Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zastiranje, zastirka

Odgovori
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Saj je tudi vaša tema. Very Happy
muha, hvala za urejanje!
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

muha je prestavila gnojenje v novo rubriko kar je prav. moje dejanje na gredicah katere so prekrite s listjem in gnojem mislim, da pašejo v to rubriko.

moj namen je bil prekriti gredice z listji in za utrditev teh zaradi burje posutih z uležanim kozjim gnojem. sporočam, da so se gredice iz cca 45cm spustile na 7-10cm v cca 2,5 mesecih. listje pod gnojem ni popolnoma razpadlo, je pa v razpadajočem stanju. diši po gozdu, gnoj enako (saj tudi prej ni imel neprijaznega vonja). kako se bodo odzvale rastline, v tem primeru paradižniki, paprike in čiliji bom šele videla.

moj zaključek: listje pod pritiskom ( prava mera teže) prej zgnije (opazno tudi takrat ko je naključno bila položena deska brez gnoja).
v takšno gredico kot se je zgodila pri meni ne bo noben problem vsaditi rastlino. saj je voljna zastirka in zemlja in je maksimalno pognojena. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Vesel zate!
Na koncu še boljše, da malo listja ostane spodaj, super proti plevelu. Very Happy

Je podobno s pokrivali ala filc, cerada itd, če jih damo direkt na travnik.
Težje kot je pokrivalo, hitreje travnik spodaj zgnije.

Jaz moram pa sedaj spomladi za paprike še uredit.
Del grede je še vedno v travniku.
Bom v kratkem dal tanek sloj listja kot prvi sloj in kompostiran gnoj čez.
In vse skupaj pokril s črnim filcem do maja.
Ko bom umaknil filc (ni pirmeren za rastno sezono), bo plevel ziher hotel nazaj.
Zato bom dal še en sloj listja, potem ko bom že posadil. (lažje je prej posaditi in potem zastreti z listjem).
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

ko sem te gredice naslednji dan bolj analizirala, je bilo opazno, da so ptiči vlekli, razbrskali, tam kjer je bilo vidno listje in to ne na vrhu ampak ob straneh gredic. seveda bom to popravila a preden bom saddila bom preverila ali je dovolj topla zemlja, če ne bom morala razgrniti, pustiti na soncu in šele čez kakšen dan posaditi. tudi prej sem to počenjala, da je ko izkoplješ majhno luknjo in zatlačiš pest vanjo zemlja morala biti topla. v vsakem primeru sem po zasajanju pustila "golo" zemljo, da se segreje in šele po 15-tih dnevih zakrila z odkosom. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Kaj pa to, ko jaz vedno pokrijem čebulček, ko ga posadim in je isto razvlečen na vse strani.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Cinija, deževniki so krivi., Posuj okoli posajenega čebulčka (če že kje najdeš, sveže pokošeno travo, karkoli zelenega, pa bodo čebulčke pustili pri miru. le poglej, gotovo se kje vidi, da vlečejo olupke čebulčka v prst. Smo o tem že pisali tule na Gartlcu.
cinija1

Hvala ti Metuljc
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

metuljc je napisal/a:
Cinija, deževniki so krivi., Posuj okoli posajenega čebulčka (če že kje najdeš, sveže pokošeno travo, karkoli zelenega, pa bodo čebulčke pustili pri miru. le poglej, gotovo se kje vidi, da vlečejo olupke čebulčka v prst. Smo o tem že pisali tule na Gartlcu.

Tudi preperelo listje bi znalo priti prav. Tukajle opazujem pod sosedovo trto, kjer listja jeseni niso pograbili, da ga pridno vlačijo v zemljo.
cinija1

Ja bo kar držalo. To da listje ali travico, ki jo dam za zastirko, pridno v takih kupčkih vlečejo v zemljo.
Hvala punce
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Fedex

Odgovor Napisal/-a Fedex »

Zuf, kako zastiraš z listjem, da ga veter ne odnaša?
Odgovori