Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Identifikacija
Moderator: Melona
Tole vrtnico mi je lani dala Tiana. Prvi popek je imela zelo zgodaj, žal se je zaradi snega med prvomajskimi prazniki vejica zlomila. Zdaj je spet zacvetela. Cvetovi imajo premer 8-9 cm, dišijo zelo zelo rahlo. Barva je še kar obstojna. Naj bi bila bujne rasti. Mogoče katera ve, kako se imenuje?
Takole se je razcvetel včerajšnji popek:
In še cel grmiček:
Takole se je razcvetel včerajšnji popek:
In še cel grmiček:
Je kdo mogoče kdaj videl vrtnico, ki je temno temno rdeča, (burgundy), listke na končnem robu ima pa obrobljene s tanko belo črto.
Kot Sparkling Burgundy, samo da je veliko več barvnega kontrasta med temno temno rdečo in belo.
Ni dišala.
Je rasla ob gradu, v parku, kjer sem živela kot mala, in je izgubljena - ko smo se preselili, je nihče ni potaknil oz. kakorkoli ''preselil'', so imeli druge skrbi, kasneje pa so park preuredili in je ni več.
Sem pomislila, da je nemogoče, da je bila edina svoje vrste. Vedno oprezam, če jo bom še kdaj kje videla (rožni vrt nad Trstom npr. je nima), pa zaenkrat brezuspešno.
Mogoče pa mi kdo od vas lahko kaj svetuje?
Hvala vsem,
Pika
Kot Sparkling Burgundy, samo da je veliko več barvnega kontrasta med temno temno rdečo in belo.
Ni dišala.
Je rasla ob gradu, v parku, kjer sem živela kot mala, in je izgubljena - ko smo se preselili, je nihče ni potaknil oz. kakorkoli ''preselil'', so imeli druge skrbi, kasneje pa so park preuredili in je ni več.
Sem pomislila, da je nemogoče, da je bila edina svoje vrste. Vedno oprezam, če jo bom še kdaj kje videla (rožni vrt nad Trstom npr. je nima), pa zaenkrat brezuspešno.
Mogoče pa mi kdo od vas lahko kaj svetuje?
Hvala vsem,
Pika
Pomislila sem na vrtnico Roger Lambelin, ampak to ugibanje je seveda zgolj loterija.
Boljše fotke najdeš tu http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.5243&tab=36.
Boljše fotke najdeš tu http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.5243&tab=36.
Zelo podobna R.L. je tudi ta, ki je spodaj na povezavi, a tudi ona ima vonj. Glede vonja, ali je bila vedno brez vonja (si jo velikokrat vohala ali samo enkrat)? Ker mogoče se je vonj samo potuhnil v določenem obdobju dneva??
To je stara vrtnica in bi lahko prišla v poštev. Je pa to velik grm.
Če ni niti malo podobna tej, potem je tudi lahko mutacija, ki je nastala na tej vrtnici, kdo ve.
Če je ne boš nikoli našla, bi ti bila verjetno tolažba, če bi imela tole nadomestilo:
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.531&tab=1_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
To je stara vrtnica in bi lahko prišla v poštev. Je pa to velik grm.
Če ni niti malo podobna tej, potem je tudi lahko mutacija, ki je nastala na tej vrtnici, kdo ve.
Če je ne boš nikoli našla, bi ti bila verjetno tolažba, če bi imela tole nadomestilo:
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.531&tab=1_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Jp, zelo zelo blizu.
Barva je seveda lahko malček odvisna od sonca/sence, kjer vrtnica raste, ne?
Vsekakor tako dober približek, da ga bom nabavila in potem v živo videla, kaj in kako.
O vonju - ne, ni dišala, nikoli, bi vedela, ker sem že kot majhna svoj nos vtikala v vse kar bi lahko dišalo (in danes nisem kaj bistveno drugačna)
HVALA za pomoč!!!
Barva je seveda lahko malček odvisna od sonca/sence, kjer vrtnica raste, ne?
Vsekakor tako dober približek, da ga bom nabavila in potem v živo videla, kaj in kako.
O vonju - ne, ni dišala, nikoli, bi vedela, ker sem že kot majhna svoj nos vtikala v vse kar bi lahko dišalo (in danes nisem kaj bistveno drugačna)
HVALA za pomoč!!!
Ne vem, če si pogledala vse slike pod photos, ki so na voljo. Ta vrtnica je v normalnem obdobju izrazito temna, zato upoštevaj te slike, na katerih je temnejša. Težko je to temno barvo pravilno ujeti na slikah, saj so slike svetlejše kot je vrtnica v resnici. Če je izrazito toplo vreme ponavadi temne vrtnice tudi normalno dobijo svetlejši ton, bolj temno rdeč. Ta vrtnica bi znala biti, samo da ni prav nič dišala, to me pa res bega.
Jaz imam namreč obe doma Roger Lambelin, (ta je nizka in šibke rasti) in Baron Girod, ki je podobna manjši plezalki. Dokaj dobro poznam tudi ostale, predvsem novejše, ki imajo tak rob. Vse pa so večinoma sporti - mutacije. Tudi ti dve sorti, ki smo jih omenili sta nastali z mutacijo.
Ampak ali oblika cveta in cvetnih lističev ustreza?_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Jaz imam namreč obe doma Roger Lambelin, (ta je nizka in šibke rasti) in Baron Girod, ki je podobna manjši plezalki. Dokaj dobro poznam tudi ostale, predvsem novejše, ki imajo tak rob. Vse pa so večinoma sporti - mutacije. Tudi ti dve sorti, ki smo jih omenili sta nastali z mutacijo.
Ampak ali oblika cveta in cvetnih lističev ustreza?_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Ja, oblika lističev in oblika samega cveta ustrezata, zato pa sem rekla, da je zelo dober približek.
Sem pogledala vse linke in vse fotke in še pogoogla-la, kolikor sem nahitro uspela.
Khhhrm, upam, da ni preveč vsiljivo, če vprašam, ali na svoj vrt z vrtnicami sprejemaš neznane ''firbce'', ki bi radi v živo pogledali takele rdeče vrtnice z belim robom? (ob cvetenju seveda). Oziroma, glede na to da o vrtnicah (in še čem) bistveno bistveno več veš od mene, kje bi se jo še dalo videti v živo?
Lep vikend,
Pika
Sem pogledala vse linke in vse fotke in še pogoogla-la, kolikor sem nahitro uspela.
Khhhrm, upam, da ni preveč vsiljivo, če vprašam, ali na svoj vrt z vrtnicami sprejemaš neznane ''firbce'', ki bi radi v živo pogledali takele rdeče vrtnice z belim robom? (ob cvetenju seveda). Oziroma, glede na to da o vrtnicah (in še čem) bistveno bistveno več veš od mene, kje bi se jo še dalo videti v živo?
Lep vikend,
Pika