Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Potaknjenci

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Počasi prihaja čas pomladnega potikanja, tako olesenelih, kot neolesenelih rastlin.

Poskusite letos tudi s potikanjem mladih odganjkov olesenelih rastlin! Ko bodo dolgi med 5 do 10 cm in še čisto mehki, jih odkrhnite od veje, posadite v mešanico zemlje za lončnice in perlita (namesto njega je lahko tudi mivka) 50:50, poveznite čez PE vrečko z malo luknjico na vrhu za zračenje in postavite nekam na zmerno toploto.

Doslej sem tako uspešno razmnoževala hortenzije in vinsko trto, izgleda, da bo šlo tudi s sobnim hibiskusom. Predvidevam, da bi bil dober uspeh še pri ribezu, robidi .... Letos bodo na vrsti še razne druge grmovnice. Saj ne da bi jih rabila, samo zanima me Very Happy .

Primer uspešnega ukoreninjenja vinske trte. Od 4 poganjkov so se ukoreninili vsi.

Priporočam uporabo prozornih lončkov, da lahko spremljamo razvoj korenin. Prozorne lončke sem imela v temnih vrečkah in lončkih, da svetloba ne bi prizadela korenin.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

muha je napisal/a:
Poskusite letos tudi s potikanjem mladih odganjkov olesenelih rastlin! Ko bodo dolgi med 5 do 10 cm in še čisto mehki, jih odkrhnite od veje... Doslej sem tako uspešno razmnoževala hortenzije in vinsko trto, izgleda, da bo šlo tudi s sobnim hibiskusom. Predvidevam, da bi bil dober uspeh še pri ribezu, robidi ....

Potrjujem, da dela z ribezom, kosmuljo, josto.
Enako je z sibirsko borovnico ter puhasto češnjo.
Zelo, zelo rado se prime.
Najboljše je dat na vzhodno stran, da je od opoldneva naprej v senci, dokler korenine niso razvite, potem pa na polno sonce, dokler ni lepe grude in potem na prosto, lahko tudi poleti!

muha, hvala, hvala, hvala!!! Vsi potaknenjci trte od vrtin so mi letos zaradi orng zime šli v maloro.
Bomo pa takole, pa še veliko lažje je na ta način, veliko manj čakanja, nesigurnosti.
Jaz ribeze zelo redko v jeseni in zgodaj spomladi potikam, odkar sem probal ta način.
Mislim da mi je pep to priporočal pred leti!
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Muha in Zuf, hvala za vajino poročanje! Bom poskusila s kosmuljo in rdečim ribezom._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

iz prakse vem, da hortenzije, ribez, josta, tamariša, grozdje izabela in še marsikaj drugega niso zahtevne rastline pri potikanju. na pomlad pri obrezovanju in čiščenju teh grmovnic sem vejice stare eno leto, pri tamariši vsaj dvoletnica, vrhove odrezala, potikala v Lj. pod grm medvejke (na pol kvadratna metra, zelo na gosto), seveda je potrebno večkrat zaliti in ponavadi od 7-mih vejic vsake rastline je tu in tam kakšna odšla. presajam jih šele naslednje leto na pomlad. tukaj v I. prav zaradi suše jih potikam v posode, a letos je zelo hladna zima marsikaj odnesla s sabo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

muha je napisal/a:
Olesenele rastline: Jesenski potaknjenci:

Režemo jih takrat, ko olesenele rastline počasi že zaključujejo z rastjo,, to je od sredine avgusta do sredine septembra. Vzamemo poganjke, ki so zrastli to leto, nedozorele vršičke odstrižemo, ostane naj nam krepka vejica dolžine cca 40 cm. Potikanje enako kot zgoraj oz. mogoče malo globje, zaradi možnosti močnejšega mraza. Potaknjence dobro zaščitimo z zastirko, ki jih bo ščitila tako pred izsušitvijo, kot pred zmrzaljo. V suši po potrebi zalivamo.

Živijo.
Ali je pri jesenskem potikanju, kot si ga opisala zgoraj, cilj, da se potakjenc ukorenini že pred zimo?
Kaj je bolje, potikanje na vrt ali v posodice/platoje ipd.?
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Potikanje v posode zahteva več nege-zalivanja. Meni so eno leto, ko sem bil na dopustu propadle skoraj vse rastline.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

zuf je napisal/a:

Živijo.
Ali je pri jesenskem potikanju, kot si ga opisala zgoraj, cilj, da se potakjenc ukorenini že pred zimo?
Kaj je bolje, potikanje na vrt ali v posodice/platoje ipd.?

Kaj je cilj, pravzaprav niti ne vem Embarassed . Vem samo, da je ena od možnosti, nekateri prisegajo nanjo, meni se je pa pomladanska bolje obnesla. Tu mislim na direktno potikanje na vrt oz. stalno mesto.

Ko sem jeseni potikala hibiscus syriacus, spomladi še ni imel korenin, le kalus. Morda je to način, da spomladi začnejo z razvijanjem korenin ravno tisti čas, ki je najbolj ustrezen. Mi sami pa ta čas lahko zgrešimo ?

Kar zadeva lončke, je že povedal pep in to drži.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Mislim, da je tole zimsko/zgodnje spomladansko (februar, marec) potikanje še najbolj učinkovito za olesenele potakjence.
Rastline so v polnem mirovanju, godna za obrezovanje, potakjenci dozoreli.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

olesenele vejice potikaš zgodaj na pomlad in jeseni, čez poletje lahko tudi potikaš a takrat mlade neolesenele. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

pep je napisal/a:
Potikanje v posode zahteva več nege-zalivanja. Meni so eno leto, ko sem bil na dopustu propadle skoraj vse rastline.

Preizkušeno učinkovito: posode s potaknjenci zložiš v jamo globoko približno toliko, kot so visoke posode ter prazen prostor med posodami zasuješ z zemljo._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Odgovori