješ tudi v rezervoar traktorja )
Pri meni pride zelo malo odpadnega olja, ker cvrem zelo redko in pa v času pusta za krofe.
Mislim, da sem jih pekla v petek in pa danes. Dam v kozico z zelo debelim dnom 1 liter olja. Steklokeramično ploščo dam na pet in pustim pol ure pokrito, da se segreva. Tako se ne pregreje. Ta čas mi krofi kipujejo in jih tudi pečem na tej temperaturi (št. pet. Enka je najmanj, devetka je največ). Danes sem morda dodala še dober dcl svežega olja in po končani peki je olje še čisto svetlo, vendar sem ga vseeno nesla sosedi za prašiče.
Tudi nič se ne peni.
Tako jaz in mislim, da se mi obnese in sem zadovoljna
pa lep pustni pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Mislim, da sem jih pekla v petek in pa danes. Dam v kozico z zelo debelim dnom 1 liter olja. Steklokeramično ploščo dam na pet in pustim pol ure pokrito, da se segreva. Tako se ne pregreje. Ta čas mi krofi kipujejo in jih tudi pečem na tej temperaturi (št. pet. Enka je najmanj, devetka je največ). Danes sem morda dodala še dober dcl svežega olja in po končani peki je olje še čisto svetlo, vendar sem ga vseeno nesla sosedi za prašiče.
Tudi nič se ne peni.
Tako jaz in mislim, da se mi obnese in sem zadovoljna
pa lep pustni pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...