Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

muha je napisal/a:
matica je napisal/a:
Metarex pa je pripravek, ki je prirejen sicer čuvanju okolja saj je aktivne substance neprimerno manj, potrebnih pa je cca 9 zrnc-granul-briketov/m2. Je pa izredno učinkovit. Porabi pa se ga 30 % v primerjavi z do sedaj znanimi pripravki limacidov. Seveda pa vsak posameznik odloča po svojem prepričanju, kar je podobno cepljenju proti gripi. Jaz ga zagovarjam, nekateri pa so proti. Kdo ima prav? Metarex se dobi v vseh bolje založenih zadrugah, na trg pa ga daje Agrolit.

A vseeno pozor: tule piše, da je sredstvo strupene za domače živali.

In če to drži, potem izredno previdno z uporabo. Predvsem pa s premislekom.

Sem imel priliko opazovati poslavljanje zastrupljene mačke z nečim podobnim in vam povem, da je tako brutalno, da se ti cel svet obrne pred očmi.

Previdno in zaščitite tretirano površino pred dostopom vseh živali. Tudi prostoživečih. (ježi, žabe, zajci, ...)
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Kaj ni potem precej boljša izbira za zatiranje polžev nekaj kar bazira na železovem fosfatu (npr. Sluxx) ?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ne želim odvračati od uporabe nekaterih stvari, le povdarjam dejstva in apeliram na kar se da trezno presojo in uporabo.

Sicer pa tudi slux in podobni niso povsem nedolžni. Tudi ti škodljivo delujejo na mikro življenje v tleh, sploh če se pretirava, kar je pri vrtičkarjih lahko pojav, ko nas nič ne omejuje. (ekonomija uporabe, dodatno delo s trosenjem ipd)
Vendar pa so ti pripravki veliko manj strupeni, oz. obremenilni za okolje. Verjetno o strupenosti niti ne moremo govoriti.
lovor

Odgovor Napisal/-a lovor »

Eno od breskev ( ploščato), 4 ali 5 letno, mi je lani kodravost tako hudo napadla, da letos kot kaže ne bo več odgnala. Sprašujem, a je varno na to mesto zdaj posaditi asimino? S tem bi jo na 3 metre približal edini asimini, ki jo doslej imam - Sunflower in morda ugodno vplival na prihodnjo rodnost. Katero sorto bi mi predlagali? Primo ali kaj drugega? Še mogoče nasvet, kje blizu LJ dobiti spodobno sadiko po spodobni ceni ( skoraj 30 evrov se mi zdi ogromno - ne vem v čem je pri asimina fora takih butičnih cen).
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

lovor je napisal/a:
Sprašujem, a je varno na to mesto zdaj posaditi asimino? S tem bi jo na 3 metre približal edini asimini, ki jo doslej imam - Sunflower in morda ugodno vplival na prihodnjo rodnost.

Brez skrbi jo lahko posadiš na breskvino mesto, kodravost se ne prenese na asimino.

Lp, Andrej
lovor

AndrejK je napisal/a:
lovor je napisal/a:
Sprašujem, a je varno na to mesto zdaj posaditi asimino? S tem bi jo na 3 metre približal edini asimini, ki jo doslej imam - Sunflower in morda ugodno vplival na prihodnjo rodnost.

Brez skrbi jo lahko posadiš na breskvino mesto, kodravost se ne prenese na asimino.

Lp, Andrej

To glede kodravosti bi celo verjel, ja. Načelno vedno pravijo: ne sadno drevo na isto mesto, kot je prej rastlo drugo; ali pa zamenjati vso zemljo. Ampak pri meni je mlada breskev zelo malo potrošila za plodove, plus verjetno prenos škodljivcev naj ne bi bil problem.

Andrej, bi ti iz svojih izkušenj oz. znanja predlagal kaj drugega kot Primo? Bosta dobra družba s Sunflowerjem? Morda veš, če se kje dobijo kvalitetne sadike po kaj bolj znosni ceni kot je okoli 30 evrov?
AndrejK

lovor je napisal/a:
Andrej, bi ti iz svojih izkušenj oz. znanja predlagal kaj drugega kot Primo? Bosta dobra družba s Sunflowerjem? Morda veš, če se kje dobijo kvalitetne sadike po kaj bolj znosni ceni kot je okoli 30 evrov?

Glede na do sedaj poskušene plodove in druge lastnosti (samoplodnost, čas zorenja) je moje priporočilo izbire sort naslednje:
- Prima: samolodna
- Rebecca's Gold: zelo podoben okus kot Prima, samo še malo bolj sočen, vendar ni samoplodna
- Overleese: veliki plodovi, ni samoplodna
- Sunflower: samoplodna, pozno zorenje

Letos upam, da se bo ta seznam močno razširil, če le ne bo kakšne pozne pozebe ali zgodnje toče.

Torej, kot če se nekdo odloča za nakup ene sadike, je edina izbira samoplodna sorta. V tem primeru priporočam Primo pred Sunflower. Imata pa obe zelo dobre plodove, samo eno je pač potrebno postaviti na prvo mesto. Je pa vsekakor bolje posaditi kvalitetno sadiko Sunflower, kot Primo za vsako ceno...

Kot drugo sadiko je izbor takoj širši, saj ni potrebno, da je sorta samoplodna.

@lovor: Prima kot druga sadika je vsekakor dobra izbira. Tudi zato, ker jih je največ na trgu in je možnost izbiranja.

