Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Rastlinjak, uporaba...
-
- Site Admin
Rastlinjak, uporaba...
(Prenos iz arhiva)
Pozdrav,
ker ne najdem podobne teme sem se odloči, da odprem novo, če slučajno kje že obstaja pa naj se tema izbriše, edino povezavo do teme bi želel
Torej, letos imam prvič rastlinjak 3x4m in dejansko ne vem kako se lotiti zadeve. Največje vprašanje ki se mi poraja zdaj je, kdaj lahko sadike izpod lučke prensem v rastlinjak? Kakšne temperature morajo biti?
Kako bi bilo imeti kake poličke v rastlinjaku? bodisi na začetku za sadike, da boljše izkoristim prostor, bodisi kasneje za kakše rastline ki bodo v loncih?
Ko kupim semena, vedno piše setev na prosto setev v rastlinjak. Kako to počnete? Če bi jaz npr zdaj sejal brokoli v rastlinjak, ga vseeno v posode? ker iz zemlje bi ga moral kasneje izkopavati in presajati ven?
Koliko časa pridom, če npr. imam kakšno rastlino paradižnika notri?
ker ne najdem podobne teme sem se odloči, da odprem novo, če slučajno kje že obstaja pa naj se tema izbriše, edino povezavo do teme bi želel
Torej, letos imam prvič rastlinjak 3x4m in dejansko ne vem kako se lotiti zadeve. Največje vprašanje ki se mi poraja zdaj je, kdaj lahko sadike izpod lučke prensem v rastlinjak? Kakšne temperature morajo biti?
Kako bi bilo imeti kake poličke v rastlinjaku? bodisi na začetku za sadike, da boljše izkoristim prostor, bodisi kasneje za kakše rastline ki bodo v loncih?
Ko kupim semena, vedno piše setev na prosto setev v rastlinjak. Kako to počnete? Če bi jaz npr zdaj sejal brokoli v rastlinjak, ga vseeno v posode? ker iz zemlje bi ga moral kasneje izkopavati in presajati ven?
Koliko časa pridom, če npr. imam kakšno rastlino paradižnika notri?
Planiram nabavit rastlinjak, pa me zaradi dimenzij zanima kakšna je priporočena postavitev glede na osvetlitev in veter (pri nas je dostikrat kar močan in je nekaterim že uničil rastlinjake). Vrt imam orientiran v smeri J-S, prav taka je največkrat tudi smer vetra. Ali je najbolje v tej smeri postavit tudi rastlinjak ali je bolje pravokotno na to smer?
Goldhorn, glede vetra ti bodo upam povedali tisti, ki imajo podobne razmere. Sama sicer mislim, da je bočni veter nevarnejši, a izkušenj nimam. Predvsem ga pa dobro zasidraj v tla. Pri nas ni takega vetra, pa sem ga vseeno morala čez loke prevezati z močnimi trakovi, ki sem jih dodano obtežila s kamni in zidaki.
Pa kaj dela tista muha na mojem ekranu vedno, ko berem tvoje prispevke . Jo podim, piham, frcam, pa je še vedno tam .
Pa kaj dela tista muha na mojem ekranu vedno, ko berem tvoje prispevke . Jo podim, piham, frcam, pa je še vedno tam .
goIdhorn je napisal/a: |
Kaj ni tudi tvoj nickname muha? |
Ja, je, ampak po Antonu Janši - čebela torej .
goIdhorn je napisal/a: |
Se pravi čelna stranica v smer vetra in dodatno sidranje lokov. |
In paziti, da ob vetru ne bo odprte niti špranje. Hudo je, ko najde pot noter, takrat se škodi ne moreš izogniti. Če ne odnese, pa scefra.
muha je napisal/a: |
In paziti, da ob vetru ne bo odprte niti špranje. Hudo je, ko najde pot noter, takrat se škodi ne moreš izogniti. Če ne odnese, pa scefra. |
Gledam te Gajškove rastlinjake, imajo na straneh izvedeno prezračevanje tako da se folija navije navzgor. Pri spuščeni foliji še vedno ob straneh lahko veter dobi pot v notranjost ali se to še kako dodatno tesni? Je na forumu kak lastnik, da lahko deli svoje izkušnje glede kvalitete? Sicer dajo na folijo 5 let garancije, življenska doba pa naj bi bila 10 let.
POVEZAVA
Imam takšen tip rastlinjakov, samo da mnogo večje.
Obvezno postavljaj v smeri vetra. Burja je sploh brutalna s sunki.
90% težav z vetrom odpravi vetrna pregrada iz rastlin. (večji grmi, nižja drevesa) Dokler ne izkusiš ene in druge opcije, si človek težko predstavlja kako drevje ublaži veter in to neglede na to, če je to v zimskem času, ko ni listja.
V primerjavi s problemi iz naslova vetra, se zelo zelo splača nameniti nekaj prostora rastlinam za zaviranje vetra. Učinkovita je tudi strižena živa meja, recimo gaber ali kaj podobno robustnega. Tudi ni potrebno, da je višine rastlinjaka. Čisto dovolj je tudi 1.5m, nič pa ni narobe višje.
Bočno zračenje pri meni ni problematično, čeprav nimamo burje.
Če se ti kljub vsemu tako izkaže, potem imaš opcijo, da ob napovedi hujših razmer nabašeš nek material med distančnike zračenja in loke. Nekaj zaleže, ni pa 100%rešitev.
Obvezno sidra. Jaz sem si pri manjših objektih pomagal z betonskim železom, ki je nerebreno. Nabaviš neko debelejšo dimenzijo (vsaj 16mm) in narežeš čimdaljše kose, pač kolikor imate zemlje (vsaj 60 - 70cm, raje več, ker moraš priti v kompaktno podlago) na koncu pa privariš nekakšne kavlje, da jih zahakljaš v konstrukcijo.
Obvezno postavljaj v smeri vetra. Burja je sploh brutalna s sunki.
90% težav z vetrom odpravi vetrna pregrada iz rastlin. (večji grmi, nižja drevesa) Dokler ne izkusiš ene in druge opcije, si človek težko predstavlja kako drevje ublaži veter in to neglede na to, če je to v zimskem času, ko ni listja.
V primerjavi s problemi iz naslova vetra, se zelo zelo splača nameniti nekaj prostora rastlinam za zaviranje vetra. Učinkovita je tudi strižena živa meja, recimo gaber ali kaj podobno robustnega. Tudi ni potrebno, da je višine rastlinjaka. Čisto dovolj je tudi 1.5m, nič pa ni narobe višje.
Bočno zračenje pri meni ni problematično, čeprav nimamo burje.
Če se ti kljub vsemu tako izkaže, potem imaš opcijo, da ob napovedi hujših razmer nabašeš nek material med distančnike zračenja in loke. Nekaj zaleže, ni pa 100%rešitev.
Obvezno sidra. Jaz sem si pri manjših objektih pomagal z betonskim železom, ki je nerebreno. Nabaviš neko debelejšo dimenzijo (vsaj 16mm) in narežeš čimdaljše kose, pač kolikor imate zemlje (vsaj 60 - 70cm, raje več, ker moraš priti v kompaktno podlago) na koncu pa privariš nekakšne kavlje, da jih zahakljaš v konstrukcijo.