Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Obrezovanje sadnega drevja

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Torej PRVO leto vzgojimo samo eno etažo, drugo leto ravnamo enako, .....

Če zgajamo dve etaži naenkrat, bo zgornja vedno rasla bistveno močneje kot spodnja in jo bo zato prerasla in senčila, zato tudi v naslednjih letih ne bomo imeli (ali enostavno vgojili) pravilne krošnje.

Tole nedvomno drži.
Pred časom sem imel/jo imam še vedno, seveda/ domačo sadiko jablane, ki je bila že tako zastavljena, da bi kao lahko izpeljal dve etaži v enem letu. Sedaj že tretje leto zgornji del močno krajšam, oz. izrezujem, da se bo spodnja etaža sploh dovolj okrepila in enakovredno parirala zgornji polovici. Moram pa priznati, da me na momente grabi že pravi dvom, da bom sploh lahko zbalansiral drevo, tako zelo je potencial priraščanja v zgornji etaži.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ck, kaj pa brezkoščičarji? Hec, hec Very Happy

Mi je tudi zanimivo, ravno razmišljam, kakšno vzgojno obliko dati novi sadiki kakija. Vsekakor bo okrogla krošnja, pa me zanima, se kaj ve, kakšna oblika krošnje je primerna za kaki?_________________mfranc
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Meni je enkrat en Primorc razlagal da je najbolje imeti obliko marele, da laže obira in obrezuje. Saj vemo kako krhek je kaki in kako hitro se polomi pri upogibanju vej. Jaz svoje tudi držim bolj na nizko. Obrezujem največ na 3-4 oči in mi to kar odgovarja da ni preveč bohotivk in da so še kolikortoliko debeli.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

mfranc je napisal/a:

Mi je tudi zanimivo, ravno razmišljam, kakšno vzgojno obliko dati novi sadiki kakija. Vsekakor bo okrogla krošnja, pa me zanima, se kaj ve, kakšna oblika krošnje je primerna za kaki?

S kakijem nimam izkušenj, čeprav sem ga že obrezoval - starejšega, vzgajal od malega pa ne, tako da nebi rad pisal na pamet (ali pa iz kakšne knjige).

Moje prejšne pisanje pa vsekakor velja tudi za peškarje (jabolka, ...)._________________lp
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Odločil sem se, da bom poskusil z "zračnim grobanjem" pri kakiju. Upam, da se vrh ukorenini čim prej, hkrati pa drevo ustvari primerne ogrodne veje. Sicer bom pa drugo leto popravljal.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

ant,

srecno, naj ti uspe.

mfranc,

ce lahko vprasam, sadiko kaksnega kakija si si omislil?
sreco

Odgovor Napisal/-a sreco »

mfranc je napisal/a:

Mi je tudi zanimivo, ravno razmišljam, kakšno vzgojno obliko dati novi sadiki kakija. Vsekakor bo okrogla krošnja, pa me zanima, se kaj ve, kakšna oblika krošnje je primerna za kaki?

Vretenast grm. Ni dolgih horizontalnih vej in ne pride do loma.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

ck, kaj se naredi s poganjki-vejicami, ki poženejo na drugi etaži? se v prvemu letu odrežejo in pustimo samo vrh in šele drugo leto dopustimo njihovo rast?
sreco

Odgovor Napisal/-a sreco »

sreco je napisal/a:
mfranc je napisal/a:

Pa ni treba porabiti po eno leto za eno etažo. Lahko se naredi npr. tako:

http://www.savjetodavna.hr/adminmax/publikacije/06vretenastigrmzabreskvuinektarinu.pdf
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

sreco je napisal/a:
sreco je napisal/a:
mfranc je napisal/a:

Pa ni treba porabiti po eno leto za eno etažo. Lahko se naredi npr. tako:

http://www.savjetodavna.hr/adminmax/publikacije/06vretenastigrmzabreskvuinektarinu.pdf

Ozko vreteno je seveda možno, zahteva pa kar nekaj predznanja, dobro zemljo z dovolj vlage, lege z veliko sonca in toplote ter redno rodnost (pozeba ) drugače drevesa ni možno krotiti. Ljudje ne znajo niti osnovne rezi, kaj šele, da bi redno pincirali, upogibali ali zvijali veje ter redno škropili (sploh, če je breskev na vikendu, ki ga po 14 dni ne obiščemo). Problem je lahko tudi daljši dopust,...
Lahko pa seveda vsak proba, predvsem če ima dobre pogoje (tudi jaz bi probal). Če bo kdo probal, mora to na drevesih, ki so sajena jeseni ali pa iz spomladi s sadiko iz lonca.
Jaz imam breskve v obliki vretena, vendar ne tako ozkega - bolj vretenasti grm. Glede na to, da sem v okolici Kamnika, lega ni primerna za vzgojo breskve na ozkem vretenu. Imam pa v obliki ozkega vretena jabolka, hruške in celo domačo češpljo na sejancu.
Če se bo klima še spreminjala, bom pa morda probal._________________lp
Odgovori