Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Homeogarden

crtj-admin
Site Admin

Homeogarden

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

Uporablja kdo te izdelke?

Sam sem v rastlinjaku uporabil bolezni stop(raztopina ,kot sem razbral vsebuje nekakšno antiglivo)uporabil sem v celem rastlinjaku čokoladna plesen na bobu se je ustavila.

prav tako ob presajanju sadik dodajam brikete organski vrt z mikorizo in leonarditom.
rezultatov za to še nimam.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Mikoriza
http://en.wikipedia.org/wiki/Leonardite
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Samo škropljenje ni bilo dovolj. Preizkušeno na ušeh pri bobu in vrtnicah, 3x škropljenje. Poskusila bom še z zalivanjem. Žal sem se prepozno spomnila nanj, ker naj bi menda bolje delovalo, če tretiramo rastline že pred napadom. Ampak potem ne veš, ali jih tudi sicer ne bi bilo, ali pa je pomagal pripravek Confused Rolling Eyes .
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Danes sem bil v Bauhausu, in čisto neplanirano vzel njihovo Organsko zemljo http://homeogarden.com/wp-vrtlarstvo/uploads/2016/02/organska-zemlja70l-2-440x440.jpg

Prepričalo me je to, da so imeli poleg teh prešanih kock (cca 4,5 kg), tudi eno namočeno v karjoli, in res se kar dobro napne. Bi jim verjel, da je to 70 litrov, glede na to da so substrati iz šote zelo prhki in ko jih malo stisneš, dobiš "malomorgen" 70 litrov Cool .
Pa še to, naj bi bila to 100% kokosova vlakna, ki so že dolgo kot neki nadomestek šoti; po enih mnenjih celo boljša zadeva za dober substrat.

Načeloma bom to zemljo mešal z mojimi šotnimi substrati. Imam pa že lep čas namen sadike Malakhitovaya Shkatulka (semena so mi služila samo za test kaljivosti), uporabiti za test nekaj substratov. Ravno prav, probal bom Potgrond H in Bio Potgrond, oba šotna, pa tole kokosovo zadevo, pa verjetno še eno bio zemljo. Sedaj mi je malo žal, da sem nekaj sadikic že likvidiral, substratov je doma še precej.

Pošteno pa, karkoli se bo izkazalo v hmm, recimo enem mesecu, bo zanimivo, za korekten test bi rabil več časa, pa na žalost ni prostora._________________mfranc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Preverjeno zelo dobra stvar. Tudi enostavno za hranjenje do uporabe in kot za uporabo samo.
Pri nas se je "zemlja" homeogarden v cisti obliki uporabljala za sejancke in nekaj za ukoreninjenje. Zmeraj uspesno. Je pa hranil v substratu dovolj le do presajanja, na daljsi rok bi bilo treba hranila doda(ja)ti. Se lepo mesa z ostalimi substrati/zemljami.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Sem imel in tudi opazoval pri tretjih slabe izkušnje s kokosovo šoto. Razlog je bilo hitro pomanjkanje hranilin to v ultra močnem pojavu. Čista kokosova šota, nič primesi česarkoli. Ni bil homeogarden.

Tudi z zadrževanjem vode nisem bil zadovoljen, vendar je bila to sigurno bolj posledica navajenosti na šoto.

Ne trdim, da je slaba surovina, zagotovo je pa s specifičnimi karakteristikami na katere se je pametno pripraviti.

Me zanima rezultat.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kolikor sem si ogledala opis je to nekaj podobnega kot kocke palmine šote, kakršne kupujem že približno 10 let. Le da pride to večje pakiranje nekaj ceneje.

Kot substrat za sajenje in presajanje si te "zemlje" ne predstavljam, za rahljanje pač. Kot sem že večkrat ob različnih prilikah omenila, sem jo pred "volneno dobo" dajala na dno korit in loncev, direktno na drenažo, še vedno pa jo potresem dober centimeter povrh , da se mi zemlja ne zaskorji. Naslednje leto, ko praznim korita, je palmina šota še vedno v prvotnem stanju. V enem letu ne strohni.

Mfranc, kakšna je na otip. Iz mojih kock pride bolj kašasta zmes, ki se ne sprijemlje v kepe. Je ta od Homeogarden morda že bolj preperela in podobna zemlji?
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

muha je napisal/a:

Mfranc, kakšna je na otip. Iz mojih kock pride bolj kašasta zmes, ki se ne sprijemlje v kepe. Je ta od Homeogarden morda že bolj preperela in podobna zemlji?

Lani sem tudi kupila to zemljo. Pred tem pa kocke te palmine šote, ki jih mešam, same niso uporbane. Mešam jih v različne mešanice. Je pa ta kokosova šota od Homeogardna malenkost drobnejša in nežnejša in z dodanim gnojilom pa seveda ceneje.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Muha, ta še kar velika kocka je granitne trdosti Wink . Z vodo zmočena na prvi pogled izgleda kot rjava, šotna gmota. Bolj jo bom lahko ocenil in otipal šele doma.
Nekje doma se mi valjajo nekašni kokosovi briketi, ki jih nikoli nisem niti probal.
Lahko bi rekel, da je/izgleda preperela in podobna dobri zemlji.

Verjamem, da se obnaša drugače kot šota, če bo čas in predvsem prostor, bom testiral malo dlje. Upam, ker siliti se s testiranjem pod slabimi pogoji, kot recimo prenizke temperature, ali premalo svetlobe, je brez veze. Na žalost so bile sadike Shkatulke prve sadike pri hiši, in jih že dolgo mučim na stranskem tiru; z druge strani pa bi seveda rad čimprej kaj več izvedel o kandidatih Wink .

Podatki so zelo špartanski. NPK elementov je zgolj "v sledovih" Wink , približno 0,1 % vsakega! Kar pomeni, da takoj zahteva dognojevanje. Ampak, navajajo, da so hranila 100% organska ..... Confused

Nabavil sem tudi "obogateno 100% organsko gnojilo" Organske plodovke in paradižnik . Tudi hudo strokovno imenovanje Cool . S kelpom, organskim magnezijem in kalcijem. Kdo pozna? Izgleda da paše k omenjeni zemlji ...._________________mfranc
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Po izkušnjah sodeč je za vzgojo zelenjave primerna samo za vznik in takojšnje pikiranje.
Se pa odlično obnese kot dodaten volumen in rahlost pri mešanici za sadike, kjer jo zmešamo z obogatenimi krtinami ter kompostom.
Pa v korito smo jo tudi kar precej dali.
Sicer pa izdredno dovzetna za presušitev!
Tisto gnojilo uporabljam tako strokovno, kot je ime samo, tako da ti ne morem povedati kaj konkretnega. Smile

P.S.
Pri namakanju kocke se najbolje obnese vroča/topla voda.
Odgovori