Razprava o kvaliteti sadik in znosnih cenah je pa lahko zelo kočljiva, mnenja in pričakovanja so zelo različna. V 4 letih sajenja mi je propadlo preko 100 sadik, tako da so moji kriteriji zelo visoki. Če sem posadil kvalitetno sadike, se pokaže šele po enem letu: v prvem letu po sajenju na prosto mora zrasti toliko, da lahko drugo leto odrežem vsaj en cepiš in pri tem ne oslabim rastline. Torej prirast 20cm+, več vejic. Od lanskega leta posajenih sadik je ta kriterij izpolnila slaba polovica. Za večino sadik, ki se trenutno prodajajo po omenjeni ceni, sem prepričan, da bodo ta kriterij začele dosegati drugo ali šele tretje leto. Nekatere pa nikdar.

Sam ocenjujem kvaliteto sadike po naslednjih kriterijih:
- prirast zadnjega leta 20cm+
- ko sadiko potegnem iz lonca, mora ostati večina koreninske grude kompaktna. Takrat se tudi lahko oceni kvaliteto korenin.
- koreninski sistem ustrezen glede na velikost sadike. Korenine morajo imeti aktivne rastne vršičke, če je glavnina korenin "ušla" iz lonca, ne smejo biti porezana.
- velikost primerna glede na starost sadike, ustrezna razvejanost (če je dvoletna ali starejša), močni vegetativni brsti (sedaj se že povečujejo), generativnih (cvetov) praktično ne sme imeti.

Lp, Andrej
lovor

A, torej bi bilo skoraj nujno na licu mesta, kjer kupujem, jo malo privzdignit iz lonca in pregledat koreninski sistem? Zakaj si tako odločno proti temu, da bi sadika imela (tudi) cvetne brste? Torej, čim ima katerega, ne kupiti take sadike?

Zahteven si, sicer. Wink Prirast 20 cm mi zveni ogromno za to rastlino.

( Še zdaj mi ni jasno, zakaj sadike asimine ostajajo po vseh teh letih toliko dražje od drugega sadja; za popolne novosti še razumem.)
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

lovor zivjo,

mislim, da je cena sadike asimine pogojena z nacinom cepljenja in predvzgoje... (ne mara presajanja npr.)...
Naprej pa ti morajo odgovoriti strokovnjaki (matica, AndrejK,...), ali pa kdo drug, ki tudi (uspesno!) cepi/vzgaja asimine.

Glede prirasta sam presoji AndrejaK cisto zaupam (isto tudi drugim njegovim presojam,... ki jih je zapisal).

Lp.
AndrejK

lovor je napisal/a:
A, torej bi bilo skoraj nujno na licu mesta, kjer kupujem, jo malo privzdignit iz lonca in pregledat koreninski sistem?

Ni nujno, dobrodošlo in v veliko pomoč. Samo vprašanje, če se bo s tem strinjal prodajalec. In kakšen bo dogovor, če bo koreninska gruda popolnoma razpadla, kar zeloooo škodi sadiki. Brez težav pa lahko pogledaš kakšno je stanje pod loncem. Če so vidne debele porezane korenine, to ni dober znak.

lovor je napisal/a:
Zakaj si tako odločno proti temu, da bi sadika imela (tudi) cvetne brste? Torej, čim ima katerega, ne kupiti take sadike?

Ko ima določen brst veliko sokov, raste. Ko mu jih začne primanjkovati, se začnejo razvijati cvetni brsti. Kot primer: imam 3 letne sadike, velike 1m, letni prirast 10cm, letos pa bo sam cvet. Samo na koncu vejice je vegetativni brst, ostalo so svetni. Taka rastlina ni sposobna prehraniti enega plodu, v naravi bi jo že zdavnaj prerastlo. Morda bi jo vzpodbudil k rasti, če bi jo odrezal na 50cm. To bom verjetno tudi poskusil. Še bolj verjetna pa je zamenjava jeseni. Cvetni brsti na sadikah kažejo na to, da je prerastla okvirje lonca in je zadnje leto živela v pomanjkanju.

lovor je napisal/a:

Zahteven si, sicer. Wink Prirast 20 cm mi zveni ogromno za to rastlino.

Zveni. Predvsem zato, ker o asiminah vsi delijo nasvete, ki so jih prebrali, redki preizkusili ali sami prišli o njih. Nujnost senčenja prve tri leta, 2 leti rastlina ne bo zrastla, ker dela korenine, rodi 5 leto, .... Vse to so trditve, ki v večini primerov ne držijo, vsi pa jih prodajajo kot edino pravo pot. Saj ne trdim, da senčenje ne pomaga, da morda rastlina, ki 2 leti ne zraste kaj dosti, ne bo 3. leto, itd. Vem samo kaj se lahko doseže in 20cm letni prirast je neko povprečje pri kvalitetnih sadikah.

lovor je napisal/a:
Še zdaj mi ni jasno, zakaj sadike asimine ostajajo po vseh teh letih toliko dražje od drugega sadja; za popolne novosti še razumem.

Cena je visoka v osnovi zato, ker je količina sadik manjša od povpraševanja. To velja za vsa področja, tudi za sadike, ki se jih relativno lahko vzgoji. Pri asimini je pa še drug problem in to je težavnost vzgoje sadik. Potrebna vzgoja v loncih, nujna vzgoja sejancev (ne da se s potaknjenci ali koreninskimi izrastki), primernost za cepljenje šele po 2-3 letih, težavnost cepljenja (dokaj nizek procennt uspešnosti), še dodatno eno leto rasti v loncu, lahko tudi 2. Če primerjamo npr. s sadiko borovnic, 6-8eur, po enem letu vzgoje....

Lp, Andrej
Odgovori