Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tuneli/mini rastlinjaki na vrtu

pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

lpmami je napisal/a:
Pajo, koliko pa je primerna višina za rezanje radiča?

Delam to od oka. Odvisno od glave . Vsaj 15 - 20 cm od tal. Saj lahko, da ne delam pravilno. Nisem pa z kmetov doma tako, da se prav točno ne spoznam. Ratajo pa potem zelo lepe nove glave. Letos aprila sem pa res moral stran metati ker je moral že čili notri v rastlinjak._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

hoj, v vsakem primeru se radič (to je njegova naloga) zelo hitro obraste. jaz ga porežem na nivoju zemlje. važno je da mu ne odrežeš srčiko. radiči so zakon, ker so večletni in prenesejo vročino in mraz. ena od redkih rastlin, če ne edina je, da ga poleti npr. tržaškega zalivaš sredi podneva v največji vročini in soncu. lpvoda

PS: pajo, pri tvoji tehniki obrezivanja radičev ne vem kako bi si narezal "primotajo" - prvi rez- (pri tem se uporabljajo škarje) pri tržačanu, saj so prav zaradi majhnosti listov (7-8cm) solatni specijalitet._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Radiča ne režem, ampak obiram, da se srček hitreje obraste.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:

Tudi jaz.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

A ga obirate tudi v mrazu in se obraste ali počaka na toplejše vreme? No, pod snegom ga pač ne bom. Po moje bom tisti dve glavi kar odrezala, ker se bojim gnilobe v tej moči._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

muha je napisal/a:

Hvala za nasvete. Probam ._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz imam radiče čez zimo vedno kar na gredi, pod tunelom pokritim z zimsko kopreno. Režem ali obtrgujem jih sproti, po navadi vsak dan. Vedeno dobro prezimijo in nas spomladi razveselijo z vedno novimi odganjki._________________naredimo svet lepši
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Pri teh tunelih je glavna kriza zračenje. Pri nas se je glavni vrtnar odločil za običajno kopreno, ki se jo sname samo ko se zaliva. V gredi je solata z listi dolgimi do 10cm in nekaj čisto male posejane. Ali ima to sploh kak smisel, razen v jasnih nočeh? Čez dan sicer preprečuje, da bi vrabci zobali solato, drugega pozitivnega efekta pa po moje ni, kvečjemu manj sonca je.
Danes sem pomeril, koliko % sončne svetlobe koprena zaduši in mi je pokazalo, da pod 15%, kar je komajda omembe vredno, podobno je s polivinilom. Kriza pri kopreni je, da ponoči praktično ne dvigne temperature, razen v jasni noči, ko prepreči podhladitev rastlin pod temperaturo zraka.

Zimska koprena je to nekaj vmes ali kaj je sploh fora te folije. Izgleda da je vodonepropustna, da vetra ne omenjam, v čem je sploh ratlika glede na polivinil.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Ali res nima nihče nobene ideje, kaj je bolje, da je v gredi čez dan par °C nad okolico in prepih, ali zaprto, dobro zalito, da gre temperatura na 25 do 30 in se zemlja segreje, da ponoči drži vsaj nekaj °C nad nulo, ko pade zunaj pod nulo.
Eni pravijo, da je vlaga problem, jaz pa mislim, da sploh ne gre za visoko vlago, saj se višek kondenzira na polivinilu. Sem enkrat pozabil odstranizi polivinil, v gredi je bilo res vroče ampak vse rastline brez uvenelosti. Ko sem pa odgrnil, bilo je sončno in zelo toplo, je pa ena japonska zalenjava uvela.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ključen problem je črpanje vlage iz hladne zemlje. Zunanji del rastlin je na toplem, korenine na mrzlem. Ko pa prideš čez neko mejo, je pomembno samo dovolj zalito, tako kot poleti na prostem.

Po mojih izkušnjah ob tem, da čez dan ne morem biti prisoten (služba pač), da bi po potrebi zalil, je uporaba koprene optimalna rešitev. Zadržuje vlago, ter tako mraz kot vročino. Res, da se zemlja zaradi tega počasneje ogreva, a tudi toplote v mejni plasti rastlin (mislim seveda na radič in solato) zaradi koprene ne oddaja tako hitro, predvsem pa listi ne venijo, ker ne morejo korenine dovolj hitro črpati vode.

Trenutno imam tunel odprt tudi že ponoči (prej sem ga zapiral), kopreno pa položeno ves čas. Čez vikend, ko sem lahko zraven, pa seveda prezračim in zalijem.
Odgovori