Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gobarjenje 2017
-
- Site Admin
Gobarjenje 2017
(Prenos iz arhiva)
-
- Kraj: Domžale
Oj !
Danes dopoldan sem drugič letos šel malo pogledat za marčnicami.
In... še vedno n'č od n'č !
Sem bil kar malo razočaran, ker po dveh urah brskanja med listjem nisem našel niti ene.
Očitno je konkreten zimski mraz poskrbel, da bodo letos pognale nekoliko kasneje.
Za lani in predlani vem, da sem jih našel že konec februarja.
Saj bo !
Srečno vsem iskalcem in nabiralcem gob. Naj bo letošnja gobja sezona boljša kot lanska !
Danes dopoldan sem drugič letos šel malo pogledat za marčnicami.
In... še vedno n'č od n'č !
Sem bil kar malo razočaran, ker po dveh urah brskanja med listjem nisem našel niti ene.
Očitno je konkreten zimski mraz poskrbel, da bodo letos pognale nekoliko kasneje.
Za lani in predlani vem, da sem jih našel že konec februarja.
Saj bo !
Srečno vsem iskalcem in nabiralcem gob. Naj bo letošnja gobja sezona boljša kot lanska !
-
-
Edina rastišča, ki jih poznam, so tam južno od Ljubljane. Slučajno izvedel ...
No, menda je precej bogato z njimi tudi na Goričkem pa v Murski šumi, ampak to mi je pa predaleč.
V mojem koncu še nisem slišal, da bi jih kdo nabiral.
Dvakrat sem raziskoval terene severno od Kranja - neuspešno.
Se mi zdi, da poznavalci kar uspešno skrivajo terene, moraš res vedeti, kam naj greš, da najdeš.
Ker te gobice se izjemno dobro "skrivajo" in med bežnim sprehodom jih ponavadi človek ne opazi.
Jaz imam ene take - doma narejene - grabljice za brskanje pod listjem.
No, menda je precej bogato z njimi tudi na Goričkem pa v Murski šumi, ampak to mi je pa predaleč.
V mojem koncu še nisem slišal, da bi jih kdo nabiral.
Dvakrat sem raziskoval terene severno od Kranja - neuspešno.
Se mi zdi, da poznavalci kar uspešno skrivajo terene, moraš res vedeti, kam naj greš, da najdeš.
Ker te gobice se izjemno dobro "skrivajo" in med bežnim sprehodom jih ponavadi človek ne opazi.
Jaz imam ene take - doma narejene - grabljice za brskanje pod listjem.
Sem naletela na tale video o užitnih drevesnih gobah/glivah Dryads Saddle/Polyporus squamosus (slovensko ime??) :
https://www.youtube.com/watch?v=ZQCB2vGVOno
Ob naslednjem nabiranju gob bom vsekakor pozorna nanje.
Jih je že kdo nabiral?
https://www.youtube.com/watch?v=ZQCB2vGVOno
Ob naslednjem nabiranju gob bom vsekakor pozorna nanje.
Jih je že kdo nabiral?
V tem času se lahko najde hygrophorus leucophaeus /silex (polžarke, ne vem kako se jim po slo reče, mislim, da dvobarvna polžarka) Rasejo pa pod zimzelenimi hrasti oz Quercus ilex (črničevje) Sam jih nisem še našel, ker nisem imel možnosti se še odpraviti "po gobe" Smo pa jih imeli zadnjič na predavanju v mikološkem društvu
-
Ko jo najdem, spečem in pojem - bom poročala o okusu
Tudi te polžarke so zanimive. Vidim, da so užitne vse vrste razen ene pordečele, ki že itak izgleda bolano :
http://www.gobe.si/Mikologija/Hygrophorus
Tudi te polžarke so zanimive. Vidim, da so užitne vse vrste razen ene pordečele, ki že itak izgleda bolano :
http://www.gobe.si/Mikologija/Hygrophorus