Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2017

Odgovori
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Prvo rundo sem sejal konec januarja, drugo nekje okoli 20. februarja, nobena setev ni bila na dan za plod, heheh. Vse je prišlo dobro ven, sadik imam za talat okoli vsem sosedam. Se pa je zgodilo, da tisto , kar pri prvi rundi ni takoj vzklilo, mi kasneje večkrat tu pa tam dodatno vzklije že v lončkih, kamor sem presadil sadike, saj uporabim vso zemljo tudi od sejanja, ko jih presajam. Te zapoznele zaspance enostavno odtrgam, saj so odveč. Očitno nekatera semena malo zaspijo in se prebudijo kasneje.

Po mojem skromnem mnenju tisti setveni koledar drži bolj tako tako, da imaš malo boljši občutek, kaj bo prišlo na dan. Bolj odvisno je verjetno od vlage in temperature, ki so ob sejanju oziroma klitju._________________kar zraste pač zraste
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Prezgodaj gotovo ni. Morda semena niso bila iste starosti ali pa si sejala v različno prst?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Rade je napisal/a:
Očitno nekatera semena malo zaspijo in se prebudijo kasneje

Seveda, to je ena KLJUČNIH prilagoditev vrste. Ker, če bi vsa semena vzklila istočasno in bi kmalu po kalitvi, recimo, nastopila suša, bi vsa propadla. Tako pa vedno ostane nekja semen, ki imajo možnost kaliti kasneje. V tleh to imenujemo talna semenska banka. Zato se tudi ni čuditi, da, ko nekje razrijejo zemljo, na odprtem delu zraste takoj množica rastlin.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Zadnji 2 leti sejem dan po prazni luni in bom tako nadaljeval. Probajte za štos._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Semena so bila iz iste "serije", prst je bila iz iste vreče (Biobrazda), zalivanje na isti način. Postavljeno na isti prostor.... Generalno mislim, da so bile vse stvari z moje strani narejene enako.

Ja, mi ja pa Tiana dala enkrat en zapis o puskusih sejanja pred in po prazni/polni luni. .. Moram prebrskat med papirji in preštudirat..._________________naredimo svet lepši
sqjam

Odgovor Napisal/-a sqjam »

Verjamem, da sigurno ne bom požel odobravanja velikega dela občinstva tega foruma toda vseeno;

Kar se mene tiče so razni "setveni koledarji" zame na nivoju horoskopov.

Sadim po zdravi pameti, izkušnjah ter raziskavah preko neta. Do sedaj je vedno ratal tko k si zamislim.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Tudi jaz verjamem samo v koledar svojega prostega časa: 'setveni koledar po piki' Very Happy
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

pika je napisal/a:
Tudi jaz verjamem samo v koledar svojega prostega časa ... Very Happy
Tudi jaz sejem po tem "koledarju" heheh Pred štirimi dnevi sem začela s paradižniki, pa malo čebule in pora. Danes skončujem s paradižniki pa še krompir bom sejala. Naslednje dni pa, kar bom utegnila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
sqjam

Odgovor Napisal/-a sqjam »

Ne veseli! Zdrava pamet FTW! (for the win) Sej ne vem kolk ste kej seznanjeni s temi kraticami Very Happy
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Konec koncev vsi vse postorimo. Razlika je le v tem, kdaj kdo kaj počne in kakšno "pamet" pri tem upošteva. Upam in želim, da bi imeli uspešno sezono in se vam ne bi bilo treba spraševati takih stvari, kot se jih jaz te dni okoli mojih varovancev. Zase pa upam, da bom ugotovila v čem je skrivnost takšne razlike v rasti..._________________naredimo svet lepši
Odgovori