Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Leonorus cardiaca - deljenolistna srčnica

ciklama

Odgovor Napisal/-a ciklama »

Napiši naslov, ker še niso tako velike bodo po mojem preživele transport.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Naj rečem, da je bila pri meni (in pri crtj) srčnica prva zunaj - še pred koprivami.
Pravkar sem reševala svoje trajnice, ki sta jih fanta potacala pri postavljanju rastlinjaka. Srčnica je že tako velika in vidna, da sta pazila nanjo Smile in je nepoškodovana.

Mil, če vama s ciklamo ne bo uspelo, sem shranila nekaj semena.

Srčnica je tako koristna rastlina, da bi jo bilo škoda zavreči. Ciklama, ali imaš mogoče možnost nesti jo na rob gozda, pa naj tam raste dalje.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Figula, bi hotela napisati, kako jo pripravljaš in uporabljaš?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Srčnica ima hladno, suho in grenko energijo. Že njeno latinsko ime Cardiaca nakazuje eno izmed uporab = umirja srce, angleško ime Motherworth pa še eno = za ženske, zate poskrbi kot mama.
Zaradi grenčic deluje na prebavni sistem in jetra, pomirja napetosti in tesnobo.

Kot grenka zel ni najbolj primerna za čaj, razen če jo mešamo z drugimi sestavinami. Jaz sem jo lani dodala v mešanico zeliščnega fermenta in posušila sem jo. Letos se bo razrasla, še posejala jo bom. Isto jo bom dodala v ferment, posušila jo bom, na vrsti bo še tinktura.

Pripravljam formulacijo zelišč zame in za možička in srčnica bo gotovo prisotna v nekem %.
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Kaj pa, če jih jaz prevzamem pri ciklami (verjetno bom šla v njene konce še pred srečanjem) in jih prinesem v aprilu interesentom?
Jaz imam sicer seme, pa mi lani ni nič kalilo...pa se ne spomnim, ali je bila moja napaka, ali zanič seme.
Nazadnje urejal/a Tiana 19 Mar 2017 23:40; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Melona

Torej, če ima Ciklama več srčnice kot za enega interesenta, bom tega zelo vesela, hvala ti, Tiana.
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Če se Ciklama seveda strinja, sem pozabila napisati.
Uporabniški avatar
Melona

Jaz tudi Embarassed . Ciklama, dobim eno kljub nerodnosti?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

ciklama: če bo rastlinic dovolj, bi se priključila s prošnjo za eno, toliko, da naredi seme za naprej.
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Ciklama, prosim, če lahko, daj tudi zame Tiani kakšno rastlinico srčnice.

Hvala

Lepo bodimo, Mil
Odgovori