Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šparglji, beluši - Asparagus officinalis

Odgovori
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Zlatko83, pozdrav izkušnje kažejo da ta rastlina rabi v prvih nekaj letih (cca 5 let veliko humusa oz gnoja pomešanega skupaj z zemljo). zato bi v eno podobno mešanico lahko posadil tvoje šparglje. niso zahtevne a če jih omejuješ, oz. če jih zastirajo druge rastline v mladostni dobi boš moral dodati več hranjiva-večkrat. važno je da je glavnina (ne otresati zemlje z korenin, če se že zgodi jih lepo razprosti kot "ala pajkove noge" da so korenine globlje a sredica rastline višja) rastline na "prostem", ker se širijo rizomi in nekje mora biti hranjivega potenciala. hibiskusi na drugi parceli ne bodo nič motili, nasploh če jih sosed zaliva, vlaga bo dobrodošla špargljem.

pisala sem o vzgoji zelenih š. bele boš moral zagrinjat in ker mi niso tako okusni kot zeleni se ne ukvarjam z njimi. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Pri nas je bila sezona špargljev letos zelo dobra. Imamo jih na vrtu - od kar vem zase. Večkrat nam gre kakšen tudi v cvet - tako se je zgodilo tudi letos. Bom skušala pobrati seme in vzgojiti sadike. Very Happy

battagelli

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Lani sem prvič posejal semena divjega šparglja,a mi ni niti eno seme kalilo.
Ali sem jih prezgodaj sejal (cca mesec po obiranju)? Rad bi si napravil sadike divjega šparglja pa nevem kaj sem naredil narobe.
Pri nas so divji šparglji začeli pravkar odganjat pobiramo jih nekako do Maja.
Ko se vozim po hrvaški istri sem jih opazil v naravi še konec Junija.Ali obstaja več vrst divjih špargljev? Tisti so se mi zdeli malo debelejši od naših._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Zelo radi majo humusna tla in vlago. Drugace pa ja, mas nekoliko tanjse sparglje, nekoliko debelejse (a ne debelejse od svincnika), razvejane.. Seveda, divje. Ob priliki (ko kaksnega opazim) prilepim slikice.
battagelli

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Vlago že vlago .Največ jih pa naberem Na Krasu v Istri ,Goriški kjer je vlage najman in je malo zemlje.
Predvsem me pa zanima zakaj mi semena ne kalijo.
Pa razlika med asparagus oficinallis L.
asparagus acutifolius L.
asparagus tenuifolius Lam.
asparagus maritmus mill_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Naceloma se jih da saditi februarja, prej jih namocis za par ur v vodo in sele nato v odcedno zemljo in jih das nekam na toplo (cca 20 stopinj). Skalijo v roku 2-8 tednov.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Mogoče pa šele bo kalilo in so potrebovali stratifikacijo. Čeprav ne vem ali je nujna, ali pa ne.
Sejal sem jih le enkrat in takrat sem jih sejal spomladi na toplo in so skalili. Koliko časa so potrebovali in kako uspešno se ne spomnim več, bilo jih je pa veliko. To se pravi, da takrat ni bilo zahtevno.

Poizkusi še enkrat, ni kaj. Pa morda naberi semena iz različnih lokacij. Včasih pride tako, da je iz enega okoliša seme jalavo in morda še naravna logika, ki pravi, da načeloma naredi rastlina na bogtejši zemlji kvalitetnejša semena.

Drugih idej nimam.
(sem tudi sam razmišljal o divjih špargljih, a dalj od tega nisem prišel)

Za razliko med vrstami tudi mene zanima. Bo morda kaj več na to temo vedela metuljc.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Sama sem tudi pred leti kupila prek neta semena divjih špargljev Montina. V marcu sem jih posejala. Lepo so mi kalili in nekaj grmičkov se je lepo prijelo. opozarjajo pa, da lahko kalijo zelo dolgo, tudi do dva meseca. sama razmišljam o ponovnem sajenju dodatnih sadik, saj so mi ti divji zelo dobri, in nekako se mi dozdeva , da jih voluharji pustijo pri miru. Našla sem namreč , da jih prodajajo pri znani jagodičarski firmi PREDIKAT moram preverit , koliko sadik je potrebno kupit, da jih sploh prodajo, drugače pa bi morda lahko šli v skupinski nakup.

Dario Cortese pravi, da je asparagus acutifolius L. - ostrolistni beluš najbolj razširjena naša vrsta, so večji in močnejši, medtem ko sta vrsti asparagus tenuifolius Lam. - lasasti beluš in asparagus maritmus mill - obmorski beluš, manjša, tanjša in bolj redka. Asparagus oficinallis L. pa je gojena oblika le teh.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

A. tenuifolius - lasasti š. raste na moji parceli naravno. V bistvu ga je le majhna zaplatica in nekaj sem ga razsadil na zelenjavni vrt. Spomladi dela zelo tanke poganjke, debele cca 2 ali 3mm in dolžine do maks. 15cm, morda raje manj, ker so hitro radi otrdeli. Jih je potrebno kar nekaj za omakico, ali pa "bledo" frtaljo. Za več papice pa bi potreboval kar konkretno gredo.
Moj ne dela semena, ker je ves sklop le ženskega spola. Zanimivo mi je, da ga ne opraši žlahtni špargelj, ... skratka, ne naredi semena da bi ga razmnožil.

V tej vrsti ne vidim potenciala za več, kot le popestritve rastlinske pestrosti na vrtu.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

ko sem cca 2-3 leta nazaj na prošnjo nekaj forumašev izkopala in transportirala divje šparglje do osebkov, nobeden od teh ni sporočil ali je presajanje uspelo. takih reči ne bom več počenjala, ker je to prvič kar nekaj dela, drugič nobenih referenc katere bi bile koristne kako je in ali je sploh uspešna določena vzgoja avtohtonih rastlin iz enega območja na drugo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori