Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2017
Na južno okno in odsevnik zadaj, da se ne nagibajo proti oknu.
Eto mojih, nahitrejši zrasli do 10cm, povprečno v 12 dneh.
http://forum.gartlc.si/gartlc-about487-0-asc-202.html
Po mojih izkušnah dodatna osvetlitev zelo pospeši rast, zato sem jih posafil ene 14 dni kasneje. Zanima me, kakšni so vaši po 12 dneh od prikukanja na plano. So na sobni temperaturi cca 21°C. Predvsem bo pa zanimivo, kdaj bodo ujeli vaše najbolj zgodaj posejane, poročam o rezultatih. Sem pa še sam naredil experiment, štirje presajeni so šli v zimski vrt, dva sta pa na okenski polici ob preostalih.
Eto mojih, nahitrejši zrasli do 10cm, povprečno v 12 dneh.
http://forum.gartlc.si/gartlc-about487-0-asc-202.html
Po mojih izkušnah dodatna osvetlitev zelo pospeši rast, zato sem jih posafil ene 14 dni kasneje. Zanima me, kakšni so vaši po 12 dneh od prikukanja na plano. So na sobni temperaturi cca 21°C. Predvsem bo pa zanimivo, kdaj bodo ujeli vaše najbolj zgodaj posejane, poročam o rezultatih. Sem pa še sam naredil experiment, štirje presajeni so šli v zimski vrt, dva sta pa na okenski polici ob preostalih.
Moji balkončkarji so že več kot teden dni na neogrevanem podstrešju, na polici južnega okna. Zaščitila sem jih tako, da sem gajbico dala v PE vrečo, odprto na vrhu. Zjutraj temperatura ne pade dosti pod 10 °C, čez dan ne pride čez 20 °C. Po napredovanju sodeč je to ravno tisto pravo, da ostajajo košati in ne divjajo. Pa odsevno folijo seveda tudi imajo.
"Vrtni" bodo doživeli enak redosled. 2 tedna ajčkanja po pikiranju, nato gredo v hladnejše pogoje. Če le ne bo preveč mraz kar ven v mini balkonski rastlinjak. V skrajnem slučaju bom pa pod njim prižgala svečo ali dve. Pazim, da temperatura ne bi padla pod 5 °C in to je vse.
"Vrtni" bodo doživeli enak redosled. 2 tedna ajčkanja po pikiranju, nato gredo v hladnejše pogoje. Če le ne bo preveč mraz kar ven v mini balkonski rastlinjak. V skrajnem slučaju bom pa pod njim prižgala svečo ali dve. Pazim, da temperatura ne bi padla pod 5 °C in to je vse.
-
- Kraj: Domžale
Tonček je napisal/a: |
Kaj hočemo, na napakah se učimo. Mislim tudi, da spalnica ni primerna za ta kšeft, saj je dokazano v njej veliko CO2 (odvisno od nočnih izdihov) in ta CO2 se potem asimilira in pospešuje rast. Me ima, da bi šlo vse skupaj kar na kompost in potem nakup sadik. |
No ja, ni take sile, saj menda kaj zračite zjutraj ali čez dan. Ponoči se CO2 pač ne asimilira. Pa tudi podnevi fotosintezo zavira premalo svetlobe (dokaz so pretegnjene sadike), zato ni skrbi, da bi ta CO2 kaj posebej prispeval k intenzivni fotosintezi.
Namesto na kompost pa posadi sejančke do kličnih listov globoko, zdaj jih lahko daš tudi kam ven, ob steno, pokrito z dvojno kopreno. Če bo nevarno za slano, jih lahko čez noč umakneš.
Problem je rešen. Pretegjenci se že veselo kompostirajo, posejani so že novi dečki. Odločil sem se za volovsko srce za katerega teta moja vrtnarska mentorica trdi, da je kralj paradižnikov. Bom pa skrajno previden v bodoče in budno spremljal potek dogodkov. Imam tudi vas na forumu če bom rabil kakšen advajs.