Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Furman, hvala. To drugo pa poznam, fotografija ni potrebna.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Mišo, palec gor !

Furman, hvala za tole dodatno vejico, na vse misliš!
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Hja, če precepljamo iz lastnega sadovnjaka je situacija precej lažja, kot pa v primeru ko dobimo cepiče (kupljeni, podarjeni ali izmenjani) kjer bi radi "pricepili" kakšno novo sorto, se pogosto zgodi da ne dobimo cepičev istega kalibra kot so podlage, in tu potem "improviziramo"???
Jaz sem recimo tisti cepič od mandeljna kupil, kot tudi par drugih, in kot kaže bo to edini ki se bo MOGOČE prijel - Zakaj? Verjetno zato ker so bili že v štartu "nikakvi", polni nekih peg-bolni?, bili zapakirani v pošiljki brez kakršnekoli vrečke/izolacije/vlažilnega papirja, poleg podlag z golo korenino, in če zadeva potuje še kakšnih 5-7dni, ne moremo pričakovati ravno svežga materiala, s tem da cepiči že "odganjajo", ker je bil pošiljatelj pač prepozen ali pa nepreviden pri skadiščenju. Poskušam narediti kar se da...

Sedaj pa, ali si bomo pri takših problemih pomagali in s tem olajšali delo nam in našim potomcem, je pa odločitev posameznika....
P.s. Če bi vse držali zase, bi verjetno še vedno cepili na korenine...
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

T.P. iz moje skromne prakse oz. naučenega čez zimo:
če cepič in podlaga nista enako debela, moraš pri dolagi ali navadni kopulaciji, prav tako pri angl. kopulaciji paziti, da sta kambija v stiku na eni strani. Torej, ne smeš položiti cepiča na sredo podlage ampak tako, da se na eni strani lubje in pod njim kambij cepiča stika z lubjem in kambijem podlage. Tudi pri ceplj. na razkol, paziš na to, pa tudi pri ploščični okulaciji.
Glede cepičev, ki že odganjajoo, tudi jaz še ne vem, kako bo. Dobila sem marelico, pred časom obrezano oz. te odrezane vejice, odvržene na kompost. Brsti so bili za spoznanje zeleni, zdaj po cepljenju, že odganjajo lističi. Bojim se, da je vse le iz lesa, saj še ni moglo kalusirati.
Tako se sproti učim...lp in veliko uspehov, Marija_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Hruška Carmen cepljena na Hardijevo zaenkrat dobro kaže, popki se debelijo in zelenijo:
TwityPity

stara postaja je napisal/a:
T.P. iz moje skromne prakse oz. naučenega čez zimo:
če cepič in podlaga nista enako debela, moraš pri dolagi ali navadni kopulaciji, prav tako pri angl. kopulaciji paziti, da sta kambija v stiku na eni strani. Torej, ne smeš položiti cepiča na sredo podlage ampak tako, da se na eni strani lubje in pod njim kambij cepiča stika z lubjem in kambijem podlage. Tudi pri ceplj. na razkol, paziš na to, pa tudi pri ploščični okulaciji.
Glede cepičev, ki že odganjajoo, tudi jaz še ne vem, kako bo. Dobila sem marelico, pred časom obrezano oz. te odrezane vejice, odvržene na kompost. Brsti so bili za spoznanje zeleni, zdaj po cepljenju, že odganjajo lističi. Bojim se, da je vse le iz lesa, saj še ni moglo kalusirati.
Tako se sproti učim...lp in veliko uspehov, Marija

Sem malce poudaril, ker to si je pa vredno zapomniti.

papasmrk, ma da se prime!

Tudi sam obvijam z izolir trakom ko cepim z dolago/angl. kopulacijo/ v razkol - se mi zdi še najbolj ekonomična varianta (poleg parafilmov, bubddytapeov in gumic ki razpadejo v 3 tednih).
mravlja

TwityPity,

kako se pomaga pri cepljenju cepov, ki so ze zaceli brsteti? Je se kaj moznosti za uspeh?
TwityPity

mravlja, kar se tiče cvetnih brstov, sem jih potrgal in cepil, pa bomo videli..
Kaj pa storiti z cepiči ki že odganjajo/brstijo, pa ne vem, bo moral odgovoriti kdo drug, v prihodnjih dneh bom pocepil še tiste "zaspance" iz hladilnika, ki seveda še ne brstijo.
mravlja

TwityPity je napisal/a:
mravlja, kar se tiče cvetnih brstov, sem jih potrgal in cepil, pa bomo videli...

Tu verjetno mislis mandelj, ta, se mi zdi, da je hiter.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Mravlja! Velika verjetnost je, da se bodo prijeli, če le niso preveč odgnali.
Jaz nikoli ne nabiram cepov prej. Cepe prenesem z drevesa na drevo. In imam kar lep uspeh. Cepe iz hladilnika uporabljam le, če mi jih kdo pošlje po pošti, a še ni pravi čas za cepljenje.
Odgovori