Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zelena solata - Lactuca sativa

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Hoj, kaj ti ime ledenka ne pove, da prenese ledeno vreme? Wink
Sam imam v tunelu posajene Posavke, ki so tudi krhkolistne solate, podobno kot ledenka. Pri nas je bilo do -10 in solate lepo preživijo, res pa so tudi v tunelu pokrite z eno letno in eno zimsko kopreno. Vseeno zmrznejo, samo ne v globino. Zaenkrat dobro kaže....
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

ime je ledenka dobila po tem, ker se jo shranjuje v hladilniku, ostale solate pri takem shranjevanju zgnjijejo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Meni Posavka ni preveč všeč. Kot zimsko solato sem ponavadi sejala solato Nansen. Odkar sem odkrila Canasto, ki jo gojim skozi vse leto, pa sem posebno sejanje zimskih solat opustila. Za ledenko sem mislila, da ima ime zato ker je tako hrustljava. Mislim tudi, da, če bi bila zimska solata, bi jo vso zimo prodajali tudi na tržnici, a je ne..._________________naredimo svet lepši
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Verjetno sem zgrešila v temi, a bom vseeno vprašala: kako pa je s canasto v poletnih mesecih? Jo kdaj prezimljate tudi na prostem brez da so pokrite?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Poleti, če je malo zasenčena, recimo med paradižnikom, super rste. ;
Meni se obnese tudi pokrivanje (kar direktno) s protitočno mrežo, ki raste s solato.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lani je Canasta dobro prezimila tudi na prostem, brez prekrivanja, a je bila najnižja temperatura -7.
Meni je všeč zato, ker je tudi poleti neproblematična - ne gre v cvet. Mojim sicer ni tako všeč, ker ne naredi glavice in pravijo, da ni tako hrsutjalva kot ledenka._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

A kdo ve, katera solata je to ?
Rumena, z rdečimi lisami in glavo stožčaste oblike:

tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

To je radic, lahko da je castelfranco ali podoben._________________CARPE DIEM
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

A obstaja kakšne zgodnja sorte endivije, ki bi jo lahko sejal že sedaj in potem tudi bolj zgodaj presadil na vrt ?
In nasploh katere sorte priporočate ?

Aja, pa hvala Tajani za tisti prejšnji odgovor. Bo verjetno kar držalo.
Radič, bimbo ! tup
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zgodnja oz. celoletna je endivija Malan. Seješ jo lahko kadarkoli v letu. Je dokaj okusna, čez čas pa pobegne v cvet.

Pri meni ni naredila glavic, a morda zato, ker sem jo pregosto sejala. Rezala sem jo kot tržaški solatnik. Dala je obilo pridelka.
Odgovori