Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Škropiva proti ušem

crtj-admin
Site Admin

Škropiva proti ušem

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Škropivo iz kopriv:
1 kg svežih kopriv narežemo na drobno in zalijemo z 10 litri vode.
Pustimo stati do 18 do 24 ur in z nerazredčenim pripravkom poškropimo napadene rastline. Škropljenje lahko ponavljamo poljubno pogosto.

Ugotovitev: pri šibkejših napadih je nekajkratno škropljenje odgnalo uši, pri močnejših pa ni bilo dovolj učinkovito.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

NeemAzal - že pripravljena mešanica ali koncentrat, ki ga razredčimo sami.

Ugotovitev: večinoma je zadostovalo eno samo škropljenje, s tem, da je na učinek treba počakati dober teden, kar tudi piše na navodilih. S tem škropivom , čeprav je pripravljeno iz rastlinskih sestavin, se na rastlinah za prehrano ne sme pretiravati, pravzaprav tudi ni potrebe. Če kljub škropljenju ušivosti ne moremo odpraviti, je morda vzrok v nezadostni in nepravilni oskrbi rastline, in je posledično dovzetnejša tudi za uši.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Škodljivci STOP od HomeOgarden

Letos sem ga prvič testno uporabila na pokrovnih vrtnicah, ki so bile še vsako leto po mladih vejicah in popkih precej ušive.

Poškropila sem jih takoj, ko so se pomladni poganjski dobro razvili in kljub obilnemu in pogostemu dežji danes na vrtnicah nisem našla niti ene same uške.

Ne vem, ali vreme zanje ni bilo ugodno, ali pa to škropivo res toliko okrepi rastlino, da se lahko obrani pred njimi?
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Muha živio, letos se na mojem področju Lj. Bežigrad niso veliko pojavljale uši na vrtnicah. pravzaprav skoraj nič, če odštejem tistih par pomendranih vršičkov. zato sem prišla do zaključka, veliko dežja in nižje temperature jih ne zvabijo na plano. kasneje so vrtnice že v starejši rastni dobi in ne pridejo. sedaj so se začele, zelene malo nabirati na medvejki, katera jih je ponavadi kar dosti imela v tem času. črnih uši je tudi nekaj (bezek) a ne tako kot lani. lpvoda

PS: zoper uši na vrtnicah zvčer pošpricaš z vodo z nekaj kapljic gela za posodo in jih odpraviš, seveda do naslednjič. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

muha je napisal/a:
Škropivo iz kopriv:
1 kg svežih kopriv narežemo na drobno in zalijemo z 10 litri vode.
Pustimo stati do 18 do 24 ur in z nerazredčenim pripravkom poškropimo napadene rastline. Škropljenje lahko ponavljamo poljubno pogosto.

Meni se zdi tole koristno uporabljati vnaprej, preventivno. Jaz sem dvakrat škropila špinačo, blitvo in peso, ko so šele kalile in ko so bile še majhne. Pa se dolgo časa niso pojavile uši, medtem ko naprimer lani so se pri taki velikosti rastlin uši že veselo pasle.
Je pa res možno, da morda prej niso udarile zato, ker je bil mraz in veliko dežja - tako kot pravi Voda.
Mesecnik

Odgovor Napisal/-a Mesecnik »

Iskala sem, kaj bi pri navadni koprivi bilo tisto, ki bi odganjalo usi, pa nikjer nic pametnega, razen, da naj bi okrepilo rastlino...hmmm, ja, no
Sem pa nasla nekaj zanimivih linkov in receptur
http://www.pan-uk.org/archive/Projects/Local/alt~dir/aphids.htm
http://m.voices.yahoo.com/natural-aphid-pesticides-10-eco-friendly-ways-repel-1840538.html?cat=32
http://m.voices.yahoo.com/eight-ways-rid-aphids-naturally-3081687.html
http://monarchwatch.org/forums/viewtopic.php?f=7&t=198
http://www.motovilec.si/clanki/koristni-nasveti---naravna-gnojila.html
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Green_pesticide

Se najbolj se mi je zdel ucinkovit caj iz listov rabarbare. Spremljevalne rastline, ki naj bi odganjale usi...se en hmmmm, ja no_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Odlično se obnese tudi sveže nabran pelin ki se namaka dva dni nato pa se razreči z vodo še bolj pa se obnesejo posušeni listi tobaka ki pa se skuha kot čaj pa se pusti nekaj ur nato se razreči z vodo.
pixie

Odgovor Napisal/-a pixie »

ja pelin res pomaga, lahko skuhaš tudi čaj s svežim ali sušenim in z ohlajenim špricaš, jaz sem imela uši na luštrku, 3x sm jih tretirala s tem čajem in jih že ni Smile
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Jaz sem Neemazal tonik porabila na enem koritu od rož, kjer sem imela bele uši - po enmu meseu jih ni. Pa sem včeraj pol vse poškropila, upam da ne bom kaj zažgala. (Eno hruško spomladi sem fajn osmodila, vse ostalo je bilo pa kot spolirano. Čudno, ane. Verjetno bi morala prej špricat.) V mešanico sem dala še sodo bikarbono in agrostemin in pošpricala včeraj cel vrt, korita in rože.

Uši je pri meni veliko. Letos sem jih razredčila na breskvi(verjetno je tudi cimet opravil svoje, ker ni bila skoraj nič skodrana, skoraj nič uši), na hruškah in jablanah (pa so še vedno). Na fižolu in vrtnicah pa itak. Vrtnice zadnje čase obravnavam isto kot paradajz, po moje me imajo že poln kufer. Obtrgujem bolane liste (pegavost), špricam proti ušem, pa jih nahranim še z agrosteminom in pol pregledujem...

Na koncu pa pride ena srna in vse lepo poje Twisted Evil . Letos, hvala bogu še ni prišla do vrat in upam da ne je ne bo več.

Irena
Odgovori