Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Navadni lovorikovec
če je teh 40 cm višine na širini nekaj metrov ne bo velikega vpliva, če pa je samo 40cm na 50cm širine se bo zelo poznala zmrzal in suša. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Ko se sadike dodobra vrastejo suša ni več problem. Do starosti 3 let bi jih pa jaz vestno zalivala in obilno zastirala.
Kakšna je lega? Če ne bodo na najhujši vročini ves dan, bo nege manj. Zastiranje ne bo škodilo, ne poleti, ne pozimi.
Za zaveso proti cesti v začetnih letih lahko vmes posadiš visoke enoletnice : sončnice, poletne ciprese, fižol, ali pa napneš mrežo in po njej razpelješ enoletne ovijalke: lepi slak, dišeči grahor in kar je še takega, kar pleza po mreži.
Kakšna je lega? Če ne bodo na najhujši vročini ves dan, bo nege manj. Zastiranje ne bo škodilo, ne poleti, ne pozimi.
Za zaveso proti cesti v začetnih letih lahko vmes posadiš visoke enoletnice : sončnice, poletne ciprese, fižol, ali pa napneš mrežo in po njej razpelješ enoletne ovijalke: lepi slak, dišeči grahor in kar je še takega, kar pleza po mreži.
Ja to gledam s čim bi začasno zastrl, mogoče tudi zaščitna folija/tkanina, samo tisto mislim da grdo izpade.
Drugače lega: gornejska, 430 n.v., in nekje delno senčna, drugje sončna.
http://shrani.si/f/J/o5/2V6SLFmV/img20170404144730.jpg
http://shrani.si/f/1H/QH/32hlUHLu/img20170404144733.jpg
Je pa cesta zelo prometna zaradi tovarne in dveh podjetji (prah in hrup).
Drugače lega: gornejska, 430 n.v., in nekje delno senčna, drugje sončna.
http://shrani.si/f/J/o5/2V6SLFmV/img20170404144730.jpg
http://shrani.si/f/1H/QH/32hlUHLu/img20170404144733.jpg
Je pa cesta zelo prometna zaradi tovarne in dveh podjetji (prah in hrup).
Tale tvoj vrt res rabi zaščito proti cesti!
Kar zadeva prah, je lovorikovec malo problematičen. Mi imamo mimo hiše še vedno makadam, 2 metra stran pa raste širokolistni lovorikovec. Ves je siv od prahu, noben dež ga ne spere. Zelo grdo na pogled. Ni druge rešitve, kot da ga vsake toliko porežem do tal. Ozkolistni bi se verjetno bolje obnesel. Po moje ali ozkolistni lovorikovec ali pa tisa.
Hitro rastoči so stožčasti kleki, ampak ti po moje v gorenjsko pokrajino res ne sodijo - mi delujejo kot sedlo na kravi . Jih gledam pri nas in me kar pri srcu zaboli.
Kar zadeva prah, je lovorikovec malo problematičen. Mi imamo mimo hiše še vedno makadam, 2 metra stran pa raste širokolistni lovorikovec. Ves je siv od prahu, noben dež ga ne spere. Zelo grdo na pogled. Ni druge rešitve, kot da ga vsake toliko porežem do tal. Ozkolistni bi se verjetno bolje obnesel. Po moje ali ozkolistni lovorikovec ali pa tisa.
Hitro rastoči so stožčasti kleki, ampak ti po moje v gorenjsko pokrajino res ne sodijo - mi delujejo kot sedlo na kravi . Jih gledam pri nas in me kar pri srcu zaboli.
Morda bi pa takšen zidek predstavljal dobro zaščito pred vremenskimi ekstremi.
Sicer je prah lahko omembe vreden faktor, bolj pa se sprašujem kako takšno živo mejo obrezovati.
Če se bi lotil z motornimi škarjami bodo listi razcefrani, poleg tega pa bodo mašili rezila in bo neenakomeren rez.
Druga možnost so pa škarje v rokah in pridno seckanje.
Ne vem kako to prakticirajo drugje.
Sicer je prah lahko omembe vreden faktor, bolj pa se sprašujem kako takšno živo mejo obrezovati.
Če se bi lotil z motornimi škarjami bodo listi razcefrani, poleg tega pa bodo mašili rezila in bo neenakomeren rez.
Druga možnost so pa škarje v rokah in pridno seckanje.
Ne vem kako to prakticirajo drugje.